Sitges posa en marxa l’Oficina Local de Transició Energètica. EIX
Redacció |
Sitges
14-11-2022 21:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Regidoria de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, activa l’Oficina Local de Transició Energètica (OLTE), el dilluns 26 de setembre, coincidint amb l’inici de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
L’Oficina Local de Transició Energètica és un servei gratuït d’assessorament, per apropar a la ciutadania els recursos, serveis, ajudes i informació per a un model nou de transició energètica just, racional i de qualitat. El regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Xavier Roig, assegura que “estem al costat de les persones i empreses que vulguin fer de Sitges una vila més sostenible i l’objectiu de l’OLTE és fer un acompanyament per aconseguir la substitució progressiva de combustibles fòssils per energies renovables, i millorar l’eficiència i l’estalvi energètic”.
A la nova Oficina Local de Transició Energètica s’oferirà assessorament per reduir el cost de la factura, per a la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum o per a l’actualització dels sistemes de condicionament com calefacció i climatització, entre altres serveis com acompanyament en la tramitació de subvencions municipals i d’altres administracions, o la tramitació del bo social per a famílies en situació de vulnerabilitat.
L’OLTE s’instal·larà tots els dilluns, de les 9 a les 14 hores, al carrer Major, 1. Les persones interessades poden demanar cita prèvia al telèfon 93 810 91 00 (extensió 1046) o al correu electrònic sostenibilitat@sitges.cat.
Amb l’entrada en funcionament del servei, es posa en marxa dilluns un nou portal web a www.sitges.cat on es podrà consultar els recursos que ofereix l’Oficina. El nou web inclou, a més, el Portal Energètic de Sitges que informa sobre quin consum fa l’Ajuntament de Sitges als diferents equipaments i edificis públics.
Setmana de la Sostenibilitat
Després de la setmana de la Mobilitat per promoure un ús del transport menys contaminant, Sitges celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. A més de l’entrada en funcionament de l’OLTE, la Regidoria de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic proposa diverses activitats per promoure l’estalvi energètic i alhora aportar solucions davant els reptes mediambientals actuals.
La programació inclou una jornada de portes obertes a la prefectura de la Policia Local per aproximar a la ciutadania a les energies renovables i visitar el funcionament de la instal·lació fotovoltaica de l’equipament. L’Ajuntament va instal·lar, el passat mes d’abril, 40 plaques solars que permeten estalviar el 17,50% de l’energia total consumida per l’edifici. La sessió començarà a l’Espai Jove amb una xerrada informativa per presentar a les persones participants les energies renovables i resoldre els dubtes més freqüents. La jornada de portes obertes és el dilluns 26 de setembre, a les 12 hores, i les places són limitades.
També a partir de dilluns i fins el 2 d’octubre, el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) acull l’exposició ‘Treballem per una energia sostenible’. El Pacte dels Alcaldes, l’estalvi i eficiència energètica i en l’ús dels electrodomèstics, la il·luminació, la climatització o la mobilitat són alguns dels temes plantejats en la mostra. En el marc de l’exposició, el divendres 30 de setembre, s’ofereixen dues visites guiades que finalitzaran amb un tast gratuït de Malvasia.
Per cloure la programació, la Regidoria d’Espais Naturals organitza conjuntament amb BioEconomic, la XI Jornada BioEconomic Sitges 2022, centrada principalment en els beneficis de la fusta com a material de construcció. La jornada es dirigeix a professionals i institucions públiques en els sectors forestal, industrial, o de la construcció, entre altres, i comptarà amb la participació de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Eduard Terrado; el regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i canvi Climàtic, Xavier Roig, així com de professionals del sector i la responsable del departament d’Edificis, divisió e Gestió Energètica de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).
Les nenes i els nens de Sitges tindran un espai propi en la Setmana de la Sostenibilitat, amb el joc Actiwatt, per consolidar els conceptes relacionats amb l’eficiència i l’estalvi energètic. L’activitat tindrà una durada de 3 hores i es desenvoluparà al pati del Centre Cultural Miramar, l’1 d’octubre.
Adhesió de l’Ajuntament al Programa d’acords voluntaris
L’Ajuntament de Sitges s’ha adherit al Programa Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de la Generalitat de Catalunya. El programa funciona des del 2010 i ofereix eines, suport i reconeixement a les organitzacions que volen establir un compromís per reduir les emissions de GEH.
L’adhesió al Programa implica que l’Ajuntament de Sitges es compromet a fer un seguiment de les seves emissions i establir mesures per reduir-les. “Si podem conèixer aquests valors, podrem prendre decisions més encertades en relació als serveis o als projectes impulsats des de l’Ajuntament perquè siguin més sostenibles i menys contaminants”, assegura el regidor Xavier Roig.
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic facilita a l’Ajuntament una eina de càlcul, que incorpora els criteris i les directrius del mesurament. Mitjançant aquesta eina es genera un inventari d’emissions de GEH que recull totes les dades registrades i les centralitza, juntament amb les de la resta de municipis adherits.
El programa informa també sobre quines mesures es poden prendre per reduir aquest tipus d’emissions i inclou visites de seguiment al municipi.
Programació de la Setmana de la Sostenibilitat
Dilluns 26 de setembre
Sessió informativa sobre energies renovables i visita a la prefectura de la Policia Local
L’activitat començarà amb una sessió informativa a l’Espai Jove. Posteriorment, visita a l’edifici de la Policia Local. Aquest equipament municipal estalvia un 17,5% de la energia que consumeix gràcies a les plaques solars instal·lades el passat mes d’abril. Places limitades a 15 persones. Inscripció prèvia a sostenilibitat@sitges.cat.
Espai Jove, a les 12 hores
Del dilluns 26 de setembre al diumenge 2 d’octubre
Exposició ‘Treballem per una energia sostenible’
El divendres 30 s’oferiran dues visites guiades, a les 17 i a les 17.45 hores, respectivament. La visita finalitzarà amb un tast gratuït de Malvasia. Places limitades. Inscripció prèvia a sostenilibitat@sitges.cat.
Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), de dilluns a divendres de les 9 a les 14 hores; divendres, de les 17 a les 20 hores; dissabte de les 11 a les 14.30 hores i de les 17 a les 20 hores, i diumenge de les 11 a les 14.30 hores.
Divendres 30 de setembre
XI Jornada BioEconomic Sitges 2022
Amb el títol ‘L’edificació en fusta, construcció sostenible, saludable, eficient i la seva climatització’, la jornada adreçada a professionals i institucions públiques explicarà els beneficis de l’ús d’aquest material en la construcció. L’acte comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el manager de BioEconomic, Sebastià Parera. Inscripció a http://www.bioeconomic.es.
Centre Cultural Miramar, de les 10 a les 13 hores
Dissabte 1 d’octubre
Joc Actiwatt
Joc per resoldre i superar proves relacionades amb la sostenibilitat. Activitat per a nenes i nens dels 6 als 12 anys. Durada aproximada: 3 hores. Places limitades. Inscripció prèvia a sostenilibitat@sitges.cat.
Pati del Centre Cultural Miramar (accés pel carrer Fonollar), de les 10 a les 13 hores
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!