Estiu 2016

Els Bombers demanen extremar les precaucions al medi natural davant l'augment de rescats

El cos d'emergències ha realitzat aquest divendres al Pedraforca un exercici de rescat d'uns escaladors i un altre de recerca de dos joves perduts

Pla detall de l'helicòpter al Pedraforca amb l'escalador rescatat a punt d'entrar-hi. ACN

Pla detall de l'helicòpter al Pedraforca amb l'escalador rescatat a punt d'entrar-hi. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest divendres un exercici de rescat i de recerca de persones al massís del Pedraforca. L'objectiu de la iniciativa era difondre consells de seguretat entre els excursionistes i escaladors davant de l'augment dels serveis al medi natural, especialment durant els caps de setmana d'estiu. El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha explicat que, mentre la mitjana de rescats mensuals durant l'any és d'una seixantena, a l'estiu aquesta xifra s'incrementa fins els 120. Gendrau ha lamentat que "l'efecte Killian Jornet ha provocat que tothom es vegi capaç de fer qualsevol activitat, però anar a la muntanya requereix una preparació i unes condicions físiques determinades". Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya recomanen a la gent que es federi i faci cursos de formació abans d'accedir al medi natural.

Amb l'arribada de l'estiu els Bombers de la Generalitat incrementen el nombre de rescats i recerques de persones al medi natural. Davant d'aquest fet, els efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers han realitzat aquest divendres un exercici de rescat al Pedraforca (Saldes). Els bombers han simulat els dos tipus de serveis en els quals actuen majoritàriament en el medi natural, el rescat i la recerca de persones. D'una banda, els cossos d'emergències –amb el suport d'un helicòpter- han rescatat dos escaladors que havien quedat bloquejats a una paret de la muntanya perquè se'ls hi havia acabat la corda i, de l'altra, s'ha simulat la recerca de dos joves que s'havien perdut per una zona boscosa de la muntanya. En aquest darrer cas s'ha activat la unitat canina.

Durant els últims anys, el nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers ha anat augmentant. Aquesta tendència a l'alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l'afluència de persones a la muntanya és més elevada. En aquest sentit, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha explicat que només el cap de setmana passat els Bombers van haver de fer una desena de serveis. Gendrau ha apuntat que durant l'any la mitjana de rescats mensuals és d'una seixantena, però durant el període d'estiu aquesta xifra augmenta considerablement i se situa entre els 100 i 120.

Els bombers han constatat que molts dels serveis que realitzen s'haurien pogut evitar si s'haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció. Gendrau ha apuntat que "l'efecte 'Killian Jornet' ha provocat que tothom es vegi capaç de fer qualsevol activitat, però anar a la muntanya requereix una preparació i portar un material adequat, a banda de tenir una condició física determinada". A més, el director general de Prevenció ha apuntat que "cada cop estem fent més rescats i recerques de grups d'esplai o de colònies per falta de preparació i prevenció". Gendrau ha recordat que un rescat amb helicòpter pot costar uns 3.000 euros.

De la seva banda, el responsable dels GRAE, Sebastià Massagué, ha detallat que durant el període d'estiu les actuacions més comunes que fan els Bombers fan referència a "gent que ha quedat atrapada en gorgs o barrancs, o bé persones que han tingut problemes amb les cordes mentre feien escalada". Massagué ha explicat que, en menor mesura, també es troben amb caigudes o gent que ha quedat bloquejada a una paret mentre escalaven per manca de nivell tècnic o bé perquè se'ls ha fet tard. "Malgrat que en molts d'aquests casos no s'ha incomplert cap supòsit dels que marca la taxa per fer pagar el rescat, sí que amb més formació i preparació s'hagués pogut estalviar".

Davant de l'important nombre de rescats que es duen a terme, els Bombers de la Generalitat han volgut recordar que abans de sortir a fer una activitat al medi natural es tinguin en compte, especialment ara a l'estiu, les tempestes típiques de les tardes estiuenques, sobretot al Pirineu, que poden agafar desprevingut a qui no hagi consultat la previsió meteorològica. Per això, demanen que els excursionistes portin sempre al damunt, també en època de calor, el material mínim de roba d'abric, llum i provisions.

Recomanacions de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) també s'ha volgut fer diverses recomanacions per la gent que accedeix al medi natural. Segons ha apuntat el president de l'entitat, Jordi Merino, és important que abans de fer activitats de muntanya es tingui una formació prèvia mitjançant alguna de les més de 400 entitats que formen la Federació. Per Merino, "la gent encara no ha assimilat que per sortir a la muntanya has de tenir unes condicions tant físiques com psíquiques, perquè si no estàs preparat poden haver-hi conseqüències". En aquest sentit, Merino ha comparat la situació de l'excursionisme amb la resta d'esports, en què "tots tenen una reglamentació". Per ell, "la formació és igual a seguretat".

Merino també creu que la situació a Catalunya encara està molt endarrerida en relació a altres països europeus com França. "A d'altres països la cultura excursionista és totalment diferent a al nostra. Des de petits ja tenen educació mediambiental i quan surten a la muntanya tenen molta cultura", ha exposat Merino, qui considera que "aquí falta inculcar tota aquesta cultura perquè darrere d'un rescat hi ha una despesa molt important i moltes vides en joc".

Algunes de les recomanacions que fa la FEEC és que els excursionistes que no estan formats surtin acompanyats de gent experta en la pràctica esportiva, professionals o companys que hagin fet muntanya. Igualment demanen que se segueixin les mesures bàsiques com portar sempre aigua, mirar la previsió meteorològica, conèixer el reconegut i avisar sempre a algú dels llocs pels que es passarà. La FEEC també recomana utilitzar material i equip adequats a l'activitat que es vulgui fer. Per últim, recomanen portar el calçat adequat i la motxilla per dur les coses imprescindibles: brúixola, GPS, telèfon mòbil, aigua, menjar, etc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local