Pacte per a l’Ocupació

Front comú al Garraf per millorar la qualitat de l’ocupació

L’administració i els agents econòmics, socials i educatius s’alien per resoldre la temporalitat, les bretxes de gènere i els salaris baixos

Pla mig del conseller Chakir El Homrani, al costat de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Gloria Garcia, i de l'alcaldessa de Vilanova. ACN

Pla mig del conseller Chakir El Homrani, al costat de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Gloria Garcia, i de l'alcaldessa de Vilanova. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf, l’Agència de Desenvolupament Econòmic, els sis ajuntaments de la comarca, i els agents econòmics, socials, educatius i sanitaris s’han aliat per crear el Pacte per a l’Ocupació del Garraf 2018-2020. A través d’una vintena d’accions, els diferents actors s’han proposat resoldre aspectes com la temporalitat, els salaris baixos, les bretxes de gènere i la fugida de talent, amb l’objectiu d’aconseguir una ocupació “amb drets i garanties”. La constitució del pacte, celebrada aquest dimarts, ha comptat amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que ha instat la comarca a treure profit de la seva equidistància entre Barcelona i Tarragona, si bé ha reconegut que s’ha d’afrontar a mancances “històriques”. “Som conscients dels definits en infraestructures, a les quals haurem de fer front per enfortir aspectes que sí que donen potència al territori”, ha destacat, en referència als recursos industrials i pedagògics.

El Pacte per l’ocupació del Garraf es divideix en cinc àrees amb les quals els seus impulsors volen atacar de forma transversal els punts febles de l’ocupació a la comarca, que a dia d’avui registra una taxa d’atur del voltant del 12%. Tant per reduir aquest nivell –situat dins la mitjana catalana-com per millorar la qualitat dels llocs de treball, el document signat aquest dimarts marca l’Ocupació, la Innovació en l’àmbit de la dependència, la Formació, la Retenció del talent i l’Emprenedoria com les cinc àrees a abordar des d’ara fins el 2010.

En el cas de la línia de treball centrada ‘l’Ocupació’, el Pacte es compromet, entre altres mesures, a fixar un salari mínim de referència per a totes aquelles empreses o organismes que vulguin publicitar ofertes de feina a través dels serveis d’ocupació. “Volem imposar un filtre de qualitat”, ha destacat la presidenta del Consell Comarca, Gloria Garcia. Desplegar un programa adreçat a persones afectades per l’atur de llarga durada i impulsar la reinserció per a persones majors de 45 anys són altres de les mesures incloses en aquest àmbit.

Pel que fa a la ‘Innovació en l’àmbit de la dependència’, el document recalca especialment la necessitat de millorar l’oferta relacionada amb aquest sector. Mentrestant, l’apartat dedicat a la ‘Formació’, s’incideix en la creació d’una borsa comarcal d’empreses que ofereixin pràctiques, en fomentar les vocacions científic-tecnològiques, en reforçar la transició de l’escola al mercat de treball i en garantir que la llengua anglesa s’aprengui de forma transversal en qualsevol formació relacionada amb l’ocupació.

Finalment, en relació a la ‘Retenció del talent’, el document es proposa detectar quins són els perfils professionals que no troben ocupació a la comarca, mentre que l’apartat d’’Emprenedoria’ estableix el compromís de desplegar ajudes per a aquelles persones que decideixen impulsar el seu propi negoci.

“És un pacte molt realitzable”, ha assegurat la presidenta del Consell Comarcal, recollint l’encàrrec del conseller El Homrani, que ha instat l’administració i tots els agents signants del document a implicar-se en el seu compliment per tal de “lluitar contra la precarització del mercat de treball”.

Al seu torn, els sindicats han exigit “voluntat” a l’administració i a les empreses per aconseguir les fites marcades. “Ens ho hem de creure”, ha demanat el secretari general de l’UGT al Garraf, Francesc Rica, tot destacant el “potencial” que té la comarca en concertació social. Per la seva part, el secretari general de CCOO al territori, Josep M. Romero, ha instat els responsables polítics a “reconquistar” una concertació que considera que havia decaigut, mentre ha senyalat directament “la manca de sol industrial, l’economia poc diversificada, la taxa d’atur elevada entre dones i joves, i la precarietat” com els quatre principals mals del Garraf. “Per contra, som un territori amb bona mobilitat i qualificació. Hem de barrejar tots aquests factors les aconseguir una igualtat social real”, ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local