![Esquerra Republicana](https://www.eixdiari.cat/resources/statics/erc-2-80.jpg)
-
Esquerra Republicana
-
ERC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 25-02-2016 13:09
Els regidors d'ERC Vilafranca amb una enganxina de suport a Analdo Otegi. Eix
I també s’alinea amb el PP per votar en contra de declarar persona non grata a Felip VI
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La sociovergència tanca en fals la modificació del POUM per a la instal·lació de tanatoris i passa el rodet evitant debatre amb l’oposició d’esquerres sobre models de gestió
Ple intens a l’Ajuntament de Vilafranca on el govern format per CDC, Unió i el PSC va fer valdre la seva majoria absoluta i va rebutjar bona part de les propostes de l’oposició. El rodet del govern va tirar endavant ignorant de les demandes de l’oposició a la modificació del POUM per permetre la ubicació de Tanatoris, va rebutjar la creació d’una taula de treball per elaborar un pla de suport a les petites i mitjanes empreses, i amb el suport del PP va votar en contra de declarar persona non grata al rei Felip VI.
Modificació del POUM sense debat
Un dels punts més transcendents del ple de febrer era la proposta del govern de modificació del POUM per habilitar espais on s’hi puguin situar tanatoris. La portaveu d’ERC, Mònica Hill, va lamentar que “el document presentat pel govern no és prou clar, no especifica si a la zona del carrer comerç, que està pendent del Pla de Millorar Urbana i per tant no s’hi poden canviar els usos, amb aquesta modificació s’hi pot autoritzar una llicència provisional per a ús de Tanatori”. Hill va demanar una resposta clara del govern, que no hi va ser, i per tant va proposar que es deixés sobre la taula aquest punt per “poder debatre entre tots el model de gestió que volem en els serveis funeraris que és un servei essencial” i va tornar a posar sobre la taula que el model d’ERC és basa en què l’ajuntament tingui mecanismes per fixar els preus i així garantir unes tarifes justes “perquè el lliure mercat pel lliure mercat no assegura uns preus a l’abast de tothom”. Davant la negativa del govern de deixar sobre la taula la modificació del POUM, l’opacitat i la poca claredat en les respostes i la negativa de debatre a fons el model de serveis funeraris, ERC va votar en contra juntament amb l’oposició d’esquerres d’aquest punt, que es va aprovar amb els vots de CIU, PSC i el PP.
Pla de suport a les PIMES, rebutjat pel govern
El govern sociovergent es va quedar sol al rebutjar la moció d’ERC que proposava la creació d’un Pla Local de suport a les petites i mitjanes empreses i contra la morositat. Pere Sàbat, regidor d’ERC va començar felicitant la tasca dels tècnics de l’ajuntament per la bona feina i perquè “s’està anant en la direcció correcta, en la compra pública responsable”. Sàbat va afegir que “la moció és en positiu i vol complementar la feina que s’està duent a terme actualment”. El regidor republicà va explicar que s’havia intentat negociar amb el govern per pactar la moció ja que aquest considerava que algunes de les propostes del text dels republicans ja es duien a terme. Sàbat però va lamentar la nul·la voluntat d’acord del govern i que “han tancat la porta a debatre, a parlar i a treballar plegats per potenciar el teixit productiu de la vila”. La moció de suport a les PIMES va rebre el vot favorable de CUP i VEC i l’abstenció del PP. Només el govern sociovergent hi va votar en contra.
Grat Felip VI per CDC, Unió, PSC i PP
La moció més polèmica va ser la presentada per ERC on es demanava al Ple que declarés persona non grata al rei Felip VI. La moció va rebre el suport de les forces d’esquerra, ERC-VEC-CUP, i el rebuig de les conservadores: CDC, Unió, PSC i PP.
Josep Àlvarez que va defensar la moció en nom d’ERC va exposar que la moció responia al menyspreu que el monarca espanyol havia fet al no rebre la presidenta del Parlament de Catalunya. Àlvarez va enumerar diversos exemples de situacions personals provocades per culpa de la crisi i va contraposar-ho a una institució com la monarquia que és “hereditària, caduca” i que “prové de la legitimitat del 18 de juliol del 1936, és a dir del franquisme i el feixisme”. El regidor republicà va exposar que la moció buscava un posicionament polític, ja que no podia generar efectes jurídics, com a protesta per les accions de la monarquia en contra del poble de Catalunya i el seu dret d’escollir el seu futur. El PP va amenaçar en què si s’aprovava la moció es podrien acabar les transferències de l’estat cap a Vilafranca a més que va instar al boicot comercial, una actuació que també fa fer-hi referència el PSC. CIU per la seva banda, va demanar retirar la moció, i va votar-hi en contra perquè no trobaven ‘seriosa’ la proposta a més que faltava el respecte a una persona, al rei.
Es prohibeix l’herbicida Glifosat
El debat sobre deixar d’utilitzar el Glifosat, l’herbicida més utilitzada al món i que l’Organització Mundial de la Salut ha qualificat com a “possible cancerigen”, va aconseguir la unanimitat del Ple. Mònica Hill, portaveu d’ERC, va exposar que aquesta herbicida ha tingut un ús que ha sobrepassat l’agrari i que actualment es fa servir en la gestió de parcs, camins, zones verdes o per combatre ‘les males herbes’. Hill va apuntar que el Glifosat conté una elevada toxicitat, no només cap a les plantes sinó també cap a tots els organismes vius. Hill va defensar que l’abandó d’aquesta herbicida ha de comportar “un camí cap a la jardineria ecològica basada en espècies autòctones i per la reducció del consum hídric impulsant sistemes alternatius i més sostenibles”. La regidora republicana va apuntar que la moció parla d’un període d’adaptació per tal que es pugui fer la transició ben feta.
Altres mocions
El Ple també va debatre altres mocions, com la presentada per VEC sobre el sistema de Rodalies. La moció que aportava un estudi sobre les incidències durant l’últim més va rebre el suport de tots els partits. Pere Sàbat va remarcar els dos grans problemes de Rodalies “de gestió i d’inversió” i va exposar que “la gestió és nefasta, només cal comparar-ho amb Ferrocarrils, que segur que necessiten millores però funcionen molt millor, i la inversió és irrisòria, del Pla de Rodalies 2008-2015 l’estat només ha invertit el 7% del previst”. Sàbat també va criticar l’obsessió per construir quilometres d’AVE, sent el Regne d’Espanya, el segon estat amb més quilometres absoluts només per darrera de la Xina i el primer en quilòmetres per habitant.
La CUP va presentar dues mocions, en suport al Correscales on va rebre el suport dels partits d’esquerres en solidaritat amb els treballadors i contra la precarietat laboral; i també va rebre el suport en la moció per la ILP per una nova llei d’educació. En el debat es va constatar que serà un dels temes centrals en el procés constituent cap a la República.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!