VD |
24-05-2011 00:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Pel que fa a les nostres comarques, podríem encapçalar el resum amb una novetat a destacar: en alguns sectors es detecta un balanç favorable a la creació d'ocupació. L’Alt Penedès es manté en el grup de comarques catalanes que creen ocupació; un dels factors favorables és la Indústria, amb la creació de llocs de treball per primer cop des de 2007. A la mateixa comarca també s’observen perspectives positives en el sector de la Construcció, per primera vegada des de l’inici de la crisi.
Pel que fa als Serveis, tant a l’Alt Penedès com al Garraf es consolida la dinàmica expansiva, mentre al Baix Penedès la tendència positiva no compensa l’efecte Setmana Santa i cau l’ocupació.
Amb tot, al Garraf-Penedès l’atur es manté a ritmes superiors a la majoria de comarques catalanes, tot i l’augment de la contractació. Cal posar l’accent en el fet que la temporalitat continua disminuint. A banda, s’observa un lleuger repunt de la sinistralitat.
Pel que fa al Garraf, es destaca la moderació dels ritmes de destrucció d’ocupació. Aquesta és una bona notícia si es té en compte que l’any 2010 la Setmana Santa va caure durant el primer trimestre. Contràriament, les xifres de centres de cotització assenyalen un nou deteriorament del dinamisme empresarial. Mentre tres mesos abans es registrava una ostensible reducció del ritme d’increment del nombre d’aturats/des, en aquesta ocasió, es produeix un canvi de tendència i s’accelera. Per contra, el comportament de la contractació esdevé de nou positiu i els contractes indefinits experimenten una evolució positiva; un fet que no es produïa des del tercer trimestre de 2007. A la mateixa comarca es consolida, ni que sigui mínimament, la recuperació del sector terciari iniciada el trimestre anterior, tot i la incertesa sobre l’evolució del Comerç. Pel mateix motiu, és difícil valorar l’evolució de l’Hoteleria. La influència de la Setmana Santa en l’activitat d’aquests sectors no permet veure’n l’evolució quan cau en trimestres diferents ja que no són trimestres comparables.
Continua la davallada moderada del Transport i les comunicacions, però el ritme de destrucció d’ocupació en el sector resulta bastant més moderat que l’observat al llarg de 2009. Després de deu trimestres en negatiu, la Immobiliària i els serveis empresarials, un dels sectors clau de l’economia, experimenta un ostensible creixement, que podria indicar l’inici d’una etapa de redreçament. Les activitats més lligades a l’àmbit públic s’expandeixen en termes interanuals, però, excepte en l’Educació, amb l’inici del 2011 s’apunta una destrucció de llocs de treball, sobretot en l’Administració i Seguretat Social. L’ocupació a la Construcció segueix davallant amb taxes negatives de dos dígits. Amb una taxa de variació del –2,7% interanual, la Indústria segueix amb la tònica observada pràcticament al llarg de tota la sèrie, amb l’excepció de l’any 2007, en que es va crear ocupació.
L’Alt Penedès presenta xifres positives en els llocs de treball per segon trimestre consecutiu. Per contra, els centres de cotització segueixen immersos en paràmetres negatius. El treball assalariat mostra un comportament molt similar al del conjunt de l’ocupació. En canvi, les xifres del treball autònom denoten un pitjor comportament. L’atur es modera en termes interanuals, però repunta amb força respecte el trimestre passat. La contractació segueix en els bons nivells del darrer any i mig. Els contractes de tipus indefinit deixen de caure, per primer cop en dos anys, tot i que el comportament de la contractació temporal continua sent molt més expansiu. Es registra el cinquè trimestre amb variacions interanuals positives per al sector Serveis.
No obstant això, la taxa registrada suposa un cert alentiment respecte al ritme de creació d’ocupació observat el trimestre anterior. A banda, tot i que perd l’impuls del trimestre anterior, el Comerç confirma el seu segon trimestre en positiu. L’Hoteleria, una de les activitats que millor havia aguantat la crisi, s’estanca. El comportament del Transport i les comunicacions continua sent un dels pitjors del panorama comarcal català. Es trenca la tendència observada els darrers trimestres en la Mediació financera, segons la qual, les taxes de variació interanual eren cada cop més moderades. Ara, però, la davallada interanual s’agreuja.
Les Immobiliàries i serveis empresarials impulsen la recuperació del sector terciari. En general, el panorama és positiu per a les activitats més lligades a l’àmbit públic, tot i que es detecten alguns símptomes d’esgotament a l’Administració i seguretat social i la Sanitat i serveis socials. L’Educació, per contra, segueix en franca expansió. Pel que fa a la Construcció, un trimestre més, i en van quatre, es redueix el ritme de contracció del sector, que enregistra un dels millors comportaments del panorama comarcal català. En el passat informe ja s’anunciava que la Indústria estava a punt de sortir de la recessió; doncs, efectivament, aquest trimestre el sector ja presenta xifres positives.
Al Baix Penedès es trenca la tendència observada en el darrer any i mig de progressiva reducció en la contracció dels llocs de treball, degut, en part, a que l’any 2010 la Setmana Santa va caure al primer trimestre. S’aguditza el ritme de destrucció de centres de treball. El treball assalariat es contrau més que l'autònom. Tot i que l’atur continua augmentant, la nota positiva –ni que sigui pel que fa a la millora en la seva evolució– ve pel fet que aquest trimestre continua alentint el ritme del seu creixement interanual. Amb tot, la comarca continua presentant un dels pitjors comportaments del rànquing comarcal català.
La contractació continua en els nivells positius, però més deprimits, que ja s’havien pogut observar en el trimestre anterior. Desprès de quatre trimestres amb taxes de variació positives, però que no acabaven d’enlairar-se, el sector Serveis torna a endinsar-se en paràmetres negatius. Desprès de moderar el seu creixement en el trimestre anterior, el Comerç torna a endinsar-se en terrenys negatius. El mateix passa amb l’Hoteleria que cau l’ocupació en un 11,2% (la 37a en el rànquing comarcal català). Els dos sectors acusen la diferència en les dates de Setmana Santa respecte al 2010.El ritme de la contracció del Transport i les comunicacions s’alenteix i el sector encadena el desè trimestre en negatiu. S’allarga la dinàmica recessiva per a la Immobiliària i els serveis empresarials, de manera que es compleixen ja catorze trimestres amb taxes interanuals negatives. En un altre capítol, males expectatives per a les activitats més lligades a l’esfera pública.
Tan sols l’Administració i la Seguretat Social mantenen la seva embranzida, mentre que la resta d’activitats o romanen en negatiu o encenen els senyals d’alarma. La Construcció, tot i que per sobre encara dels dos dígits negatius, havia anat apaivagant en els darrers trimestres el ritme de la seva contracció. Ara, en canvi, torna ara a experimentar una intensificació de la caiguda interanual, que situa a la comarca en la 39a posició del rànquing comarcal català. La Indústria segueix caient a un ritme molt similar al del trimestre anterior.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!