Els sindicats de Renfe i Adif convoquen una vaga de cinc dies contra el traspàs de Rodalies. ACN
ACN/ Aina Martí |
Barcelona
07-11-2023 17:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els sindicats de Renfe i Adif han convocat una vaga de cinc dies per protestar contra la "incertesa" que genera entre els empleats l'acord pel traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE per negociar la investidura de Pedro Sánchez. En un comunicat, els comitès generals de les dues empreses públiques detallen que les aturades contra la "segregació" de plantilla se celebraran el 24 i 30 novembre i l'1, el 4 i el 5 de desembre, coincidint amb l'inici del pont de la Puríssima. La mobilització serà de 24 hores i està convocada pel conjunt de la xarxa, inclosa l'alta velocitat. A banda de protestar contra l'acord entre ERC i PSOE anunciat dijous passat, la vaga també rebutja la privatització "encoberta" de Renfe Mercaderies.
El comunicat emès pels comitès generals del Grup Renfe, format per Semaf, UGT, CCOO i CGT, i d'Adif, amb representació de CCOO, UGT, CGT, SCF i SF, detalla que l'acord ha sigut per unanimitat. A més, assenyala que hi ha dos motius per anar a la vaga: "la segregació que ve derivada de l'acord entre PSOE i ERC i la privatització encoberta de la societat Renfe Mercaderies".
Tots dos comitès "s'oposen fermament a qualsevol decisió que suposi la segregació dels serveis que presten les empreses públiques estatals" i per això opten per "paralitzar el ferrocarril a tot l'Estat". L’acord entre les dues formacions polítiques crea una nova empresa pública Rodalies Catalunya amb un consell d’administració amb participació paritària de la Generalitat i l’administració estatal, però amb un president amb vot de qualitat, proposat per l’executiu català.
A més, els representants sindicals afegeixen que la privatització de Renfe Mercaderies i la transferència de competències i traspàs d'infraestructures a Catalunya, "traient bona part de les línies de la RFIG, cedint personal i generant duplicitats de despesa, suposen decisions equivocades i deficients per l'erari públic, el dret de les persones treballadores i el funcionament del sistema ferroviari".
En tractar-se d'empreses públiques, l'acord haurà de passar ara per la comissió de conflictes amb el govern espanyol abans de registrar-se oficialment. El preavís mínim per una vaga d'una companyia estatal és de 10 dies així que s'hauria de registrar com a molt tard el 14 de novembre.
Tot i que l'acord és unànime, en el sí del comitè d'empresa el traspàs no es valora igual entre tots els sindicats. Semaf, que té majoria en la representació dels maquinistes, va expressar el rebuig al traspàs pactat hores després d'anunciar l'acord que, per ara, només preveu que la Generalitat assumeixi la infraestructura ferroviària de les línies de la línia del Maresme de l’R1, la línia Sant Vicenç de Calders-Barcelona de l’R2sud i la línia Papiol-Hospitalet-Vic-Puigcerdà de l’R3.
En canvi, sindicats com CCOO i UGT no s'han mostrat contraris als canvis de competències però han advertit que es tracta d'un procés "molt complex" i reclamen que es mantingui la unitat de plantilla, les condicions laborals i els drets adquirits dels treballadors. Cristina Torre, secretaria d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, ha puntualitzat en declaracions a l'ACN que el sindicat no està en contra de la transferència de competències al Govern i defensa que la creació de la nova empresa "és compatible amb mantenir les relacions laborals com estan ara mateix estructurades a Renfe i Adif".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!