VD |
02-01-2008 20:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La darrera quinzena del mes de desembre s'ha caracteritzat per una distribució molt irregular de les precipitacions arreu de Catalunya. D'una banda, les més abundants s'han registrat a la zona del litoral i prelitoral de la província de Tarragona, així com a la part costanera de Girona, Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany o Gironès. Finalment també es van registrar precipitacions a la conca de la Garona, capçaleres del Segre i les dues Nogueres, però aquestes van ser majoritàriament en forma de neu.
Les capçaleres dels embassaments del Ter i el Llobregat i les planes interiors van ser les més desafortunades en no registrar pluges importants, per la qual cosa les aportacions als embassaments han continuat sent mínimes, magnificant-se l'efecte de la reducció de les aportacions per la congelació dels escolaments ordinaris fruit de les baixes temperatures. Així doncs, es tanca l’any amb el pitjor registre de precipitacions dels darrers deu anys.
En aquest sentit, a l’inici de l'any es mantenen totes les conques de Catalunya en excepcionalitat, sent la Muga la conca en una situació més intensa de sequera, amb un escenari d'excepcionalitat 2, segons els llindars establerts pel Decret.
Malgrat l'existència de reserves de neu a les conques catalanes de l'Ebre, la situació dels embassaments a inicis d’aquest any és l'esperada, segons les previsions més pessimistes realitzades els darrers dos mesos, i, per tant, continuen en excepcionalitat els sistemes regulats (sistemes amb embassaments) del Ter, el Llobregat i la Muga.
Mesures per a la fase d’excepcionalitat
L’entrada en fase d’excepcionalitat per dèficit de pluviometria comporta que els municipis que depenen de les conques que entren en aquest nivell hagin de garantir una dotació màxima de 270 litres per habitant/dia.
Pel que fa a les conques del Llobregat i el Ter, la fase d’excepcionalitat 1 per dèficit de volum embassat comporta, a més, la reducció de la dotació en un 15% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, l’anul·lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric, la intensificació dels controls d’usuaris, el reforç de les mesures d’estalvi a les xarxes d’abastament i les restriccions d’abocaments i sistemes no fluents.
La fase d’excepcionalitat 2, pel que fa a la Muga, implica que les dotacions de reg només seran permeses per garantir la supervivència de l’arbrat. Aquest escenari també preveu la prohibició per a usos lúdics com les piscines públiques i privades i els parcs aquàtics, al mateix temps que s’han de reduir els usos no destinats a subministrament per a ús de boca.
Mesures en cas d’entrada en situació d’emergència – Plans de contingència
La Declaració de l'escenari d'emergència per als abastaments supramunicipals que depenen del sistema d'embassaments Ter-Llobregat prevista al Decret 84/2007 que prorroga la seva vigència durant el 2008, segons el Decret 257/2007, no es produeix fins que les reserves embassades se situen per sota del 20% de la capacitat màxima del sistema. La declaració d'emergència es pot produir de manera conjunta pel sistema Ter-Llobregat, o de manera individual pel Ter o pel Llobregat.
Cal recordar que, només en l'escenari d'emergència, es preveu la possibilitat de talls al subministrament domiciliari, possibilitat que en tot cas s’haurà de definir en els plans de contingència que han de presentar a l’ACA tots els titulars públics i/o concessionals de serveis d’abastament superiors als 20.000 habitants en virtut del Decret de sequera. Tots els municipis de més de 20.000 habitants ja han presentat els seus corresponents plans de contingència.
Segons les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua, a les conques amb recursos embassats, principalment al sistema Ter-Llobregat, l’entrada en situació d’emergència no es produiria fins a finals de març o inicis d'abril en el pitjor escenari de precipitacions i aportacions, és a dir, en el cas més pessimista possible i en el cas que no s’haguessin activat les obres i inversions actualment en marxa. La previsió és que les actuacions que s’han activat permetin endarrerir la possibilitat d’entrada en l’escenari d’emergència fins a finals de maig o inicis de juny.
Mesures d’aplicació a tot el territori
L’entrada a la fase d’excepcionalitat 1 de la conca del Llobregat va comportar l’activació del Decret de sequera. En aquest sentit, d’acord amb el Decret, els municipis, amb caràcter global, hauran d’adoptar mesures que consistiran a restringir el reg a parcs i jardins, prohibir l’ús d’aigua potable per a fonts i usos ornamentals, mantenir i reaprofitar l’aigua de piscines d’ús públic i privat, optimitzar l’ús de l’aigua en parcs aquàtics i d’altres instal·lacions lúdiques, i reduir la utilització d’aigua de boca per a neteja viària, entre d’altres mesures.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!