Incendis forestals

Cap confiança

Els bombers afronten l’estiu amb precaució, tot i que la previsió apunta a fred i pluja

El Massís del Garraf acumula molta massa forestal i és un de les zones “delicades” de la comarca

Les retallades també han afectat el Parc de Vilanova, que perd dos efectius respecte el 2012

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estiu després de l’incendi que va cremar gairebé 600 hectàrees a l’embassament del Foix, els bombers del parc de Vilanova afronten aquesta campanya amb la màxima precaució. Tot i que les previsions meteorològiques indiquen més fred i pluja que en temporades anteriors, l’aigua que ha caigut durant la primavera ha fet créixer molt l’herba, un fet que unit a possibles onades de calor i  vent puntuals, pot elevar el risc de foc a la comarca.

Especialment delicada en aquest sentit és la zona del Massís del Garraf. Des de l’últim gran incendi que va afectar aquesta zona a finals del segle passat, el massís ha anat recuperant el seu aspecte fins al punt que ara mateix mateix hi ha “molta massa forestal”, una circumstància que, unida a la “sequedat” del terreny, fa que els bombers hagin d’estar especialment atents a la seva evolució durant tot l’estiu, explica Ramon Llaó, cap dels bombers de Vilanova.

“Si tenim entrades puntuals de vent del sud o de ponent de dos o tres dies ens crea baixa humitat i ens ho asseca tot”, insisteix Llaó, que afegeix: “nosaltres no podem dir mai que la temporada serà tranquil•la. Depèn de molts factors, de la climatologia, que hi hagi algun fet o algú que faci foc, de la sequera”. I també de les retallades, que com no podia ser d’una altra manera, han “afectat” el parc de la capital del Garraf.

Al final s’ha aconseguit mantenir l’helicòpter, però en canvi s’ha reduït la contractació d’ajudants forestals, que enguany ha passat de 8 a 6, i sense possibilitat de substitució en cas de baixa, permís o dies de festa. Aquesta tisorada ha obligat a fer canvis, sobretot pel que fa a la gestió del personal de bombers professionals. “Farem com sempre: 24 hores de servei. Actuarem amb els recursos que tinguem”, asseguren des del cos.

"Farem com sempre: 24 hores de servei.  Actuarem amb els recursos que tinguem"

La retallada, de fet, ha afectat tota la planificació del darrer any, ja que per compensar la multitud d’hores que han d’estar operatius els bombers professionals entre juny i setembre “s’han hagut de deixar de fer” algunes de les rutines periòdiques que realitza el cos durant els mesos anteriors. Les activitats van des de visites a instal•lacions de risc a revisions de camins.

Anàlisi estratègica llocs de risc

En total, durant aquest estiu treballaran 32 bombers, dividits en quatre torns, i els sis ajudants, tres cada dia. D’aquesta manera es podrà assegurar una sortida completa del vehicle forestal, “sempre i quan no hi hagi baixes”. També es poden garantir les sortides diàries que realitza el cos per estudiar el territori, una tasca prèvia imprescindible a l’hora d’actuar davant d’un incendi amb el mínim risc personal possible.

En aquestes visites sobre el terreny, el cos analitza de forma estratègica tots els indrets que podrien patir un foc, com el Massís del Garraf però també altre punts de la comarca, com el parc del Foix. Sobretot s’analitzen els camins i com es poden col•locar els vehicles a la zona en cas que s’hi declaressin flames. “També ens va bé que ens vegin els ciutadans perquè un incendi pot sorgir per fer una barbacoa en un lloc no habilitat o cremant coses en un jardí”, explica Ramon Llaó.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local