Sant Sadurní d’Anoia té 200 habitatges amb indicis de desocupació, la meitat dels quals corresponen als bancs. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
18-11-2016 20:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sant Sadurní d’Anoia compta amb gairebé 200 habitatges amb indicis de desocupació, segons recull un informe elaborat per la Diputació de Barcelona i lliurat aquest divendres a l’Ajuntament. Pràcticament la meitat d’aquests pisos, 80, formen part d’entitats bancàries. Els habitatges comptabilitzats per la Diputació són aquells on no es constaten veïns empadronats durant els darrers dos anys o bé on el consum d’aigua ofereix sospites de que no hi resideix ningú. Un cop fet el primer sondeig, a partir del gener l’Ajuntament preveu inspeccionar aquests 200 pisos per verificar si certament són buits. En el cas que així sigui, hi aplicarà una taxa de 450 euros i un recàrrec de l’IBI del 50%. El regidor d’Habitatge, Xavier Rojo, ha advertit que les inspeccions començaran “pels grans tenidors”.
Els responsables de l’estudi de la Diputació de Barcelona han recalcat aquest divendres que els 200 habitatges senyalats estan pendents de certificar com a buits, ja que la picaresca els empadronaments i la possibilitat que hi hagi consums d’aigua il•legals podrien finalment tergiversar la xifra. Per verificar-ho, el regidor d’habitatge, Xavier Rojo, ha explicat que el consistori obrirà expedients informatius per a cadascun d’aquests pisos, per analitzar a través de les diferents regidories si realment es tracta d’un habitatge desocupat.
Serà aleshores quan s’hi carregarà una taxa de 450 euros, tal com va aprovar el darrer Ple municipal. Al mateix temps, segons recullen les ordenances fiscals, aquell habitatge tindrà un recàrrec d’un 50% en l’impost de béns immobles (IBI). Rojo ha matisat, però, que aquestes dues mesures són paral•leles a diverses sancions que el govern està estudiant i que preveu aprovar els propers mesos.
Ni el govern municipal ni la Diputació de Barcelona s’han aventurat a quantificar quina pot ser la xifra real de pisos buits un cop culminin les inspeccions, si bé han assegurat que els 80 pisos propietat dels bancs tenen la certesa d’estar desocupats perquè així ho han manifestat les pròpies entitats financeres. Serà en aquest àmbit on començaran les inspeccions, amb la voluntat que els habitatges es derivin al lloguer social.
Des de la Diputació, el diputat delegat d’Habitatge, Josep Ramon Mut, ha encoratjat el govern municipal a abordar aquesta situació, assegurant que “és una problemàtica, però també una oportunitat per aconseguir pisos amb un lloguer assequible”. Al mateix temps, ha advertit de la possibilitat que el fenomen “s’agreugi” amb ocupacions il•legals, de manera que ha instat el govern a “intervenir i no amagar el cap sota l’ala”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!