moviments al litoral

Preocupació al Penedès pels moviments sísmics derivats de la injecció de gas

Aquesta matinada s'han registrat una vintena de terratrèmols que s'han deixat notar a municipis de la costa del Penedès i el Garraf

Institut Geològic de Cata. Sismograma

Institut Geològic de Cata. Sismograma

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La preocupació pels nombrosos moviments sísmics que s'estan produïnt en les darreres setmanes al litoral de Tarragona ha arribat al Penedès, després que s'hagin deixat notar clarament els moviments aquesta matinada a municipis com El Vendrell, Sitges i Vilanova i la Geltrú. No ha estat el primer cop que passa i la preocupació ciutadana va en augment a les poblacions del litoral del Garraf i el Baix Penedès.

Per primer cop, des del ministeri s'ha reconegut la relació entre la crisi sístima de les costes de les terres de l'Ebre i Castelló amb el projecte Castor, que està injectant gas al subsòl.

Segons les dades registrades per l'Institut Geogràfic espanyol, aquesta matinada s'han comptabilitzat més de 20 terratrèmols, amb una intensitat entre l'1,5 i els 4,1 graus a l'escala de Richter. I ja són més de 300 en un sol mes.

Des d'Ecologistes en acció, els moviments sísmics associats a les operacions d'injecció de gas en antics pous petrolífers del Delta del Ric Ebre posen en evidència 'el greu risc de les actuacions en el subsòl'. L'entitat ecologista reclama des de fa anys que es paralitzi definitivament el Projecte Castor en aquesta zona, però també exigeix que s'apliqui, com a mínim, el principi de precaució en projectes d'igual o major perillositat com les prospeccions petrolíferes o la fractura hidràulica.

Ecologistes en Acció recorda que s'haurien de centrar els esforços en el desenvolupament de les energies renovables, en l'increment de la seva eficiència i en la progressiva disminució de les energies brutes i perilloses, de les quals tenim una alta dependència de l'exterior. El risc de moviments sísmics és un més dels arguments per apostar per les renovables.

Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), continua fent un seguiment constant de l’evolució de la sèrie de sismes iniciats el passat 8 de setembre, i es manté en contacte permanent amb els municipis de la zona del Montsià i del Baix Ebre i en coordinació amb l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), els cossos operatius i el telèfon d’emergències 112.

Aquesta passada matinada s’han registrat els dos sismes més àmpliament percebuts per la població. A les 1:06 hores s’ha registrat un sisme de 3,9 i, poc després, a les 1:29 hores, s’ha produït un sisme de 4,1, que ha arribat a percebre's a municipis de l’interior de Terres de l’Ebre, com ara la Sènia, que es troba a 30 km de la costa. És el sisme més àmpliament percebut, de major intensitat, fins al moment.

La nit de dimarts 1 d’octubre es va produir el sisme de major magnitud registrat fins ara. L’Institut Geològic de Catalunya va informar d’un 4,2 produït a les 5:02 hores, que va ser mínimament percebut per la població.

Segons l’Institut Geològic de Catalunya, l’activitat sísmica en aquesta zona s’està produint en una falla a l’interior del mar davant la costa de Castelló i això redueix la probabilitat d’un sisme de gran magnitud d’acord als criteris tècnics geològics. Tot i això, la zona és d’un perill sísmic no menyspreable i, per tant, des de l’IGC tampoc es descarta un sisme de major magnitud i repercussió dels que s’han produït fins ara. Les eines actuals no permeten predir la tendència exacta de la sèrie sísmica, és a dir, si es mantindrà o desapareixerà l’activitat sísmica en els propers dies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local