VNG

Es presenten les accions municipals per recuperar la memòria democràtica

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de VNG, Isabel Pla, en va donar els detalls en un acte celebrat dijous a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Biblioteca del Museu Víctor Balaguer va ser l’escenari, ahir dijous, de la presentació de les accions municipals que des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es volen impulsar amb l’objectiu de recuperar, commemorar i fomentar la Memòria Democràtica.

Des de fa temps, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa i impulsa accions que es vinculen directament amb la recuperació de la memòria històrica. Alguns dels exemples més significatius són el programa La Memòria del Futur, iniciat l’any 2003 i que té com a principals impulsores el “Grup de Dones amb Memòria” o el programa de publicacions municipals amb les col·leccions Antina i Retrats.

La Regidora de Cultura de l’Ajuntament de VNG, Isabel Pla, va donar a conèixer les pròximes accions, que tenen com a objectiu “implicar encara més a tothom que ho desitgi de la nostra ciutat en aquest treball de recuperació de la memòria democràtica”. Isabel Pla va afegir que tenien la voluntat d’orientar la tasca cap a la cultura de la pau “ l’oportunitat de difondre entre les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement del sistema de llibertats de que gaudeix la nostra societat , el respecte a les idees i el rebuig a la guerra” .

Les noves accions, consensuades amb els membres de la Comissió per a la Memòria Històrica volen servir per aprofundir en els continguts culturals i històrics de la ciutat. Així, una primera acció és l’encàrrec a la creadora Rosa Altés del projecte per a la ubicació d’un element públic commemoratiu, en record dels bombardeigs que va patir la població fa 70 anys, per part de l’aviació feixista, i que s’ubicarà a la Plaça de la Terrera ,(al C/ Llibertat cantonada C/Forn del Vidre ), al ser aquest un indret proper als espais bombardejats. Aquesta primera proposta es realitzarà amb la col·laboració de l’Escola Municipal d’Art i Disseny.

Una altra de les iniciatives és el projecte Espais de la Memòria Històrica. Vilanova i la Geltrú (1931-1979) liderat per l’IEP a través de l’històriador Albert Tubau. El projecte vol relacionar els esdeveniments més remarcables d’aquest període a Vilanova i la Geltrú, a partir de testimonis físics localitzables en l’estructura urbana actual, sota el lema Conèixer la història a peu de carrer . Aquest treball donarà peu a un reportatge que es divulgarà a la societat a través dels centres educatius, associacions i entitats.

També inclòs en el paquet de primeres accions hi ha la realització d’un recull de dades sobre els Vilanovins a l’exili. Un aspecte encara poc tractat a la ciutat que en aquesta ocasió dirigirà l’historiador local Francesc Xavier Puig Rovira. El recull, que s’iniciarà properament, donarà peu a una futura publicació amb l’anàlisi de les dades recollides.

Per últim també s’ha programat un seguit de passis de documentals sota el títol Document(al)s la República ( 1931-1938 ) oferts per La Federació Catalana de Cineclubs, on es presenta una proposta poc convencional de cinema no comercial procedent de la Filmoteca de Catalunya. Aquests reportatges es podran veure a l’espai Neapolis , a les 20 hores tots els divendres del mes de març.

L’acte de presentació de les diverses accions municipals, que també va comptar amb l’assistència de la primera tinent d’alcalde, Iolanda Sánchez, es va complementar amb la conferència “Les polítiques públiques de la memòria democràtica” a càrrec d’Andreu Mayayo, membre del consell assessor del Memorial Democràtic, impulsat per la Generalitat de Catalunya

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local