VD |
15-09-2009 21:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les principals crítiques al pla van ser pel fet que no es contempli la Vegueria Penedès en la planificació del territori, ja que aquesta queda esquarterada en tres plans territorials (el de l’Àrea Metropolitana, el del Camp de Tarragona i el de les comarques centrals), i en comptes de planificar des del territori es planifica en funció de les necessitats de Barcelona, sense donar veu ni participació a les entitats i associacions, ja que s’han donat únicament 45 dies per fer al·legacions a un pla de més de 500 pàgines, quan en altres plans territorials el termini ha estat de fins a 3 mesos.
Es va explicar que el pla extrapola creixements dels últims anys sense tenir en compte la situació actual de crisi i d’esgotament del model econòmic basat en la construcció i l’especulació. Segons van explicar, el pla preveu un creixement d’1.000.000 d’habitants en tota aquesta zona concentrat en 7 ciutats, entre elles Vilanova i Vilafranca, ciutats que es preveu que puguin arribar a doblar la seva població fins al 2026. A més, en aquest pla en cap moment es contemplen els equipaments necessaris per atendre aquesta població, ni d’on sortirà l’energia o l’aigua, o què se’n farà dels residus de més generats, ni on treballarà tot aquest augment de població. Van denunciar que es tracta d’un pla realitzat abans de la situació actual de crisi i que fomenta el manteniment de l’economia del totxo i l’especulació i que aposta per una Catalunya basada en la logística, ja que els majors projectes que hi ha són d’ampliació del port, de construcció de centres intermodals de mercaderies i d’infraestructures per enllaçar-los entre ells. Van denunciar que el sector logístic crea pocs llocs de treball, per la gran quantitat d’espai que necessita, i de baixa qualitat i que des de la Generalitat no es pensi a desenvolupar altres tipus d’ocupació i d’indústries molt més sostenibles i amb un valor afegit molt superior.
A part de les al·legacions que s’han presentat conjuntament per les candidatures de la vegueria, la CUP de Vilanova també ha presentat al·legacions per les afectacions del pla sobre Vilanova. Entre elles, destaquen la crítica al fet que Vilanova esdevingui un centre nodal de creixement i que augmenti la seva població de manera desmesurada. Els principals arguments en contra són la manca d’ocupació, que suposaria crear una ciutat dormitori i col·lapsar més les comunicacions amb Barcelona i la manca d’equipaments com ara un hospital comarcal.
També es va criticar la poca protecció d’alguns espais en el pla, com ara la Platja Llarga, que no es considera de protecció especial, o Els Colls, per on es preveu que hi passi una connexió entre el tren orbital i rodalies, o la zona compresa entre la variant i l’autopista, que només té la consideració d’espai de protecció preventiva, que segons van explicar, és tant com obrir les portes a la seva futura urbanització per encabir-hi tot aquest creixement que han previst per Vilanova des de Barcelona.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!