VD |
21-03-2007 21:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Recuperar la memòria de la Guerra Civil i explicar sense por els fets tal com van succeir. Aquestes van ser dues de les peticions que el professor dHistòria Contemporània de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Solè i Sabaté, va fer aquest dissabte a ledifici Miramar durant la celebració de la conferència La Guerra Civil: història i memòria, en nom dels milers de famílies i de persones que van haver de patir aquella etapa.
Solé i Sabaté va voler recordar fets històrics rellevants que van tenir lloc durant la Guerra Civil i que han quedat en un segon pla de la història com el cop destat a Barcelona o la revolució social que va durar fins el mes doctubre del 1936, en la qual els revolucionaris van assumir un poder que no volien per convicció. Lhistoriador també va denunciar lassatjament sistemàtic i violent que va viure Barcelona durant els tres anys de confrontació (1936-1939), ja que va ser bombardejada fins a 176 vegades, i la tragèdia de la batalla de lEbre, lestiu de lany 1938, durant la qual van perdre la vida milers de persones. Per a Solé i Sabaté ara és un bon moment per a què aquests fets i molts daltres ocupin un veritable lloc en la història contemporània dEspanya.
Amb la conferència de Josep Maria Solé i Sabaté sobre la història i la memòria de la Guerra Civil es va cloure el cicle de xerrades Accions per la Pau i la memòria democràtica, organitzada per lAjuntament de Sitges en el marc de lestada de lexposició fotogràfica itinerant de Robert Capa Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil Espanyola a ledifici Miramar. Lhistoriador anglès Paul Preston amb la seva conferència Els reporters estrangers a la Guerra Civil espanyola i lhistoriador Andreu Mayayo amb Memòria de la República van ser els anteriors protagonistes daquest cicle, que ha tingut una gran afluència de públic durant les seves tres sessions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!