El Pacte Nacional pel Referèndum demanarà una reunió al govern espanyol i defensa que la consulta és “legal i possible”

Joan Ignasi Elena troba inadmissible que l’Estat s’amagui sota una “falsa legalitat” per negar la consulta

Pla mig del coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, l'1 de febrer del 2017 al Parlament. ACN

Pla mig del coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, l'1 de febrer del 2017 al Parlament. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El coordinador de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha explicat que demanarà una reunió al govern espanyol, així com al Govern i als partits catalans i espanyols. Després de la reunió del Pacte que ha durat una hora i mitja, Ignasi Elena ha assegurat que a partir d’ara els objectius són cercar diàleg i buscar adhesions al manifest. Un manifest que aquest dimecres ha avalat el pacte i que insta els dos governs català i espanyol a arribar a un acord pel referèndum, estableix que és “legal i possible” i defineix Catalunya com una nació. Segons Ignasi Elena, si el govern espanyol no autoritza un referèndum “és perquè no vol”.

Elena ha argumentat que el grup coordinador demanarà reunions als executius i als partits catalans i espanyols perquè “el diàleg és l’essència de la democràcia” i ha afirmat que no existeix la prohibició per no voler dialogar.

Pel que fa al manifest, ha considerat que és “realment gran” i ho ha qualificat “d’exercici de destil·lar la diversitat en un projecte compartit” i com una demostració que el conflicte es resol debatent i votant.

En la reunió del Pacte s’ha decidit afegir algun concepte a la proposta de manifest que ha presentat la comissió executiva. S’inclou en el text la convicció que Catalunya és una nació perquè “així ho sent la majoria dels catalans”. Una convicció que, segons Elena, és la que dona dret al dret a decidir i, per tant, a un referèndum.

Així mateix, s’ha afegit al manifest que el referèndum és “legal i possible”. En aquest sentit, Elena ha defensat que una cosa és que la legalitat el permeti i una altra que s’hi estigui en contra. “Hi ha constitucionalistes que diuen que es pot fer amb la legalitat espanyola i que ells hi estan en contra però que és legal”, ha afirmat per després afegir que això situa el debat en un altre escenari basat en els motius pels quals s’està a favor o en contra.

“Quan diem que és legal i possible ens referim que si el govern d’Espanya no dona autorització és perquè o vol, no perquè legalment no ho pugui fer. La decisió de no permetre que se celebri és política i no legal”, ha argumentat.

Derivat dels principis que Catalunya és una nació, que el dret a decidir es materialitza en un referèndum i que la legalitat ho permet, el manifest del Pacte aposta per un referèndum i insta els governs i els partits a acordar-lo. Una idea que, tal com ha recordat Elena, uneix el 80% dels catalans.

“Volem generar i provocar diàleg entre els partidaris del referèndum i els que no volen que se celebri. Intentarem que hi hagi aquest diàleg i transparència d’arguments perquè pensem que és la base de la democràcia”, ha afegit.

A banda d’obrir vies de diàleg, el Pacte també es marca com a objectiu buscar adhesions a Catalunya, Espanya i al món. I en aquest sentit, ha explicat que a mitjans d’aquest mes el text es penjarà a una pàgina web per tal que s’hi puguin adherir les entitats i ciutadans que ho vulguin.

On no ha volgut entrar és en la polèmica sobre si cal o no avançar la convocatòria i celebració del referèndum. Elena s'ha escudat en el fet que el Pacte Nacional se centra en el que "uneix" a tots els seus membres i "no té més opinió que la que expressa el manifest". En aquest sentit, ha comentat que l'ens "no té cap calendari" sobre la taula i que el seu plantejament va encaminat a "explicar-se" i convèncer sobre la necessitat del referèndum, i no ha volgut entrar al detall de la polèmica.

"Nosaltres, a cada reunió anirem renovant compromisos. Però no tenim opinió col·lectiva sobre el calendari", ha sentenciat. Tampoc ha volgut valorar massa la proposta d'En Comú Podem d'obrir una comissió al Congrés sobre el dret a decidir, tot i que ha assegurat que "tot el que sigui posar llum sobre la realitat política de Catalunya és positiu".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local