Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní d'Anoia. Ramon Filella
Ramon Filella |
Sant Sadurní d'Anoia
24-07-2019 07:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Josep Maria Ribas encara la nova legislatura com a alcalde de Sant Sadurni amb la perspectiva d'ocupar el càrrec fins el desembre del 2021 tal i com es va acordar amb Junts per Sant Sadurní en el pacte de govern signat per les dues formacions. A partir d'aquell moment i fins el final de la legislatura, l'alcalde sadurninenc serà Ton Amat (Junts per Sant Sadurní). En aquests 30 mesos de treball, Ribas té com objectiu treballar en diferents projectes estratègics del municipi.
S'ha reeditat a Sant Sadurní el pacte que hi havia entre ERC i Junts per Sant Sadurní. Perquè s'h optat per aquest govern?
Teníem clar que ERC no pactaria amb cap formació que hagués avalat el 155 i també teníem clar que volíem un govern fort i estable per al poble. Es va plantejar l'opció d'un pacte amb Comuns i CUP, però l'acord no permetia arribar a la majoria absoluta de 9 regidors. Per tant vàrem tornar a apostar per l'acord amb Junts per Sant Sadurní que ens donava els 9 regidors necessaris. Vàrem obrir el pacte a Comuns i CUP, però no van voler entrar en un govern amb Junts.
Un pacte ERC-Junts per Sant Sadurní molt diferent al que hi ha hagut a d'altres municipis de la comarca.....
És cert, però ja sabem que les dinàmiques municipals són específiques a cada ciutat i poble. Jo només puc respondre per Sant Sadurní i no puc negar que, personalment, m'hauria agradat que el pacte ERC-Junts s'hagués confirmat a molts altres llocs, però no entraré a valorar el que passa o deixa de passar a d'altres municipis que no conec.
ERC ha guanyat les eleccions a Sant Sadurní per primera vegada. El premi a la feina ben feta?
És evident que els ciutadans ens han avalat, però aquest èxit també porta associat una càrrega de responsabilitat molt forta. No podem fallar a les persones que han confiat en nosaltres. Encara recordo l'època en la que ERC només era la tercera força a Sant Sadurní i ara, en canvi, som l'opció majoritària. Hem de sentir-nos satisfets.
Parlem de la nova legislatura que ja està en marxa. Quins projectes pensa desenvolupar l'equip de govern?
Tenim damunt de la taula dos grans projectes, el del futur teatre municipal ja sigui a l'edifici de l'Ateneu o a l'edifici del Centre i la recuperació de Can Guineu. Són actuacions amb elevats costos econòmics i que s'han d'executar amb una gran perspectiva de futur per saber com gestionar els espais un cop siguin una realitat. Una cosa es buscar els diners i executar les obres i una altra diferent és trobar la funcionalitat de l'espai.
Can Guineu és una de les grans apostes de futur del municipi?
En la darrera legislatura l'Ajuntament va comprar l'edifici, però ara arriba el moment de definir els seus futurs usos. Trobar diners per a la recuperació integral de l'edifici en trobarem, però el que és més important del projecte és concretar quins usos tindrà. Nosaltres volem que es converteixi en un pol de dinamització del Centre i en un reclam per a les persones que ens visiten. No estic parlant que hagi de tenir una funció merament turística, però sí que ha de ser una peça que faci funcions de reclam.
I com es definiran aquests usos?
La participació ciutadana serà un dels eixos del projecte. Volem que els sadurninencs opinin, però no de qualsevol manera. Ha de ser un procés rigorós amb unes propostes molt treballades i amb criteris molt ben pensats. Estem parlant d'una actuació a llarg termini i, per tant, tenim temps per a actuar amb la rigorositat que el projecte requereix.
La passada legislatura es va convertir en la del Centre Cultural. Com està funcionant l'equipament?
Molt bé i més, tal i com deia que volem en el projecte de Can Guineu, la posada en marxa del Centre Cultural ha portat associat un procés de dinamització del seu entorn tant a nivell humà com econòmic. Hi comença a haver demanda de locals comercials no només a la Plaça de l'Homenatge a la Vellesa, sino en molts carrers del voltant. Aquest també era un dels objectius buscats.
Un altre projecte llargament reivindicat és de la construcció dels vestidors del camp de futbol de La Triola
Sí i aquesta legislatura l'abordarem. Teníem damunt la taula un projecte que consideràvem massa car i ara estem treballant per tenir-ne un de nou amb els costos adequats. La Triola tindrà uns vestidors que donaran resposta a les necessitats que ens ha plantejat el club.
Un dels objectius estratègics de Sant Sadurní des de fa anys és potenciar la marca turística del poble. S'està acoseguint?
Hi estem a sobre, però s'ha de potenciar molt més. Som un poble conegut arreu, però els nostres visitants es queden a les caves i, en general, es passegen poc pels nostres carrers. Amb el treball conjunt de l'Ajuntament amb accions com el Cavatast o el Cavamarket i de la iniciativa privada hem de poder revertir aquesta situació. El camí va començar fa anys, però encara ens queda molt per a fer. Cal una implicació potser més decidida de la iniciativa privada.
Aquesta col.laboració té un exemple pràctic en el tema de les rotondes
Cert. Va ser una idea que al principi no va tenir una gran acceptació, però que, mica en mica, s'ha anat fent un espai. Les empreses fan publicitat i el municipi hi guanya tenint rotondes cuidades i decorades sense asumir el cost del manteniment.
I el tema industrial com el tenim?
Crec que Sant Sadurní d'ha de posicionar com a nucli de futures indústries tecnològiques tenint en compte que els espais disponibles a la primera corona metropolitana cada cop són més limitats. De fet, tenim un projecte d'aquestes característiques al Polígon Can Ferrer-3 que podria desenvolupar-se en els propers anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!