Antic abocador

Ecologistes i espeleòlegs reclamen un pla urgent per acabar amb la presència de gasos contaminants als avencs del Garraf

Una desena de coves estan tancades per la presència de compostots tòxics provinents de l’antic abocador

Ecologistes i espeleòlegs reclamen un pla urgent per acabar amb la presència de gasos contaminants als avencs del Garraf. ACN

Ecologistes i espeleòlegs reclamen un pla urgent per acabar amb la presència de gasos contaminants als avencs del Garraf. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diversos grups d’ecologistes, centres de muntanya i espeleòlegs urgeixen les administracions a restituir els avencs del Parc del Garraf que estan tancats per la presència de gasos contaminants provinents de l’antic abocador de la Vall de’n Joan. Recorden que les tasques de segellament de l’abocador, iniciades el 2017, van ser l’inici de l’aparició d’aquests gasos, que converteixen en “altament letals” els avencs situats a un radi de 3 quilòmetres. El col·lectiu lamenta que hi ha una desena de coves intoxicades, on hi ha menys d’un 10% d’oxigen i concentracions elevades de compostos orgànics altament contaminants. Reclamen implantar una xarxa de control per estudiar la migració del gas i tornar les coves al seu estat original.

“És necessari revertir el desastre ambiental amb caràcter d’urgència”, asseveren les entitats, que critiquen que les administracions es conjuressin anys enrere per fer un pla de restitució i segellament de l’antic abocador però no tinguessin en compte “tot l’entorn malmès” durant els 30 anys d’acumulació de residus al Parc del Garraf.

Insisteixen que cal un pla de control fins que es recuperin les condicions ambientals originals d’un seguit de coves que afecten els termes municipals de Sitges i Gavà. Per exemple, proposen crear una xarxa de pous perimetrals exteriors, independentment del control del avencs, per certificar la sortida dels gasos acumulats a tot l’entorn de l’antic abocador.

Recorden que les coves afectades són emblemàtiques dins la història de l’espeleologia catalana. Entre altres, hi ha l’avenc de la Sivinota, que és el segon pou vertical més profund de Catalunya, o l’Avenc d’Emili Sabaté, considerat tota una escola per al sector.

Les entitats exposen la seva reivindicació en un comunicat emès aquest dilluns com a preludi d’un manifest que presentaran aquest dijous en un acte públic a Gavà, on detallaran les adhesions de nombrosos col·lectius del Garraf i el Baix Llobregat “per denunciar un desastre ambiental de grans proporcions”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local