Base cartogràfica

Una aplicació de mòbil permet localitzar les espècies invasores de flora i fauna

Els ciutadans que hi col·laborin hauran d'introduir notes i fotografies sobre les seves observacions

Una tècnica sosté un exemplar de tortuga de Florida, espècie invasora a Catalunya, i a la dreta un tècnic sosté un exemplar de la tortuga d'estany. AC

Una tècnica sosté un exemplar de tortuga de Florida, espècie invasora a Catalunya, i a la dreta un tècnic sosté un exemplar de la tortuga d'estany. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup IC5Team ha impulsat una nova aplicació de mòbil, IASTracker, que permet localitzar les espècies invasores de flora i fauna a Catalunya gràcies a la col·laboració ciutadana i la seva consulta mitjançant un geoportal d'accés universal. Els ciutadans que vulguin col·laborar en el projecte ho poden fer a través de mòbils amb sistemes operatius Android i IOS i hauran d'introduir les dades de les seves observacions, tant notes com fotografies. La base cartogràfica és la mateixa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que aquest dijous ha acollit la presentació de l'app, i s'ofereix en diferents escales de visualització. L'app es pot utilitzar en català, castellà, anglès i francès.

El projecte ha resultat guanyador en el concurs MyGeoss d'aplicacions innovadores en dominis ambientals organitzats per la Comissió Europea.

Actualment, a Catalunya es té constància de 1.132 espècies exòtiques, de les quals 49 es consideren invasores. IASTracker utilitza com a regions pilot Bèlgica i Catalunya, malgrat que es podran trobar identificacions d'espècies invasores de tot el món. En el cas de Catalunya, es poden introduir a l'aplicació d'avistaments d'espècies invasores localitzades a qualsevol punt del territori, tot i que l'aplicació fa especial èmfasi en el Delta de l'Ebre i el massís del Montseny.

Entre els efectes que aquestes espècies foranes poden causar en el nou medi hi ha el desplaçament d’espècies nadiues o canvis en el funcionament dels ecosistemes. També poden arribar a comportar fortes repercussions en l’economia, provocant pèrdues en sectors com l’agricultura o la pesca per disminucions en les collites o obstruccions en infraestructures de canalització, per exemple. És per aquest motiu que conèixer la dispersió i localització d’espècies invasores resulta fonamental per tal d’impulsar accions de control.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local