Lobjectiu daquest pla és eliminar lactual excedent de producció, xifrat en uns 15 milions dhectolitres anuals. FdG
Bernat Deltell |
30-06-2006 00:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La mesura, ja aplicada en alguna ocasió, ha sorprès per la seva contundència. Alts càrrec de grans empreses del sector han lamentat les formes dun pla impulsat per la responsable dAgricultura de la CE, la danesa Mariann Fishcer: és fàcil aplicar aquest pla de xoc sent danès, perquè no thi jugues res, però pot provocar la destrucció de milers de llocs de treball al sud dEuropa.
Un dels veterans del sector, Agustí Torelló, assegura que la mesura deliminar vinyes ja sha dut a la pràctica en alguan coasió, perquè és cert que hi ha excedent, però no és la solució. Per Torelló, sha de regular el sector, apostar per la qualitat i fer polítiques globals. Daquest mateix parer és Carles Sumarroca, màxim responsable de les bodegues que ostenten el seu cognom. Assegura que Europa està collapsada de vins barats procedents daltres continents que competeixen amb els nostres productes de qualitat, i compte, perquè sequivoca qui cregui que els productes barats no fan la competència a la qualitat. Amb tot, tant Torelló com Sumarroca són optimistes pel que fa al futur, perquè cada vegada hi ha més sensibilitat pels productes de la terra. Les raons esgrimides són dues: davant la globalització la gent vol consumir allò que coneix i que és de la seva terra, és el lligam amb la tradició, i això és així, perquè, i aquesta és la segona raó, saben que no enganyem, que oferim qualitat, certifica Carles Sumarroca.
El màxim responsable de Bodegues Torres i president de l'Associació Empresarial Vinícola més important de Catalunya (Uvipe), Miquel A. Torres, diu preferir no opinar sobre aquest tema perquè afecta a moltes persones. I és que la preocupació és latent, com sencarrega de demostrar la Unió de Pagesos en boca dun dels seus representants a lAlt Penedès, Josep Esteve, qui creu que ha arribat el moment que els polítics es mullin, es reguli la producció i seliminin les vinyes illegals. I és que Esteve té por que els catalans acabem pagant els plats trencats i en altres zones de lEstat vagin fent la viu viu.
Per què baixa el consum de vi?
Els excedents de vi que hi ha Europa i a Catalunya posa de manifest una realitat palpable: cada vegada es beu menys vi, però es consumeix més qualitat. Per tant, les mesures unilaterals que vol tirar endavant la CE no tenen gaire sentit, segons responsables del sector, si no sapliquen globalment. Per exemple, a Xile i als Estats Units comença ha haver-hi també problemes dexcedents, però, en canvi, només a Europa es vol regular la producció, la qual cosa, diu Sumarroca, no soluciona res, perquè ens arribaran excedents daltres llocs, i tornarem a tenir el mateix problema. Simposa, doncs, la màxima del fer localment i pensar globalment, just a linrevès del que sembla vol fer Europa.
I és que aquest nou pla de regulació podria afectar, i molt, denominacions dorigen com la del Penedès, que compta amb 27.542 hectàrees i una producció dun milió i mig dhectolitres anuals. Les vendes van augmentar lany passat un 1% a la Unió Europea i fins a un 8,1% al continent americà, tot i que en termes globals va haver-hi un lleuger descens en les exportacions.
La preocupació però, és evident. El responsable del Departament dAgricultura a lAlt Penedès, Jordi Sella, assegura que les reformes que es volen impulsar des de Brusselles tenen un alt contingut polític, que afegeix més nerviosisme als tradicionals problemes del sector, com ara el preu del raïm, la sequera i la proliferació de polígons industrials que cada vegada més pressiona la vinya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!