La regidora de Serveis Urbans i Mobilitat de Sitges, Carme Almirall, i l'alcalde, Miquel Forns, en roda de premsa. ACN
Meritxell Bayarri |
Sitges
21-04-2016 19:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
És el primer Pla integral de Mobilitat Urbana que es fa a Sitges i inclou propostes de millora fins al 2020. L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall, han presentat aquest dimecres el Pla de Mobilitat Urbana (PMU), un projecte que tot just ara s'està desenvolupant i que vol tenir en compte l'opinió dels ciutadans. Fins al moment s'ha fet un treball de camp per analitzar l'oferta i la demanda existent, que ha permès veure que cal potenciar l'ús del bus urbà, idear itineraris segurs pel transport en bicicleta i crear més de 500 places d'aparcament al centre de la vila.
"Volem que la mobilitat al nucli sigui coherent i sostenible", afirma el batlle de Sitges, Miquel Forns. El principal objectiu del PMU és aconseguir que els ciutadans es moguin per la localitat de forma no contaminant i durant tot l'any. El projecte contempla la necessitat de connectar els carrils bici perquè aquests arribin als principals equipaments del municipi i enllacin els barris. També es promou la circulació a peu per dins del centre i l'ús del transport urbà. En aquest sentit, una de les propostes que recull el document és allargar l'horari del servei de bus durant la temporada d'estiu.
L'aparcament al nucli de Sitges d'altra banda, s'ha convertit en els darrers anys en "un dèficit endèmic", segons comenta la regidora Carme Almirall. El Pla de Mobilitat Urbana ha permès advertir la manca d'espais: falten 540 places al centre del municipi i hi ha problemes per aparcar a les zones del Poble Sec, Sant Sebastià i Oasis. Seguint amb els vehicles privats, el projecte vol aconseguir pacificar el trànsit establint zones 30 i col·locant reductors de velocitat, així com regular de forma més eficient i consensuada els espais d'estacionament dels transports de mercaderies.
A partir de finals de maig i durant tot el mes de juny es faran audiències públiques, sessions on la ciutadania podrà debatre sobre el PMU i aportar-hi suggeriments. En cada audiència es faran tallers especialitzats en temàtiques com la conversió dels carrers en zones de vianants, la planificació del carril bici, la promoció del bus urbà o la regulació de les zones de càrrega i descàrrega. L'Ajuntament ha treballat conjuntament amb la Diputació de Barcelona per presentar les propostes que recull aquest pla.
Un cop els ciutadans hagin fet la seva aportació, el PMU es portarà a aprovació en el ple de juliol i durant el setembre es començaran a planificar fórmules concretes. "Tenim una previsió de 4 anys per intentar aplicar aquestes millores", explica Forns. En els pressupostos del 2017 ja haurà d'haver-hi una partida que reculli alguns d'aquests projectes i també s'hauran d'aconseguir ajuts d'altres administracions. "La nostra intenció és fer el màxim d'accions d'aquest pla amb consens polític", conclou l'alcalde de Sitges.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!