VD |
20-10-2009 21:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La regidora d’Educació i Treball, Míriam Espinàs, ha volgut destacar que l’Ajuntament ja va començar a treballar fa més d’un any per pal·liar els efectes de la crisi i que, a banda d’ajudar a sortir els ciutadans de la crisi “també volem fer accions per preparar el futur: volem formar les persones, volem potenciar els oficis i les noves tecnologies, volem diversificar l’economia i potenciar la cultura emprenedora”.
Pel Govern municipal, en una situació de crisi com l’actual es fa més necessari que mai el treball conjunt i coordinat entre els diferents agents socials i econòmics del municipi i el territori amb l’objectiu de donar resposta i buscar camins que ajudin a sortir d’aquesta situació, sense deixar de banda accions i polítiques que serveixin per enfortir el teixit econòmic i empresarial a mig i llarg termini. En aquest sentit, la iniciativa forma part de la política que l’Ajuntament de VNG va posar en marxa el setembre de 2008 per fer front a la situació de crisi en els àmbits de l’atenció a les persones, la inversió pública i el suport a l’activitat econòmica i comercial.
El secretari general de la Unió Intercomarcal del Penedès - Garraf de Comissions Obreres, Albert Rodríguez, ha valorat positivament el pacte i ha dit que “l’administració no pot anar sola davant d’aquesta situació econòmica complicada, ha d’anar de la ma d’empresaris i sindicats”
En el mateix sentit s’ha manifestat el president de l’Associació d’Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, Xavier Cardona, destacant que “la col·laboració dels agents socials és indispensable per assolir l’èxit a l’hora d’afrontar els problemes”.
La primera tinent d’alcalde, Iolanda Sánchez, ha agraït el treball històric conjunt a la ciutat dels empresaris, els sindicats i l’Ajuntament, dient que “ens pertoca per responsabilitat i solidaritat posar-nos d’acord a l’hora de treballar”.
L’acord ha estat formalitzat aquest migdia per la primera tinent d’alcalde, Iolanda Sánchez; el secretari general de la Unió Intercomarcal del Penedès-Garraf de CCOO, Albert Rodríguez; el secretari general de la Unió Intercomarcal Anoia-Alt Penedès-Garraf de la UGT, Francesc Rica i el president de l’ADEG, Xavier Cardona. La signatura d’aquest pacte posa de manifest, per part dels agents polítics, socials i sindicals que els subscriuen, la voluntat de fer front comú i treballar coordinament per integrar polítiques i accions encaminades a crear ocupació estable i de qualitat al municipi i a la comarca.
El secretari general de la Unió Intercomarcal Anoia – Alt Penedès – Garraf de la Unió General Treballadors, Francesc Rica, ha agraït la sensibilitat de l’Ajuntament per “establir eines per fer front a la crisi”. Rica ha destacat en aquest sentit la feina de l’IMET, l’Institut Municipal d’Educació i Treball, “un dels organismes que valorem més, és un referent a l’hora d’anar a demanar feina”.
Acords del Pacte Local per l’Ocupació
El pacte se sustenta en una desena d’acords, el primer dels quals estableix tres grans àmbits d’actuació:
1-Educació i formació:
-Les accions que s’inclouen en aquest àmbit contemplen el fet d’impulsar la creació d’una mesa estable que serveixi de fòrum de diàleg permanent entre la universitat, el món educatiu, el món laboral i la formació professional i ocupacional, vetllant per la creació de nous cicles formatius que es puguin relacionar amb el teixit social i empresarial del municipi.
-Potenciar el treball al voltant de la cultura emprenedora mitjançant la coordinació de les empreses amb el sector educatiu.
-Crear una estratègia conjunta per lluitar contra la fractura tecnològica
-Crear, en col·laboració amb els gremis de la ciutat, un centre d’aprenents que potenciï la formació al voltant dels oficis manuals més comuns.
2-ocupació i creació d’empreses:
-Coordinar les borses de treball dels agents que subscriuen el pacte.
-Crear un Viver d’empreses que tuteli i doni suport a projectes i iniciatives empresarials del municipi.
-Potenciar el debat al voltant de la competit¡vitat territorial i els indicadors econòmics, fent possible que totes les parts del pacte treballin al voltant de la mateixa informació.
-Treballar de manera conjunta per la simplificació dels tràmits administratius en la creació d’empreses.
3- lluitar contra la marginació i l’exclusió social:
-Crear entorns favorables de formació, inserció,etc. potenciant projectes per a persones que pateixen problemes de salut mental.
-Potenciar el projecte TIMOL (per a persones amb discapacitat psíquica) com una bona pràctica d’inclusivitat a l’empresa ordinària, seguint la pauta de treball amb suport.
-impulsar línies de formació i treball al voltant dels col·lectius més desfavorits com les persones immigrants, les dones i els i les joves.
El segon acord fa referència a l’aportació econòmica de 495.000€ que farà l’Ajuntament de VNG al desenvolupament de polítiques actives, sense perjudici que aquesta quantitat pugui augmentar per la implicació econòmica d’altres agents públics o privats. El tercer acord contempla que l’ADEG posarà a disposició del pacte tot el seu aparell logístic i coordinarà i executarà una jornada anual de reflexió sobre economia i municipi. El quart punt de l’acord fa esment al compromís dels sindicats UGT i CCOO de fer arribar els acords als treballadors del municipi i de la comarca i de dur a terme una jornada de reflexió sobre sindicalisme, economia i municipi, entre d’altres. La resta d’acords que recull el document fan referència al fet que es vol afavorir que altres institucions s’adhereixin al pacte, que la coordinació del mateix recau en l’Ajuntament de VNG, mitjançant l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) i que la vigència de l’acord signat avui s’estableix fins al mes de desembre de 2011.
Context socio-econòmic del Pacte Local per l’Ocupació
El Pacte Local per l’Ocupació vol donar resposta a unes dades que posen de manifest la pèrdua de llocs de treball i el tancament d’empreses que ha registrat VNG i la comarca del Garraf durant el darrer any. De les 2.123 empreses que tenia el nostre municipi al mes de març de 2008 s’ha passat a 1.905, al març de 2009. Pel que fa al nombre de treballadors assalariats a VNG, al març de 2008 la xifra era de 15.577 mentre que al març de 2009 el nombre de treballadors assalariats és de 13.271. Quant als treballadors autònoms, al març de 2008 hi havia a la comarca un total de 4.489 persones treballant de forma autònoma, enfront de les 4.107 que hi ha registrades al març de 2009.
A més, el document també fa evident que durant els darrers mesos, a Vilanova i la Geltrú, com a la resta de municipis de Catalunya la situació de crisi econòmica ha fet duplicar el nombre de persones aturades en el darrer any i mig. A desembre de 2007 hi havia 2.622 persones sense feina i a l’agost de 2009 s’ha registrat una xifra de 5.250 persones aturades. Aquestes dades suposen que hem passat de tenir un índex d’atur que se situava en el 7,82%, a finals de 2007, a tenir un índex del 15,15% d’atur a l’agost de 2009.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!