VD |
16-05-2010 15:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Dilluns passat, en reunió tècnica al Consell Comarcal del Garraf, es van presentar les primeres conclusions de l’ILOQUID, un projecte creat per la Diputació de Barcelona per a impulsar la creació d’ocupació en el sector dels serveis d’atenció a les persones.
La primera fase de l’ILOQUID, es va centrar en la creació d’una xarxa d’entitats públiques i privades de la comarca disposades a treballar conjuntament en la inserció laboral de persones en situació d’atur, en el sector de serveis a les persones. Al juliol de 2009 es va constituir la Mesa Territorial del Garraf, un instrument de debat i planificació, conformat per representants del Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments dels sis municipis, l’Adeg, el Consorci Socio-Sanitari del Garraf, el Consorci d’Atenció a les Persones, la Fundació ECOM, els sindicats i la Mancomunitat Penedès-Garraf. Les accions d’aquesta Mesa s’han centrat en la realització del mapa de serveis de la comarca, la detecció de les necessitats de la població en l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones i el disseny d’un Pla operatiu de treball pels municipis.
Amb la participació i el treball en xarxa entre les persones interlocutores de 124 entitats, empreses i institucions públiques, s’ha elaborat un informe que recull informació de tots els serveis d’atenció a les persones existents a la comarca, detallant els perfils professionals, així com les necessitats de formació i ocupació de les empreses del sector, les característiques del teixit empresarial i la situació socioeconòmica del Garraf. A través de la recollida de dades, s’ha detectat l’oferta actual i la demanda futura de serveis, les particularitats del mercat de treball local i les necessitats de les empreses del sector.
Segons aquest mapa de serveis, realitzat al setembre de 2009, a la comarca hi ha 1.341 persones treballant en aquest àmbit amb col·lectius de gent gran, malaltia mental i discapacitats, infància, adolescència i joventut. L’estudi preveu un creixement del 185% en la demanda dels serveis d’atenció domiciliària fins al 2015. Pel que fa al sector de la gent gran, s’estima que en 11 anys augmentarà aquest col·lectiu en 8.600 persones i hi haurà un dèficit de places d’atenció per a aquest grup. En quant a les persones amb disminució i malaltia mental, s’ha detectat que a la comarca hi ha poca cobertura d’aquests serveis, però les entitats que hi treballen tenen capacitat per fer-ne nous projectes que cal incentivar.
L’estudi conclou que la previsió d’increment en la demanda dels serveis a les persones al Garraf representarà un important augment en la creació de llocs de treball. A nivell general de Catalunya, s’estima que l’any 2015 s’hauran de crear 28.000 noves places per a cobrir les necessitats d’atenció a les persones, segons el Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència del Departament d’Acció Social i Ciutadania.
A partir d’aquesta diagnosi territorial, s’ha dissenyat el Pla Operatiu de Treball que concreta les accions a implementar en els municipis pels propers anys, així com el procés de seguiment i avaluació fins la finalització del projecte, prevista per finals de l’any 2012. Per una banda, es treballarà per a la consolidació de la metodologia de treball en xarxa entre entitats públiques i privades de la comarca i, per un altra, es planificarà la formació ocupacional i la formació continua necessària per a la millora de qualitat dels serveis.
En aquest sentit, ja s’han definit les accions formatives que es portaran a terme a Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilanova. Els Serveis Locals d’Ocupació d’aquests municipis oferiran, per a tota la comarca, cursos d’auxiliar de gerontologia i d’atenció personal, monitors/es del lleure amb mòdul menjador, atenció a la discapacitat, cuina de col·lectivitats amb especialitat de dietètica i nutrició i auxiliar de bugaderia. Les persones en situació d’atur, interessades en ampliar la seva formació, hauran de posar-se en contacte amb el seu ajuntament, on rebran assessorament i tutoria sobre els cursos i pràctiques disponibles al Garraf.
Durant els propers anys, el Consell Comarcal del Garraf continuarà liderant l’ILOQUID, convocant les reunions de treball, actualitzant les necessitats de les empreses del sector, fent el manteniment del mapa de serveis i el seguiment del marc legislatiu per a acreditar titulacions i competències professionals o d’altres aspectes normatius que afectin al desenvolupament del sector i la formació de les persones que s’hi han d’incorporar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!