Enologia i Cava

El Congrés Internacional ACE marca un punt d’inflexió en l’enologia amb la incorporació de sensorització i intel·ligència artificial

Amb el lema Sensorització i IA: l’enologia que ve, l’esdeveniment ha reunit a Sant Sadurní experts del sector vitivinícola per explorar les últimes innovacions tecnològiques aplicades a la viticultura

El Congrés Internacional ACE marca un punt d’inflexió en l’enologia amb la incorporació de sensorització i intel·ligència artificial. Ajt Sant Sadurní

El Congrés Internacional ACE marca un punt d’inflexió en l’enologia amb la incorporació de sensorització i intel·ligència artificial. Ajt Sant Sadurní

La localitat de Sant Sadurní d’Anoia ha estat l’escenari del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2024, celebrat el passat divendres amb un èxit rotund d’assistència i participació. Amb el lema "Sensorització i IA: l’enologia que ve", l’esdeveniment ha reunit experts del sector vitivinícola per explorar les últimes innovacions tecnològiques aplicades a la viticultura, l’elaboració de vins i la percepció dels consumidors.

El congrés ha comptat amb la presència destacada de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Il·lm. Sr. Pere Vernet, qui ha inaugurat la jornada juntament amb el Sr. Pere Campos, president-degà de l’ACE-CEEC, i el Sr. Joan Gené, director de l’INCAVI.

La recepció dels participants ha tingut lloc a les 8:45 h, tant per als assistents presencials com per a aquells connectats en línia des de diferents punts. L’acte ha estat conduït pel Dr. Joan Miquel Canals.

Innovació tecnològica aplicada a la viticultura

La primera part del congrés s’ha centrat en la viticultura i ha destacat per les intervencions de ponents d’alt nivell. Àlex Pujol Garcia, investigador d’Eurecat, ha presentat el projecte VitiGEOSS, un servei intel·ligent per a l’optimització dels cultius vitivinícoles. Posteriorment, Lluís Giralt Vidal, investigador de l’INCAVI, ha exposat la introducció de sensors digitals per a la gestió eficient de l’aigua a la vinya, una solució que busca minimitzar l’impacte ambiental i millorar la sostenibilitat del sector.

Cap a una enologia 4.0

La segona part del congrés ha girat al voltant de les tecnologies emergents aplicades a l’elaboració de vins. Cecília Jiménez Jorquera, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), ha presentat els sistemes multisensorials intel·ligents per a la detecció de gasos volàtils i paràmetres de qualitat en els vins. Així mateix, Justo Banegas Banegas ha aprofundit en els set factors clau per a un celler 4.0 sostenible, amb un enfocament en la integració de l’Internet de les Coses (IoT) i la gestió intel·ligent. Finalment, Israel Muñoz Moreno, de l’IRTA, ha exposat com la intel·ligència artificial s’utilitza per analitzar les percepcions dels consumidors a partir de les seves publicacions en línia.

Tast didàctic de vins escumosos i clausura del congrés

La sessió de la tarda ha estat dedicada a un tast didàctic de vins escumosos, conduït per la reconeguda sommelier Marta Cortizas, del Restaurant Celler de Can Roca. Els assistents han pogut degustar una selecció de vins fermentats en diversos materials, destacant-ne les diferències sensorials.

La jornada ha conclòs amb un dinar de treball i la cloenda oficial a les 18:00 h, posant el punt final a una edició marcada per la innovació i la col·laboració de destacats professionals del sector.

El congrés està organitzat per Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, l’Associació Catalana d'Enòlegs i INCAVI.

Amb el patrocini de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV)  i  la col·laboració de CEVIPE, RIUS I RIUS ASSESSORS i ENARTIS.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local