Noa Ginés, Aina Murillo i Aixa Ridou. EIX
Noa Ginés, Aina Murillo i Aixa Ridou |
Vilanova i la Geltrú
30-05-2024 07:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Som un grup d'alumnes de 4t d'ESO de l'optativa de Biologia i Geologia de l'Institut Dolors Mallafrè i Ros, a Vilanova i la Geltrú. Durant 20 hores hem estat fent un APS (Aprenentatge i Servei) sobre els cetacis. D'aquestes hores, 10 han sigut de servei, on hem aplicat tot el que hem après per grups. Cada un ha aplicat els seus coneixements de diferents maneres sigui per ràdio, escrit o xarxes socials. Nosaltres hem decidit centrar-nos en un article sobre el CRAM.
Què és el CRAM?
Els treballadors involucrats en la Fundació CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins) la descriuen com una entitat privada sense ànim de lucre destinada a la conservació i recuperació del medi marí i de les espècies amenaçades que l’habiten. Volen fer front a amenaces globals a través d’accions locals. Aquesta fundació està dividida en 3 sectors:
- Clínica i rescat.
- Investigació i conservació.
- Educació i formació.
Com comença tot?
Tot comença l'any 1991 després d'una epidèmia vírica que va causar la mort de molts dofins llistats a les costes de Catalunya. Això va donar origen al CRAM. Malgrat les dificultats administratives inicials, el 12 de juliol de 1994 es va inaugurar oficialment el Centre de Recuperació d'Animals Marins de Catalunya (CRAMC), el primer centre d'aquest tipus al Mediterrani. En aquest punt, el CRAMC compta amb un ampli grup de voluntaris que proporciona assistència constant les 24 hores del dia. Es realitzen campanyes com "Ajudem-la", que treballa amb pescadors de palangre per aplicar tècniques quirúrgiques i assistència clínica a animals encallats. Amb recursos limitats i només amb voluntariat, el centre no pot expandir-se en recerca o programes educatius. Per tant, es decideix crear la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) a l'abril de 1996.
Què fan?:
El text descriu les diverses activitats i serveis que ofereix la Fundació CRAM en el marc de la conservació marina i la protecció de les espècies amenaçades a la costa catalana: Clínica i rescat: La fundació realitza tasques de rescat i recuperació d'espècies marines amenaçades que arriben a la costa, com cetacis, tortugues i aus marines. Aquestes accions són realitzades a través del projecte SERVIMAR amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Investigació i conservació: S'impulsen diversos projectes de recerca i conservació amb l'objectiu de frenar la regressió de les espècies marines i els seus ecosistemes, realitzant més de 50 projectes científics.
Educació i formació: Mitjançant l'àrea AulaCRAM, la fundació proporciona educació, formació i sensibilització sobre els perills que enfronten les espècies i els ecosistemes marins, així com cursos de formació sobre animals marins en general, cetacis, tortugues marines, taurons, entre altres temes.
Serveis per a municipis: La fundació ofereix serveis als ajuntaments per afrontar la presència d'espècies protegides a les platges, com ara la tortuga babaua, proporcionant informació, formació de voluntariat local i activitats educatives.
On estan situats?
La Fundació CRAM està situada al Passeig de la Platja, 28-30, al Prat de Llobregat, Barcelona. Per a complir els seus objectius d'educació i formació, organitzen diverses activitats que inclouen:
● Activitats al cap de setmana per a persones de totes les edats, des de nens de tres anys fins a adults.
● Activitats al vell marí, on es realitzen viatges amb el veler científic del CRAM.
● Activitats per a escoles i casals d'estiu.
● Un campus científic marí.
Els principals pacients que acull el CRAM són les tortugues marines que apareixen al llarg de la costa catalana amb lesions greus o malalties, sovint causades per l'activitat humana. També rescaten aus marines i cetacis. Les amenaces per a aquests animals inclouen contaminació, abocaments tòxics i captura accidental en diferents arts de pesca. Algunes d'aquestes tortugues participen en projectes de recerca de la Fundació, i reben visites escolars durant la setmana i de particulars i famílies els caps de setmana.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!