Tenir uns bons hàbits d'higiene i prevenció és la millor assegurança per tenir una boca sana i, per tant, evitar complicacions
Un bon propòsit de començament d'any és cuidar millor la salut bucodental. Tenir uns bons hàbits d'higiene i prevenció és la millor assegurança per tenir una boca sana i, per tant, evitar complicacions. Des de la clínica dental d'Instituts Odontològics a Vilanova i la Geltrú (Carrer de la Llibertat, 15), ens fan arribar aquest decàleg de consells per gaudir d'un 2025 lliure de problemes amb les dents.
1. Ves al dentista almenys un cop l'any:
El primer pas és que un professional ens faci un diagnòstic de la salut bucodental i, a partir d'aquí, establir els hàbits preventius adequats. La majoria de la gent compleix amb aquesta freqüència mínima de visites, si bé les persones més vulnerables, com la gent gran o els pacients amb pròtesis o implants dentals, és aconsellable que vagin al dentista cada sis mesos.
2. Raspalla't les dents tres cops al dia:
Segons revela el Baròmetre de la Salut Bucodental a Espanya d'Instituts Odontològics, quatre de cada deu persones es raspallen les dents després de cada àpat, i un nombre similar ho fan dos cops, mentre que un 16% només es raspallen un cop al dia. Des de la clínica IO de Vilanova, adverteixen que el raspallat més important és el d'abans d'anar a dormir, ja que a la nit segreguem menys saliva i es redueix el pH de la boca, cosa que afavoreix la formació del biofilm bacterià que pot acabar provocant càries.
3. No et mosseguis les ungles ni roseguis objectes:
Aquest hàbit tan comú i aparentment inofensiu pot estellar o fins i tot fracturar alguna dent, a banda que tant les ungles com els objectes que ens emportem a la boca són fonts de bacteris que poden afavorir l'aparició de problemes com la gingivitis.
4. Escolta el dentista abans que gent no professional:
Com passa amb qualsevol àmbit de la salut, deixar-se aconsellar per persones que no són professionals comporta un risc elevat. Un exemple són els productes emblanquinadors, que si els fem servir sense supervisió mèdica ens poden crear problemes greus a la boca: abrasió a l'esmalt, cremades a les genives o hipersensibilitat dental.
5. La llengua també l'hem de netejar:
Quan ens raspallem les dents, no hem d'oblidar la llengua, ja que també s'hi acumulen restes de menjar i bacteris. Netejar-la ajuda a prevenir el mal alè i a mantenir sanes la dentadura i les genives.
6. No hem d'abusar dels xiclets:
Si bé fer-ho de tant en tant no és un problema, mastegar xiclet de manera habitual pot acabar perjudicant l'articulació de la mandíbula i provocar-nos molèsties. A més, cal vigilar amb el tipus de xiclet que ens fiquem a la boca, perquè el sucre és l'aliment preferit dels bacteris responsables de la càries.
7. Renova el raspall cada tres mesos:
Facis servir raspall tradicional o elèctric, cal renovar-lo periòdicament, aproximadament cada tres mesos. Els fils del capçal es deterioren fins a perdre la seva eficàcia a l'hora de retirar la placa bacteriana i, per tant, un raspall vell no només no ens protegeix contra la càries i les malalties periodontals, sinó que pot afavorir-ne l'aparició. També és important canviar el raspall després d'haver patit una malaltia infecciosa, ja que els microorganismes patògens s'hi poden acumular.
8. Evita fumar:
El tabac és perjudicial per a la salut, també per a la bucodental. Entre altres coses, és un factor de risc per desenvolupar malalties de les genives. A més, fumar té conseqüències estètiques, com les taques i la decoloració de les dents, i provoca mal alè.
9. Redueix el consum de dolços i begudes ensucrades:
El sucre és el principal aliat dels bacteris causants de la càries, que se n'alimenten i generen els àcids que malmeten l'esmalt. Un bon propòsit d'inici d'any per preservar la salut de les nostres dents, per tant, és moderar el consum de productes rics en sucre.
10. Fes servir fil dental:
Encara hi ha molta gent que no ha incorporat el fil dental com a recurs en la cura de la salut bucodental, però des de la clínica IO de Vilanova el recomanen per la seva eficàcia en l'eliminació de les restes de menjar i de la placa bacteriana que s'acumula entre les dents, on els fils del raspall no arriben bé.
Instituts Odontològics
Carrer de la Llibertat, 89
08800 Vilanova i la Geltrú, Barcelona
Telèfon: 938 10 58 58