Prevenció d’Incendis

L'ADF de Sant Pere de Ribes comencen les tasques de neteja del bosc per evitar incendis

Els treballs forestals han començat per la zona Girabals amb el manteniment de les franges forestals i perimetrals

L'ADF de Sant Pere de Ribes comencen les tasques de neteja del bosc per evitar incendis. Susana Nogueira

L'ADF de Sant Pere de Ribes comencen les tasques de neteja del bosc per evitar incendis. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sant Pere de Ribes està treballant en el manteniment de les franges forestals i perimetrals de les urbanitzacions per prevenció d’incendis. Han començat per la urbanització Els Girabals, aviat es farà a Can Lloses i es retirarà la llenya cremada dels incendis de les zones de Can Pere de la Plana i Cova Negre.

El regidor de Protecció Civil i Medi Ambient, Josep Moya, ha explicat que un dels convenis de col·laboració de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb l’ADF és que un  grup de voluntaris facin el manteniment de les zones forestals de manera continuada per la prevenció d’incendis. “Durant set mesos, contractem cinc persones durant tota la temporada de risc d’incendis, perquè executin la neteja de les franges dels camins i el manteniment de les franges forestals i perimetrals de les urbanitzacions. En aquests moments els ADF estan treballant en el manteniment de sota bosc a la zona de Girabals, aviat començarem junt amb la Diputació de Barcelona el desbrossat de la urbanització Can Lloses, i també trèiem la llenya cremada dels incendis a les zones de Can Pere de la Plana i Cova Negre”.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha dit que cada any es fa una obertura de manteniment d’una nova franja i es continua treballant en una zona on durant dos anys s’està gestionant. “És important no només fer actuacions puntuals, sinó fer els manteniments any rere any o cada dos anys, per poder tenir les franges de protecció en ordre. El govern municipal aposta per recuperar els espais naturals amb activitat; quan mirem anys enrere veiem que hi havia ramats, la pagesia conreava els espais; ara el pi els està recuperant i és un arbre molt combustible que pot produir incendis”.

“Des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes estem compromesos amb el medi natural que envolten les urbanitzacions. Aquest estiu vam tenir un incendi a Can Pere de la Plana que va cremar més de 30 hectàrees i sort que els ADF havien treballat en tota la franja que envolta la urbanització, ja que representa una protecció d’altres d’anys. Ara és el moment, en aquests mesos que baixa la temperatura, de treballar en la prevenció dels incendis i sobretot en prevenir danys en els mesos d’estiu, a causa de la sequera i el canvi climàtic que ens està afectant; per això és important treballar en els boscos i mantenir el voltant de les urbanitzacions i les franges forestals en bones condicions. És la nostra responsabilitat i estem molt compresos”, ha valorat Garrido.

Un dels voluntaris de l’ADF Sant Pere de Ribes, Joel Espejo, ha assegurat que és molt important treballar en les franges forestals, ja que els boscos s’han de netejar per prevenir els incendis i que no hi hagi tanta quantitat de combustible. “En aquesta zona (Girabals) estem fent una neteja del sota bosc i una de pins caiguts en tota la franja. Aquests treballs poden evitar posar en perill a les persones i que els ADF evitin que si hi ha un incendi s’estengui lluny”.

Espejo ha fet una valoració de la temporada d’incendis a la zona. “A l’abril va haver-hi un incendi a la Cova Negre i va començar un episodi bastant considerable d’incendis com, per exemple, a la zona de Can Pere de la Plana. A partir d’aquí, va haver-hi petits incendis no gaire importants”.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha volgut destacar que “en aquest cas concret, en la urbanització Girabals,  treballem amb els ADF en convenis de manera sostinguda per poder treballar no només en l’obertura de les franges, sinó en el manteniment d’aquestes amb posterioritat; també col·laborem amb l’associació de Propietaris Forestals que tenim en el nostre municipi i a la comarca i, per altra banda, amb la Diputació de Barcelona. Col·laborem alineats i amb el mateix objectiu, treballar per prevenir incendis en un altre estiu de sequera”. Abigail ha compartit que el  pressupost és públic i l’impulsa l’Ajuntament i que la idea és “treballar plegats i que la finalitat es faci de manera coordinada. La despesa l’assumeix la Diputació i l’Ajuntament i a vegades una petita part els propietaris de la zona on s’ha de treballar”.

Economia circular

Garrido ha fet saber que el govern està compromès en l’economia circular i, per tant, es talaran els arbres i s’aprofitarà la fusta per generar estella i que aquesta pugui ser el combustible natural que alimenta les calderes de biomassa i el centre de calor, “que ara en breu posarem en marxa per alimentar diferents equipaments i desconnectar-nos de la xarxa del gas. El residu que queda en les calderes és mínim i pot retornar als boscos”. Garrido ha volgut recordar que l’Ajuntament “ha acabat de construir un centre de calor que alimentarà a cinc equipaments, a tres escoles, un camp de futbol i l’Ajuntament de les Roquetes. És una gran caldera que crema el combustible que extrèiem dels boscos, el processem i el transformem en estella i alimenta els centre de calor perquè tota l’escalfor sigui de producte natural. Amb l’economia circular tots sortim beneficiats i és l’aposta del present i del futur”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local