-
Esquerra Republicana
-
ERC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 21-11-2016 09:53
Presentació de la proposta. Eix
Els republicans centren les seves propostes pel pressupost en l'àmbit social i la participació ciutadana
Els republicans presenten el document «Una proposta per a compartir» on proposen un gir progressista per combatre l’emergència social, introdueixen propostes per dinamitzar el teixit associatiu i proposen un pacte de ciutat per l’ocupació
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
No convencen. Els comptes del govern sociovergent no avancen per on Esquerra Republicana voldria ja que són «massa» continuistes. Per aquest motiu els republicans han presentat a l’equip de govern el document «Una proposta per a compartir» on situen les prioritats i com caldria gestionar el pressupost per arribar a un acord. Aquest s’hauria de basar en un gir per fer front a l’emergència social, empoderar les entitats per enfortir el teixit associatiu, unes polítiques ambientals valentes, apostar per la participació ciutadana i replantejar les inversions previstes, sobretot el nou ajuntament.
La portaveu republicana a l’Ajuntament, Mònica Hill, va situar les prioritats «claus» i que centren les converses amb el govern. «És vital fer més en polítiques socials, són uns pressupostos que necessiten més inversió en ajuts directes a les famílies perquè és la millor manera de combatre l’emergència social, i aquest pressupost es queda curt» va assegurar. Des d’Esquerra es valora que la crisi encara no ha passat i per tant és més essencial que mai, que el pressupost sigui el més social possible. En aquest sentit consideren que malgrat mantenir una línia positiva on es respon a les necessitats socials actuals. Per fer-ho Hill va proposar augmentar en 300.000 euros les partides d’ajuts directes a les famílies ja que «tots els experts apunten que és la millor forma de fer front a l’emergència social».
Propostes del pla de xoc d’ERC:
Les alimentàries: garantir l’aliment, millorant també la varietat i la qualitat
Les activitats extraescolars
Beques menjador i ajuts a l’escolarització
Reforç educatiu i el plans d’Entorn Escolar (o patis oberts)
Ajuts sanitaris a la infància (òptiques, logopedes, psicopedagogs, etc.)
Lloguer d’habitatge
El pagament de subministraments per combatre la pobresa energètica
Subvenció parcial a la compra d’equipaments bàsics de la llar
Increment serveis d’atenció domiciliària a la gent gran
En la mateixa línia va afegir que tornen a posar sobre la taula la tarificació social a l’Escola de música, i va valorar que «està molt bé fer programes per potenciar la música a les escoles, però si després impedim que els alumnes puguin seguir aquest aprenentatge a l’escola de música tot l’esforç no haurà servit per res, i és una llàstima que per motius ideològics el govern no vulgui aplicar la tarificació quan està demostrat que és el millor sistema».
Pacte de ciutat per l’ocupació i l’economia
La crisi afecta no només l’àmbit social, també l’econòmic. Davant d’aquest fet, i com ja van proposar l’any passat, ERC proposa que es creiï un ajut corresponent al cost d’un any de la seguretat social per a totes aquelles petites i mitjanes empreses que contractin a un treballador de forma indefinida. Aquesta mesura segons el regidor Josep Àlvarez «dinamitza el mercat laboral afavorint la contractació i ajuda a les Pimes a consolidar-se i poder respirar». Seguint en aquesta línia de suport al teixit productiu i empresarial des d’ERC es posa sobre la taula la necessitat de començar un pacte de ciutat per l’ocupació i per generar nova economia. Per Àlvarez «si volem sortir de la situació actual més forts, cal que tots remem en la mateixa direcció i per fer-ho possible cal un gran acord de ciutat, creiem que el govern no pot deixar passar aquesta oportunitat».
Decidir de baix a dalt
«Aquest govern té pànic a la participació de la gent». De forma contundent Àlvarez va contemplar la política de l’ajuntament i la participació ciutadana. Per ERC donar opcions a participar de forma directa a la ciutadania «és un element bàsic per construir una societat madura, crítica i implicada» per això proposen una partida de 240.000 euros per iniciar un projecte de pressupostos participatius barri per barri. «Creiem que pot ser un inici raonable per començar a crear aquesta dinàmica d’implicació en allò públic per part de la gent, els pressupostos i les polítiques públiques són per servir a la gent, per tant és imprescindible que potenciem la seva participació».
En aquest àmbit ERC també proposa, com va avançar en el debat d’ordenances, crear un ajut per a empreses i entitats culturals corresponen al 95% de l’IBI per tal d’ajudar a aquest sector que s’ha vist molt maltractat per les polítiques anticulturals de l’estat, per exemple amb l’augment del 8 al 21% de l’IVA.
Àlvarez va avançar que s’ha proposat al govern l’augment de 100.000 euros de la partida a les subvencions a entitats. Des del grup municipal es valora positiu que es doni suport a les grans entitats per tot el retorn que generen, però aquest no ha d’anar en detriment a les entitats més petites perquè «així l’únic que s’aconsegueix és empobrir el teixit associatiu de la vila». La proposta republicana doncs pretén acabar amb l'eixamplament de les diferències entre entitats, donant més recursos a les que més ho necessiten per «d’aquesta manera assegurar el teixit associatiu tant ric i dinàmic que tenim» i per donar recolzament a la imprescindible tasca que fan de cohesió social.
Dret a l’habitatge
Una altra actuació que ERC porta a la proposta de pressupostos és augmentar els pisos socials de la vila. Per això es proposa incrementar en 150.000 euros el programa de rehabilitació d’habitatges Vilafranca Inclusió. Pels republicans, tal com va explicar Montse Espinosa, l’habitatge és un tema molt important, per una banda per la necessitat real de disposar d’habitatges socials per cobrir la demanda i oferir una opció assumible per la ciutadania potenciant el lloguer, i per l’altra perquè per ERC «l’habitatge és un dret amb el qual no es pot mercadejar, per això hem proposat a les ordenances que s’imposi una taxa als pisos buits de grans tenidors i que es faci efectiva. De moment» va afegir «encara estem a l’espera de la resposta del govern».
Canvi en les inversions. El nou ajuntament pot esperar
«De veritat que la urgència més gran a Vilafranca és fer un nou ajuntament?». ERC es torna a fer la mateixa pregunta de l’any passat. Espinosa va posar l’exemple dels 600.000 euros que el govern es vol gastar en una nova fase per remodelar l’antic hospital quan «encara no s’ha invertit el milió d’euros previstos per l’any passat». Així mateix considerava que, tal com ha anat explicant ERC, hi ha molts equipaments pendents a la vila i que són molt més urgents com ara l’adequació de l’Alberg municipal, el local de joves, els pavellons d’esports o el projecte de centre cívic previst a la llei de barris a l’Espirall. Així, per ERC «cal donar resposta a necessitats reals, fet que no implica no fer el nou ajuntament, sinó replantejar-lo i fer-lo més per fases per no bloquejar i hipotecar quasi totes les inversions».
Aposta per la recollida selectiva porta a porta al Centre
Una de les demandes que reiteradament ha fet ERC ha estat la implementació del sistema de recollida porta a porta. La proposta passa per dur-lo a terme inicialment al barri del centre per anar treballant el projecte a mesura que es va consolidant a la resta de la vila. ERC apunta que amb aquest sistema implementat a tot Vilafranca es podria incrementar fins a un 75% la recollida selectiva i per tant un major aprofitament de residus, segons va explicar Mònica Hill. Aquest és un dels temes claus pels republicans “davant d’una realitat que es va imposant i és que per combatre el canvi climàtic calen moltes accions relacionades, i la disminució de residus és un àmbit on els ajuntaments podem fer moltíssima feina”. A més, com també van explicar per les ordenances, es proposen tot de bonificacions per tal de premiar aquells veïns i comerços que utilitzin de forma usual la deixalleria.
I això, com es paga?
El debat de pressupostos és imprescindible lligar les propostes amb el cost que tindran. En aquest sentit ERC va explicar que les propostes que planteja són perfectament possibles i raonables. Per cobrir les mesures del document «Una proposta per a compartir» s’apunten a quatre àmbits:
1. Aprofitant el romanent de l’any 2016 per invertir-lo en polítiques socials.
2. Replantejant les inversions, el nou ajuntament -1,6 milions d’euros- pot esperar. Ara no és necessari
3. Gravant els pisos buits de grans tenidors.
4. Amb l’increment de l’IBI que rebrem pel pas de l’autopista per Vilafranca.
Segons ERC amb aquests punts es pot fer front a les idees que posen sobre la taula, ja que «és una replantejament sobre com invertir i sobre com s’utilitzen els recursos de l’ajuntament, criem que es pot fer d’una altra manera per aconseguir uns pressupostos més socials, més justos, més ambientals i més participatius. Només cal voluntat política». Mònica Hill va assegurar que desitgen que el govern respongui favorablement a les propostes «de sentit comú» i que van en la línia de consolidar uns pressupostos socials.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!