Estiu 2023

Calafell supervisa amb dron si els veïns de cases unifamiliars han omplert les piscines malgrat la sequera

L’Ajuntament vol “conscienciar” la ciutadania i dissuadir aquells que pretenen incomplir les restriccions

Calafell supervisa amb dron si els veïns de cases unifamiliars han omplert les piscines malgrat la sequera. ACN

Calafell supervisa amb dron si els veïns de cases unifamiliars han omplert les piscines malgrat la sequera. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Calafell ha iniciat un dispositiu de vols amb dron per vigilar si els veïns de cases unifamiliars han omplert la piscina aquest estiu tot i les restriccions per la sequera. El municipi fa tres setmanes que va entrar en fase d’Alerta per falta d’aigua, moment en què va quedar prohibit emplenar piscines particulars. El consistori va començar llavors una sèrie de vols que ara contrastarà amb una segona tanda, per comprovar si entre un i altre vol hi ha hagut algun canvi a les piscines rastrejades. Si algú l’ha omplert, s’exposarà a una multa que pot anar dels 750 als 1.500 euros. El govern sosté que l’objectiu “no és multar” sinó “conscienciar” la ciutadania i dissuadir aquells qui pretenen incomplir les restriccions.

El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos Fernández, recorda que al municipi hi ha 2.500 piscines, una bona part de les quals són a cases unifamiliars – la resta són a hotels o comunitats de veïns-. Precisament, són les piscines de domicilis particulars les més afectades pel decret de sequera en l’actual estat d’Alerta en què està el municipi, ja que queda prohibit omplir-les. La resta està permès que s’emplenin com a refugi climàtic.

Per comprovar que els veïns segueixen aquesta restricció, l’Ajuntament ha iniciat diversos vols amb dron. L’aparell sobrevola bàsicament les 28 urbanitzacions que hi ha repartides arreu dels tres nuclis que té Calafell, però se centra sobretot en les que tenen poca densitat d’habitatges, ja que són les que tenen més xalets i, en conseqüència, hi ha més piscines.

Marcos recalca que els vols es fan sota la premissa de “respectar la intimitat de les persones. Assegura que l’Ajuntament “només busca qui fa mal ús de l’aigua”, de manera que l’empresa que enregistra les imatges en fa un pixelat abans de fer-les arribar a mans del consistori. Es vol evitar així la identificació de qualsevol persona que hi pugui aparèixer. Així i tot, els vols s’acostumen a fer a les 7 h del matí per reduir la probabilitat de presència de gent als jardins i piscines.

“No podem veure res més enllà de saber si hi ha o no una piscina i en quin estat està”, insisteix el regidor. Ara ha acabat la primera sèrie de vols i és a punt de començar la segona. Amb aquesta nova tanda es comprovarà si hi ha hagut canvis respecte el primer vol. Si es detecta que alguna piscina s’ha omplert, l’Ajuntament obrirà un expedient sancionador, previst al reglament municipal de l’aigua de Calafell, aprovat recentment.

Marcos insisteix que rere aquesta mesura no hi ha una pretensió sancionadora, “sinó que l’objectiu és fer complir el decret de sequera”. “Hem de conscienciar i ajudar a protegir el medi ambient”, afegeix, i assegura que el ressò mediàtic dels vols amb dron, per si sol, està tenint un efectiu dissuasiu “molt efectiu”.

A part de supervisar l’ompliment de piscines, el regidor apunta que les dades també permetran detectar si algun veí està connectat al subministrament d’aigua de forma il·legal. En una propera fase, també supervisaran si totes les piscines detectades estan notificades a l’Ajuntament o si alguna d’elles s’ha construït de forma irregular.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local