Meritxell Bayarri. Juan Luis Ruíz
Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
09-10-2014 20:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dissabte se celebraran les primàries per escollir l’alcaldable del PSC a Vilanova i la Geltrú. Què l’ha motivat a presentar-s’hi?
Li tinc molt de respecte a la feina d’alcalde perquè sé el que representa i és una immensa responsabilitat. En els darrers anys he estat tant al govern com a l’oposició i conec bé la ciutat. Per exemple, quan era regidor de Serveis Viaris em trepitjava la vila cada dia i sé quines necessitats tenen els barris. En aquest sentit puc aportar la meva experiència per intentar fer una Vilanova i la Geltrú millor del que és ara.
Si fos candidat a l’alcaldia, quines millores proposaria per a la ciutat?
Bàsicament em centraria en tres eixos. En primer lloc, les persones, i això vol dir recuperar serveis que s’han perdut com per exemple en educació, sanitat o dependència. En segon lloc, elaborar un nou pla urbanístic per projectar el municipi de cara al 2025. I finalment, promoure una major participació dels ciutadans en els afers públics.
Com es pot dur a terme aquesta iniciativa en l’àmbit local?
Per fer-ho proposo dues mesures. La primera, elaborar pressupostos participatius amb el conjunt de la ciutadania. La segona, crear consells de barri, és a dir, òrgans de participació perquè els veïns s’informin i opinin sobre les qüestions que més els afecten.
Quins sectors hauria de potenciar Vilanova per crear més ocupació?
Crec que Vilanova ha de ser una suma de tot. És evident que el sector terciari té un pes important en la nostra ciutat i que encara podem explotar les possibilitats que ofereix el turisme. Tot i així, no hem d’oblidar que el sector industrial també genera molta ocupació i permet situar el municipi en el mapa de la producció industrial.
Com es poden oferir serveis en una època en què s’estan fent retallades perquè no hi ha recursos?
És qüestió de prioritzar perquè primer són les persones. No estem dient de gastar més sinó d’augmentar la despesa en determinades partides. Fa dos anys, el PSC i ICV vam presentar un pressupost alternatiu al que presentava CiU. Nosaltres creiem que s’han de gastar menys diners en alguns projectes i destinar més recursos a les famílies que ho estan passant malament.
Centrant-nos en l’àmbit del PSC, com valora l’actual situació de Joan Ignasi Elena?
És coherent que si discrepa amb el partit, deixi l’escó del Parlament de Catalunya. Pel que fa a l’àmbit municipal, hi ha un component personal i de proximitat que s’ha de tenir present perquè a Vilanova era el cap de llista. A més, cap membre del grup li ha demanat que abandoni l’acta de regidor. Elena contínua sent una persona d’esquerres i progressista i en tot el que fa referència a la ciutat comparteix el mateix que puguem compartir al grup municipal socialista.
Què en pensa sobre el moment que està passant el partit?
Des de fa molts anys el PSC ha anat perdent suport electoral i això s’ha agreujat perquè no ha estat clar en moltes de les seves posicions. Sempre havia estat un partit en què treballaven persones de diferents sensibilitats però que coincidien en una mateixa ideologia progressista i d’esquerres. Ara, la qüestió nacional l’ha fragmentat.
I sobre el fet que l’esquerra estigui fragmentada?
És un error i no té cap mena de sentit i menys en la situació actual que està vivint la societat. El que cal és una esquerra forta i plural que planti cara al govern de dretes que hi ha tant a Catalunya com a l’Estat.
Què els diria als ciutadans que veuen la independència com l’única solució?
No és l’única, en tot cas és una proposta. Jo defenso el dret a decidir, no defenso la independència. Crec que el que cal és reconèixer d’una manera clara el fet diferencial català. Fins ara el què ha passat és que hem anat pactant competències perquè la constitució no ha deixat clares aquestes qüestions. La solució és un estat federal. Ara bé, si des de l’Estat, indiferentment del partit polític, no veuen clar que això ha d’anar per aquí entenc que hi hagi posicionaments que defensin la independència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!