Juan Luis Ruiz i Iolanda Sánchez, a la roda de premsa de govern. Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
23-01-2024
| Actualitzat 24-01-2024 09:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Impulsar els desnonaments d'habitatges ocupats en els que es generin problemes de convivència és l'objectiu del nou protocol que ha aprovat avui dimarts l'Ajuntament de Vilanova. La junta de govern local ha donat llum verda a una iniciativa que permet a l'administració iniciar el procés de desallotjament a immobles que pertanyin a grans tenidors sempre i quan els seus propietaris no ho hagin sol·licitat. L'objectiu és “garantir l'habitabilitat, la bona convivència, que l'ordre públic no s'alteri i que no es posi en perill un immoble” en paraules de la segona tinenta d'alcaldia i regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Iolanda Sánchez. En una roda de premsa, el govern ha reconegut que a la ciutat s'estan vivint “de manera puntual” situacions de conflictivitat a comunitats de veïns arran de pisos ocupats, uns problemes que es podran afrontar a través del nou protocol.
Perquè l'Ajuntament pugui iniciar el procés de desnonament, és indispensable que l'habitatge sigui propietat d'un gran tenidor -persona física o jurídica que disposi de deu o més immobles urbans- i que hi hagi una alteració greu de la convivència i/o problemes greus d'ordre públic o d'ús de l'immoble. És llavors quan l'administració local, amb el suport de la Policia local i els Mossos d'esquadra -que han de constatar els fets delictius- pot actuar d'ofici i sol·licitar als jutjats el desnonament.
La regidora d'Habitatge ha apuntat que es tracta d'una “mesura preventiva”. “L'habitatge no es pot utilitzar si no és per viure-hi. Si hi ha qualsevol activitat que alteri la convivència, l'Ajuntament respondrà”, ha assegurat Sánchez, per a qui és essencial actuar “d'una forma àgil i ràpida” en aquest tipus de situacions. L'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha recordat que aquest tipus de protocol és una eina que es podria haver desenvolupat des de febrer de l'any passat però que en el cas de Vilanova no s'ha impulsat fins ara. La iniciativa és fruit de la llei contra les ocupacions aprovada al Parlament el 2023.
“Darrere de les ocupacions hi ha un problema real, hi ha famílies que es veuen abocades a ocupar”, ha assegurat Ruiz. L'alcalde ha destacat que Vilanova “té un problema de falta d'habitatge”, i que per aquest motiu la ciutat pertany al més d'un centenar d'habitatges declarats com a zones tensionades on es limitarà el preu del lloguer. “El problema de l'habitatge és que no tenim oferta i hem de posar-hi tots els esforços”, ha afegit Iolanda Sánchez.
Presentació del Pla d'Actuació Municipal i el pressupost, el dia 1 de febrer a Neàpolis
L'alcalde ha anunciat que l'audiència pública per presentar el Pla d'Actuació Municipal d'aquest mandat i el pressupost d'enguany es celebrarà el proper dijous 1 de febrer, a les 19 hores, a Neàpolis. Segons Ruiz, es tracta del “full de ruta dels propers quatre anys”, un “document viu” en el que s'explicaran “actuacions estratègiques”. L'alcalde ha assegurat que posteriorment es presentarà el pla a tots els barris de la ciutat i que també es poden fer arribar propostes i suggeriments al mail pam@vilanova.cat.
Vilanova estrena el primer consell de barri a Baix a mar
Ahir dilluns es va celebrar el primer consell de barri a la ciutat al sector que engloba el Barri de Mar, Ribes Roges i la Sardana. Amb l'objectiu de ser espais de trobada entre l'Ajuntament, el veïnat, les entitats i altres agents dels barris, Vilanova comptarà amb un total de set consells que s'aniran posant en marxa progressivament. Segons Iolanda Sánchez, els consells pretenen “activar l'acció comunitària i fer una mirada diferent del treball al barri”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!