EIX DEL VI I DEL CAVA

Joan Capellades, director del Centre d’Interpretació del Cava Fassina

Carles Gala |Vilafranca del Penedés | 21-10-2020 | Actualitzat 24-10-2020 11:37

JOAN CAPELLADES. Carles Gala

JOAN CAPELLADES. Carles Gala

Joan Capellades és el Director del Centre d’Interpretació del Cava Fassina i de Turisme de Sant Sadurní d’Anoia. Amb ell hem conversat sobre com va ser el seu primer contacte amb el món del cava i els principals projectes i reptes que ha dut a terme durant la seva trajectòria. 


Joan, com va ser el teu primer contacte amb el món del cava?

És curiós, perquè jo sóc de Gelida. A Gelida durant molts anys estavem més abocats a Martorell i al Baix Llobregat, i fins que no vaig venir a fer pràctiques a l’Ajuntment de Sant Sadurní no vaig començar a tenir més contacte amb el Penedès. Llavors em vaig començar a impregnar i quan al 1997 em van proposar participar en el naixement de la proposta turística de Sant Sadurní, no podia dir que no, perquè ja estava enamorat de Sant Sadurní i el Penedès.

Des de la teva posició vius de molt a prop el teixit del món del cava.
Sí, quan al 1997 es va crear el Patronat de Turisme i Comerç ja teníem aquest objectiu. El turisme no es pot treballar només des de l’administració o des del sector privat, cal treballar conjuntament. Vam tenir clar que l’Ajuntament i les empreses havíem de col·laborar i crear producte i sinèrgies conjuntament.

Fa uns anys era difícil trobar-te amb aquest esperit col·laboratiu, però en canvi ara això s’ha trencat i s’ha vist molt clar que s’havia de col·laborar. Amb projectes com el Centre d’Interpretació del Cava o el Cavatast és un exemple d’aquesta col·laboració.


Quin és el projecte que et sents més orgullós?
Quan vam arrencar al 1997, jo no tenia experiència en el món del turisme, però sí en la promoció econòmica i en el desenvolupament empresarial. Quan vam començar recordo que hi havia algunes caves que feien visites. Del que em sento més satisfet, és la Fassina de Can Guineu. Era un somni de fa molts anys per a Sant Sadurní de disposar d’un equipament turístic al bell mig de la vila i que fos un referent a nivell turístic. A partir del 2004 va ser una realitat gràcies a l’esforç de l’equip de govern d’aquell moment.
Però l’altre gran repte és, un cop tens l’equipament, cal que tingui vida, clients, visitants...

També estic satisfet d’haver assolit que aquest espai s’hagi convertit en un centre neuràlgic del sector i constantment tenim reunions, visites, i d’aquí han sortit molts projectes col·laboratius entre sector privat i públic. M’omple veure que hem estat capaços de crear sinèrgies i d’estar al costat del sector privat i d’altres recursos turístics de la comarca.

I quines seria la teva assignatura pendent?
Consolidar i millorar tot el que s’ha fet. Mantenir aquesta relació, ser capaços de fer el que farem ara al Centre d’Interpretació del Cava. L’any que ve farà 10 anys que vam obrir i aviat farem una renovació de la museografia. Cal mantenir, renovar, innovar... no podem estar mai pensant que ja ho hem fet tot.

I quins són els reptes de futur?
El COVID ens ha afectat directament a nivell de visitants. Ens ha disminuït molt i ho estem patint. Em preocupa veure com serem capaços de remuntar el número de visites. L’altre repte és el d’executar aquesta renovació total de la museografia del Centre d’Interpretació del Cava. Tenim el projecte aprovat, en breu d’ha d’adjudicar l’execució del projecte i haurem de tancar 3 mesos per fer l’obra i espero que a principis del 2021 obrim amb una nova museografia que ens ajudarà a tornar-nos a posicionar.
No som un museu clàssic amb col·leccions d’art o objectes per mostrar, nosaltres tenim una museografia, un guió que ara el canviarem completament. Té un cost de quasi 400.000 euros.

Dins el Cavatast hem de renovar, actualitzar-nos, innovar.

I ara que parles del Cavatast, com va sortir la idea de fer el Cavatast?
El Cavatast arrenca el 1997 i en aquells moments només hi havia la Mostra de Vins i Caves de Catalunya que organitzava l’INCAVI, la fira de Falset i no hi havia gaires esdeveniments més semblants. Els responsables municipals d’aquell mandat, del 1997, em van convocar al despatx d’alcaldia i em van proposar tirar endavant un projecte firal centrat en el cava. Era un repte i el vaig assumir. El 1997 vam al·lucinar de l’èxit i ja vam veure que aquell era un acte per quedar-se.

Des del 1997, s’han fet canvis del model, d’ubicacions, etc...

Aviat farem la 24a edició, serà un Cavatast especial per aquests temps de Coronavirus. Es farà en espais tancats, 4 ubicacions concretes, amb la participació de 30 empreses i amb un aforament limitat.

 




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local