ACN |
Pontons
06-05-2021 16:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Entitats i col·lectius ecologistes es mobilitzaran el 8 i 9 de maig arreu del territori contra l'"allau" de projectes de renovables i per demanar un canvi de model. Les protestes, coordinades per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, es duran a terme a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Pallars Jussà, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès. Inclouran des de tractorades a marxes a peu i tindran com a denominador comú la lectura d'un manifest on s'exigeix la derogació del decret llei 16/2019. Avancen que hi hauran més protestes en les properes setmanes. "Anem a l'una i no pararem", adverteixen.
Sota el lema 'El territori diu Prou' la protesta arriba després de la concentració que, el cap de setmana passat, va aplegar 52 col·lectius ecologistes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. "Aquest projectes s'han de frenar i posar solució perquè una altra manera de fer la transició energètica és possible", ha assegurat Montserrat Corberó, portaveu de la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, en la presentació de les mobilitzacions.
Els col·lectius han alertat que les protestes no s'aturaran. Així, a banda dels actes previstos per aquest cap de setmana, han anunciat que preparen més accions pel cap de setmana del 22 i 23 de maig i pel del 5 i 6 de juny.
Les protestes del cap de setmana
Al Pallars Jussà, el portaveu de Salvem lo Pallars, Jordi Panisello, ha explicat que es farà una marxa lenta dissabte. Arrencarà a les 9 del matí al Coll de Comiols i farà aturades a Isona i Tremp. "Són els dos municipis més afectats, on han entrat més projectes", ha recordat. Tant a Isona com a Tremp es llegirà el manifest de la reivindicació.
La protesta a la Catalunya Central es farà diumenge a Manresa. Segons ha detallat Carola Riubadí, portaveu de la Coordinadora de la Catalunya Central, consistirà en una marxa lenta des del Palau Firal de Manresa a la zona esportiva del Congost, també a la capital del Bages. La protesta, impulsada per set col·lectius ecologistes sorgits arran de la proliferació dels projectes al territori, acabarà també amb parlaments.
Al Penedès conviuran dues protestes. D'una banda, a l'Anoia, diumenge es farà una marxa, a peu o en bicicleta ,que tindrà una desena de punts de partida: els indrets on es projecten els parcs fotovoltaics o eòlics. La intenció és que els diferents grups s'apleguin a quarts d'1 del migdia a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on es llegirà el manifest. En paral·lel, hi haurà protesta a Pontons (Alt Penedès), on dissabte a les 6 de la tarda es penjarà una pancarta a la plaça de l'Ajuntament.
A Ponent, segons ha explicat Josep Farran, de la Coordinadora de les Garrigues Eòlica i Solar Sostenibles, la protesta es farà diumenge, a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Joan de Lleida. Serà una concentració en la qual hi participaran col·lectius ecologistes de les Garrigues, l'Alt Urgell i el Segrià.
Pel que fa al Camp de Tarragona, s'han previst dues accions. Segons ha detallat Toni Carulla, portaveu del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, serà diumenge al matí i inclourà una tractorada a Reus, que acabarà amb un acte conjunt a la plaça de Prim; i, a les 6 de la tarda, una concentració al camp de futbol vell de Falset.
Per la seva part, a les Terres de l'Ebre l'acte serà diumenge, a les 11 del matí, a l'estació d'autobusos de Gandesa. Des d'aquí, ha explicat Ximo Estallé, del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, es farà una marxa fins a la plaça de l'Ajuntament, on les entitats ecologistes faran uns parlaments.
En el cas de les comarques gironines, Raúl Domínguez, de Naturalistes de Girona, ha explicat que per raons "logístiques" la protesta es posposarà a final de mes. Domínguez ha recordat l'allau de projectes eòlics rebuts a la zona de la Jonquera i el greuge que poden comportar en tractar-se d'una zona important de migracions d'aus. També que al territori gironí s'hi vol projectar l'únic parc eòlic marí que s'està projectant a Catalunya.
Canvi de model
En la presentació de les mobilitzacions la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene Gonzàlez, ha volgut recordar que la voluntat dels col·lectius "no és la de posar obstacles", sinó que el que exigeixen és "una transformació energètica planificada i amb la ciutadania al centre". Per aquesta raó exigeixen que es derogui el decret llei 16/2019 i un canvi de model on s'"escolti" el territori.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!