Anjelina Ruiz, Carla Planas i Lucia Ángel |
Vilanova i la Geltrú
30-05-2024 07:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A l’Institut Dolors Mallafrè i Ros es va portar a terme un treball sobre els cetacis, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona, juntament amb alguns agents implicats en el territori (centre educatiu, administració local i diverses ONG que van ser presents en següents sessions del projecte). L'objectiu principal d'aquest treball era explorar la vida dels cetacis a través d'una experiència d'aprenentatge única, en la qual, els alumnes participants havien d’adquirir tots els coneixements necessaris per després realitzar un treball de comunicació en què haurien d'informar les persones sense coneixements sobre els cetacis per diferents mitjans, ja fos una pàgina web, un vídeo, un compte a les xarxes socials que comparteixi informació sobre els cetacis, etc.
SESSIÓ 1 (20/02/2024): La presentació que va introduir als alumnes de quart de l'ESO pertanyents a l'optativa de biologia a aquest projecte d'aprenentatge va ser a càrrec de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES". L'objectiu principal de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES" és treballar per a promoure la conservació i l'ensenyament del medi marí a través de la investigació, el coneixement, la sensibilització, la divulgació, l'educació i el lleure, a més de generar un impacte sobre l'alumnat, l'entorn i la comunitat, fomentant l'esperit crític. En el cas d'aquest alumnat, es va optar per combinar l'aprenentatge amb les accions de voluntariat. Aquest servei comunitari consistia en una assignatura evaluable que almenys va contenir 10 hores dedicades al servei actiu. L’execució de l'horari del projecte va estar composta per 5 dies clau en el qual els alumnes van haver d’aprendre tot el necessari: l'espai marí corresponent a la nostra costa, el seu respectiu relleu marí, les importants zones protegides i l'organització que n’està a càrrec a Catalunya.
En aquesta sessió, els membres de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES", també van parlar dels animals marins considerats cetacis, la procedència d’aquest nom, els dos grups que componen als cetacis; cal no oblidar als misticets i odontocets i les seves respectives característiques per a poder diferenciar-los (la seva alimentació, ecolocalització, etc.). Finalment, una vegada acabada la presentació, els alumnes van haver de fer unes activitats que posaven a prova els coneixements sobre el tema estudiat.
SESSIÓ 2 (21/02/2024): El segon dia del projecte d'aprenentatge, la docent de biologia va exposar als seus alumnes les problemàtiques que afecten als cetacis amb l'ajuda d'una presentació a càrrec de membres de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES". Aquesta presentació va abordar problemes que pateixen els cetacis, com la contaminació acústica, les recurrents col·lisions amb embarcacions, els residus que s'aboquen en la mar, les atraccions turístiques que tenen com a principal atracció els cetacis (delfinaris), i finalment, la pesca que es produeix d'aquests. Una vegada acabada la presentació, els alumnes van haver de fer una activitat en la qual els donava a escollir una notícia relacionada amb el tema tractat, per a després explicar-la a la resta de classe.
SESSIÓ 3 (26/2/2024): En la tercera sessió del projecte, els alumnes de quart de l'ESO pertanyents a l'optativa de biologia van ser rebuts per una presentació a càrrec de L'ASSOCIACIÓ "CETÀCEA". L'ASSOCIACIÓ "CETÀCEA" és una entitat sense ànim de lucre, autofinançada i autogestionada a partir d'un equip de voluntariat amb l'objectiu de difondre el valor de la biodiversitat de les nostres aigües i d'aquesta manera fomentar mesures de protecció, en especial dels cetacis, així com de la resta de fauna i flora i l'hàbitat que els envolta.
Els objectius anteriorment esmentats es duran a terme mitjançant una sèrie de projectes molt diversos, però el més rellevant de tots, és el PROJECTE "Foto-Identificació: Balenes i dofins al litoral català, que recull dades de balenes i dofins mitjançant fotografies en les quals es poden apreciar amb claredat les cicatrius, la forma de les aletes, etc. per poder identificar-los.
En aquesta sessió els encarregats de la presentació van parlar sobre l'espai marí corresponent a la nostra costa, el seu respectiu relleu marí, les importants zones protegides i l'organització que n’està al càrrec a Catalunya. Els alumnes també van aprendre part de la HISTÒRIA EVOLUTIVA I ADAPTACIONS DELS CETACIS fins a l'actualitat (sense deixar de costat la seva anatomia) i com es classifiquen (Misticets i Odontocets). Finalment, una vegada acabada la presentació, els alumnes van haver de fer una activitat en la qual havien de relacionar imatges del mateix individu de cetaci, això posava a prova les habilitats dels estudiants i demostrava la dificultat que té la Foto-Identificació.
SESSIÓ 4 (4/3/2024): El quart dia del projecte d'aprenentatge es va iniciar al port, després, els alumnes van estar escoltant una explicació de part de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES". En aquesta explicació, s'informava els alumnes presents sobre les subhastes de peixos i com la mercaderia d'aquesta mateixa subhasta pot variar amb l'hora del dia (per exemple: al matí NOMÉS es realitzen subhastes de peix blau). Més tard, els alumnes van tenir una exposició a càrrec de la FUNDACIÓ "CRAM" (Centre de Rehabilitació d'Animals Marins). La FUNDACIÓ "CRAM" és una entitat privada sense ànim de lucre destinada a la conservació i recuperació del medi marí i de les espècies amenaçades que l'habitin, a més, aquesta fundació s'encarrega del rescat, així com la recuperació d'espècies marines amenaçades que arriben a la costa catalana.
En aquesta presentació també es va parlar de les característiques generals (quant a anatomia es refereix) dels cetacis, la comunicació entre aquests (anomenada ecolocalització), la contaminació i els perills que els afecten. A més de les principals causes d'interès en el centre de recuperació, les observacions i el protocol que és estrictament necessari seguir en el cas de trobar un cetaci encallat en la sorra de la platja. Més tard, una vegada acabada la presentació, els alumnes van haver de fer unes activitats, en la que hi havia una simulació molt ben aconseguida del protocol anteriorment esmentat amb una replica d’un dofí.
SESSIÓ 5 (12/3/2024): En la cinquena sessió del projecte d'aprenentatge, l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES" va tornar a l'Institut Dolors Mallafré i Ros per a fer una activitat “Kahoot!” i una presentació amb la intenció de repassar tot el que els alumnes van fer els anteriors quatre dies de projecte. Després d'una pausa breu, les membres de l'ASSOCIACIÓ "ANÈL·LIDES" van continuar la seva participació en el projecte oferint una orientació més detallada sobre el treball de comunicació que els alumnes havien de realitzar per a complir amb la part de servei comunitari, que, almenys hauria de tenir una durada de 10 hores.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!