-
Cartes a la direcció
-
ECOL3VNG
- Vilanova i la Geltrú
- 15-04-2019 12:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ara que comencem la campanya electoral ens adrecem a TOTS I CADASCÚN dels partits polítics que es presenten a les eleccions locals de Vilanova i la Geltrú.
El motiu és fer algunas reflexions en veu alta de perquè estem impulsant la moneda social i local anomenada la "turuta", que el dia 7 de juliol del 2014 el Ple Municipal va aprovar com a “moneda social de Vilanova i la Geltrú”.
En qüestió de 40 o 50 anys s'ha fet l'anomenada Globalització. Fa 50 anys tot el que necessitàvem per viure es produïa localment, o de molt a la vora, pràcticament tot era local. Amb la Globalització, ara, pràcticament tot està en un sol mercat global, tot es pot vendre a qualsevol punt del Planeta.
La idea pot semblar bona perquè teòricament qualsevol persona que estigui a qualsevol punt del Planeta pot adquirir un producte produït a l'altra banda del mateix; però no és tant bona idea, ja què els productes, tendeixen a ser elaborats massivament i de manera que es puguin conservar molt de temps i això vol dir: molts ingredients químics, conservants, embolcalls de plàstics, grans sistemes de transport -què són molt contaminants- i què necessiten molt de consum energètic per transportar les mercaderies, sistemes de producció no respectuosos amb les persones i el medi ambient, etc.
Tot aquest gran sistema que s'ha anat creant, està contribuint molt a la pol.lució atmosfèrica i a l'efecte hivernacle, causes del canvi climàtic i deteriorament del Planeta.
Considerem que ara toca posar en marxa la GloCalització (global més local) i amb urgència. Avui certament hi ha productes que difícilment podem produir en un poble: ordinadors, telèfons, avions, cotxes... però hi ha productes que fins 50 anys sempre s'havien produït localment i de manera més sana i ecològica: menjar, roba, mobles, cases...
La finalitat de la turuta és disposar d'una eina econòmica, sana, neta i transparent, d'àmbit local, que serveixi per estimular la producció i el consum de tot allò que podem produir a Vilanova o molt a prop.
Estem treballant perquè aquí a Vilanova a part del euro tinguem la turuta i que aquests dos sistemes econòmics coexisteixin amb normalitat: la moneda euro per adquirir tot allò que no podem produir aquí i la turuta per adquirir tot allò que podem produir aquí.
Aquest any fa 10 anys que estem estudiant, dissenyant i experimentant amb aquest nou sistema. Hem passat diferents etapes. Consisteix en un saldo virtual que té cada persona i que des del mòbil cobrem o paguem. Cada turuta que existeix és temps que alguna persona ha treballat voluntariament en algun projecte de millora social, des de l’associació ECOL3VNG, que li confereix cobertura legal.
Val a dir que hem innovat en el disseny com a “moneda social” perquè hem introduït alguns canvis metodològics importants i estem aconseguint que l'economia local hi pugui participar, de manera que no entri en conflicte amb la legislació vigent. Això fa que molta gent, s’interessi pel nostre encara petit projecte.
Us convidem a conèixer millor el projecte, doncs és una bona manera per promoure la riquesa local, dinamitzar l’economia i el comerç de proximitat de la ciutat, de manera sana i ecològica i per ser més resilients, a la vegada que s’enforteixen els vincles ciutadans. En aquest sentit considerem que l'Ajuntament s'hauria d'implicar més en aquest projecte col·lectiu perquè pot ser d'un gran ajut també per l’Administració Local, doncs aporta una visió innovadora i pràctica de l'economia i també més humana, social i solidària.
Des d'aquest any, gràcies al conveni que tenim amb l’Ajuntament, estem ubicats en el “Centre per la resiliència Can Pahissa” i disposats a facilitar tota la informació que se'ns demani.
Gràcies pel vostre compromís per treballar pel nostre poble, i és des d’aquest compromís, que ens agradaria molt que el nou Consistori estigués ben obert a l'economia social perquè tota l'economia hauria de ser social, o sigui, de i per les persones i orientada a respectar el que sustenta la vida: el Planeta.
La Junta coordinadora d’ECOL3VNG
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!