Verema 2025

La DO Penedès presumeix d'esdevenir la primera regió vinícola 100% ecològica: “Volem un paisatge més sa”

El sector prepara les vinyes per una verema sense químics en defensa de la sostenibilitat i de revalorar els vins

La DO Penedès presumeix d'esdevenir la primera regió vinícola 100% ecològica . ACN

La DO Penedès presumeix d'esdevenir la primera regió vinícola 100% ecològica . ACN

Les vinyes més avançades de la DO Penedès comencen a brotar de cara a la primera verema en què la collita serà 100% ecològica. L’ens és pioner al món. El Consell Regulador va assenyalar fa anys el 2025 al calendari com a data en què els tractaments químics quedarien eliminats i ara presumeix d’haver assolit aquesta fita. “És una gran medalla que ens dona avantatge en un moment en què els mercats són difícils i que el canvi climàtic ens obliga a adaptar-nos constantment”, destaca a l’ACN l’expresident de la DO Penedès i impulsor de la producció 100% ecològica, Josep Maria Albet i Noya. El president actual, Joan Huguet, defensa la importància “d’un paisatge més sa” i assenyala que la producció 100% ecològica permet revalorar els vins.

El Pla Estratègic de la DO Penedès 2021-2030 incloïa entre els grans objectius que les 15.000 vinyes registrades fossin 100% ecològiques en un termini curt de temps. El repte estava marcat per al 2025 i ara celebren haver-lo complert. L’ens sosté que cap altra denominació d’origen del món pot enorgullir-se d’haver eliminat del tot el tractament químic a les vinyes. L’impulsor en va ser Josep Maria Albet i Noya, propietari d’un dels cellers capdavanters en la producció ecològica fa més de 30 anys.

En una entrevista a Sant Pau d'Ordal, poble de Subirats (Alt Penedès), Albet defensa que les vinyes sense tractament químic “poden produir exactament el mateix volum de raïm” que aquelles que només es fertilitzen amb matèria orgànica, bàsicament coure i sofre “en dosis molt més baixes que els herbicides”. Considera que l’agricultura ecològica “en el fons només busca la normalitat” amb l’objectiu d’aconseguir “vins completament nets”.

Deixant de banda les preferències dels gustos dels consumidors, Albet reivindica que els vins procedents de vinyes ecològiques “són molt més sans”. Recorda que hi ha hagut diversos estudis que han qualificat de cancerígens alguns productes químics utilitzats als ceps, “però potser passen 20 anys i ja s’han begut totes les ampolles afectades”.

Admet que dècades enrere els productes químics “van facilitar molt el control de malalties a les vinyes” i van permetre abaratir costos. “Però porten associats molts problemes que s’han vist a posteriori i que han dut els organismes oficials a restringir molt la llista de tractaments autoritzats”, afegeix. En aquest sentit, celebra que els darrers anys l’evolució de la tècnica i la maquinària han permès recuperar una gestió del camp “com la que feien els avis”.

Davant els efectes del canvi climàtic i els períodes de sequera alternats amb anys especialment humits com aquest 2025, Albet diu que el conreu ecològic no té una resiliència especial, “però els pagesos que hi aposten estan més acostumats a treballar la terra amb flexibilitat”. Apunta, per exemple, que en situacions de pluges acumulades “és recomanable deixar que creixi l’herba per aprofitar la biodiversitat i generar més matèria orgànica”.

“Cuidar l’entorn és un valor afegit i volem que tothom en parli”

El president de la DO Penedès, Joan Huguet, agraeix el compromís i “convenciment” de tots els pagesos, cooperatives, sindicats agraris i elaboradors de vi per eliminar els tractaments químics de les vinyes “i tenir un paisatge més sa”. Assegura que el raïm de la verema del 2024 ja va ser ecològic en quasi un 90% dels quilos entrats als cellers, i celebra que la pròxima campanya ja ho sigui de forma íntegra.

Per arribar-hi, les vinyes registrades a la DO Penedès fa anys que estan fent esglaonadament la transició cap a l’agricultura certificada pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Tots els conreus han hagut de passar un període de tres anys fins a completar aquesta conversió i comprovar que s’han eliminat totes les restes de productes químics. Les últimes vinyes en fer aquest pas han completat ara el tercer any del procés.

“Hi ha un control molt i molt exhaustiu per part del CCPAE per garantir que el camp no rep cap tractament artificial”, recalca Huguet, que recorda que els pagesos disposen d’una targeta identificativa de la seva explotació amb la qual es garanteix la traçabilitat del raïm quan entra al celler. “Rere qualsevol vi etiquetat amb el logotip ‘eco’ té al darrere un rigor que impedeix que estiguem davant d’un frau”, insisteix.

Precisa que podria haver-hi “algunes parcel·les comptades de fondalades molt humides” on enguany els pagesos es veiessin amb la necessitat d’utilitzar algun tractament químic per atacar el fong míldiu. En aquests casos, la DO Penedès serà taxativa i no admetrà el raïm, el qual s’haurà de derivar a la DO Catalunya, la DO Cava o a fer vi de taula.

Huguet es mostra segur que la producció ecològica és sinònim de “cuidar el paisatge”, fet que situa com un “valor afegit” quan els vins de la DO Penedès surten a la venda. "I volem que tothom en parli", diu. Admet que “no és que els vins penedesencs siguin més bons que els convencionals”, però remarca que “són vins fets en un entorn on es cuida la terra, la qual no és reproduïble ni comprable”.

Aquest valor addicional confia que també repercuteix en el futur econòmic del Penedès i en la capacitat d’atraure turisme. “Creiem en la sostenibilitat per tenir un paisatge on se sentin més ocells cantar, es vegin més cucs a terra i més granotes, símbols d’un entorn molt més sa per a tothom”, destaca Huguet, que reivindica que “el futur de tot el sector ha d’anar en aquesta direcció”.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local