MASSATGES

David Sánchez: “Cal regular la medicina integrativa per oferir un abordatge global a la salut”

Jordi Lleó | Vilanova i la Geltrú | 21-11-2024

David Sánchez fa quinze anys que va obrir un centre de medicina integrativa. Jordi Lleó

David Sánchez fa quinze anys que va obrir un centre de medicina integrativa. Jordi Lleó

David Sánchez fa quinze anys que va obrir un centre de medicina integrativa, al carrer Estudis, 15, de Vilanova i la Geltrú, des de llavors ha atès 7.800 pacients. És naturòpata especialitzat en osteopatia xinesa, acupuntura, hipnoteràpia i en vàries branques de massatges, així com en medicina tradicional xinesa, amb un bagatge consolidat al llarg dels anys que l'ha portat a ser tutor de diverses escoles de massatges i d’osteopatia.

La medicina integrativa és un enfocament holístic que combina pràctiques de la medicina convencional amb teràpies complementàries. Aquest abordatge considera el cos, la ment i l'esperit per promoure la salut global del pacient i sobretot la seva qualitat de vida. Aquest tipus de medicina integral atén els aspectes globals de l’individu; fisiològic, psicològics, nutricionals i socials.

Aquesta medicina complementària i integrativa permet assistir pacients amb malalties cròniques que fins aquell moment rebien un tractament merament pal·liatiu, en comptes de sanador. Es tracta d'una medicina orientada a la restitució de la salut, fet que suposa una anàlisi global de les causes que originen una determinada patologia.

Té com a principis bàsics establir una relació entre pacient terapeuta en el procés de reparació, per assolir una resposta innata del cos davant les afeccions. Aquestes disciplines integratives no neguen en absolut la medicina convencional, però si reivindiquen que la bona medicina hauria de basar-se en la bona ciència i obertura de nous paradigmes.

Precisament, David Sánchez, és membre de l’Observatori de Medicina Tradicional Complementària i Integrativa (MTCI) i mentor de pràctiques de la Fundació Europea de MTCI. Tots aquests organismes estan fent molts esforços per regular aquestes pràctiques i integrar-les en els programes de saluts convencionals, fins i tot públics.

En aquest sentit, aquest novembre s’ha signat un acord entre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Administració Nacional de Medicina Tradicional Xinesa del Govern de la Xina per millorar encara més la capacitat de recerca, establir normes i estàndards de seguretat i qualitat, promoure una regulació adequada de la medicina tradicional xinesa, explorar la seva integració als sistemes de salut i fomentar la cooperació internacional en el camp de la medicina tradicional.

D’aquesta manera l’OMS continua treballant per garantir que la medicina tradicional sigui reconeguda i integrada als sistemes de salut a escala mundial. Precisament Espanya, com la majoria de països de la Unió Europea, aquesta regulació no existeix, excepte Portugal. “Calen uns paràmetres per homologar estudis i regular la formació que hagin pogut fer al llarg dels anys els milers de professionals d’aquest sector al nostre país”, apunta David Sánchez.

Un exemple serien els estudis de l’osteopatia que no estan regulats al nostre país. “Ara l’osteopatia la practiquen els fisioterapeutes, i amb l’acupuntura passa el mateix, la practiquen els metges. Però en realitat són medicines molt diferents. La realitat és que allà on no arriba la medicina convencional, arribem nosaltres. Gent que possiblement queden desnonats de la Clínica del Dolor, el seu malestar no remet i no poden augmentar els fàrmacs, llavors mirem de desinflamar i tractar aquest dolor, amb aquestes tècniques tradicionals xineses, sempre que siguin provocats per contractures o malalties en les quals suspendre una medicació pot suposar un risc”, comenta el terapeuta.

Aquests professionals reclamen aquesta regulació per augmentar la credibilitat. Per ells és important fer visible l’evidència científica de les teràpies naturals i integratives, per desvincular-les de la pseudoteràpia. “Quan en realitat hi ha psicòlegs i altres professionals que ens deriven pacients perquè el seu recorregut terapèutic s’ha esgotat. No hi ha una medicina millor que l’altra, totes són complementàries. Es tracta de veure la medicina de manera holística, que totes les teràpies poden ajudar a guarir, en funció, sobretot del pacient i de la seva afecció particular”, diu Sánchez.

Aquest terapeuta ha dedicat la seva carrera a fusionar la medicina tradicional amb enfocaments contemporanis, destacant la importància d'entendre i aprofitar les múltiples facetes de la medicina. “La medicina convencional es basa en protocols que s’haurien de revisar per donar prioritat al que li convé més a cada pacient. O deixar triar al pacient, si vol més medicació, o si vol tractaments no tan disruptius, com els que oferim nosaltres, que potser no són tan ràpids, però si són més saludables”, afegeix David Sánchez.

Per la seva clínica passen pacients de tota mena: gent amb dolor, amb ansietat, amb depressions o addiccions. “La majoria són persones que no obtenen una bona resposta de la medicina o rehabilitació convencional. Nosaltres no traiem solament el dolor, sinó que reparem un desgast, o aconseguim desinflamar a través de l’acupuntura. Com a tècnics de la salut, busquem identificar i corregir els desequilibris energètics per restaurar l'harmonia en el cos. A través d'aquesta mirada, aspirem a proporcionar als nostres pacients un enfocament integral que no només tracti els símptomes, sinó que abordi les arrels dels problemes de salut, oferint una reparació completa i personalitzada”, conclou el terapeuta. Ell mateix explica la seva aportació terapèutica en el documental, El llegat de la medicina tradicional xinesa. 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local