Comerç i Empresa

Marta Vivas, presidenta del Centre Vila de Vilafranca del Penedès

Belén Álvarez |Vilafranca del Penedès | 30-10-2020 | Actualitzat 06-11-2020 09:34

Marta Vivas.

Marta Vivas.

La Marta Vivas fa dos anys que és la presidenta  del Centre Vila de Vilafranca del Penedès, l’associació de Comerciants i Professionals del centre de Vilafranca, que agrupa gairebé 140 establiments de la zona. L’entitat va néixer com a recomanació d’un estudi comercial fet a Vilafranca amb la intenció de gestionar tots els ajuts de les diferents institucions implicades en la promoció del comerç, a més dels recursos propis. Des de l’associació, sobretot, s’encarreguen de dinamitzar les vendes del comerç local. A més, la Marta Vivas té tres botigues de moda íntima i altres complements a Barcelona, el Vendrell i Vilafranca.

Com vas arribar al món dels comerços?

Vinc d’una família de botiguers. Els meus pares feien mercats i també tenien botigues de roba interior. Els pares de la meva parella també eren majoristes. Sempre he estat molt lligada, i l’any 2000 vaig decidir obrir la meva primera botiga a Barcelona, amb el nom de Marta Vivas, que es troba a l’avinguda Mistral. L’any 2006 vaig obrir un altre establiment a Vilafranca, que inicialment es trobava al carrer general Prim, davant el cinema Kubrick, i fa sis anys la vam traslladar més cap al centre. Ara, a l’octubre, farà dos anys que hem obert una botiga al Vendrell. Totes amb el nom de Marta Vivas, menys la del Vendrell que es diu Promise, el nom de la franquícia per la que treballo, una empresa catalana de Sant Pol de Mar.

Què té aquesta professió? Per què t’agrada?

És una professió molt bonica. Acabes fent moltes amistats i es fa un feedback de clients molt maco.

Com vas formar part de l’Associació Centre Vila?

Els antics membres de la junta em van venir a buscar per si volia formar-ne part. Vaig arribar i em caure el càrrec de vicepresidenta, i el Fèlix Hill em va demanar de compartir la presidència i he estat com a copresidenta dos anys i gairebé dos anys com a presidenta. Estic molt contenta de poder fer coses pel comerç i per l’associació.

Com et sents sabent que representes el sector comercial de Vilafranca?

No m’he sentit mai com a tal, és a dir, com a presidenta, perquè som un equip i ho fem tot entre tots. Sóc una botiguera més i tant de bo molts botiguers s’impliquessin més, perquè és molta feina i has d’estar convençuda de fer-ho. Per això, animo a tothom a participar en l’associació i involucrar-se amb la junta. 

Què suposa pels comerciants tenir una associació com aquesta a Vilafranca?

El fet d’estar associat suposa per un establiment gaudir de les promocions i la dinamització que fem durant tot l’any. Organitzem la campanya de Nadal –amb la pista de gel que s’instal·la durant aquells dies-, les dues campanyes de rebaixes, amb les quals se’ls hi dóna etiquetatge necessar; les dues festes de la Botiga al Carrer, les fires de Fora Estoc, The Shopping Night, el Black Friday… i també col·laborem amb la campanya de Sant Jordi, la Fira de Gall, la Festa Major…  Des de l’associació hi ha molts avantatges pels socis, com descomptes pel pàrquing, bonificacions per a l’aparcament per a clients, les xarxes socials, que les portem des de l’associació; presència als mitjans de comunicació; els convenis amb gestories per tenir assessorament jurídic, assegurances, entre d’altres descomptes.

També compteu amb una targeta fidelització?

Sí, és l’eina més potent que tenim. Es tracta de la Targeta Vilafranca Comerç . Cada associat paga una petita quota per ella i ens ajuda a  tenir una base de dades que ens funciona molt bé. Es tracta d’una eina molt bona per fidelitzar els clients. Des de l’associació sempre es vincula amb un premi i acumulen diners de cada compra. Hi ha més de 40.000 targetes repartides. És a dir, són 40.000 clients que en algun moment han passat per les botigues de del Centre Vila de Vilafranca. Si la tenen és que han estat a Vilafranca, han comprat a Vilafranca i que algun botiguer li ha ofert fer-se-la. Per tant,  són potencials compradors. Crec que és una de les millors que en aquest moment tenim.

Aleshores, la Targeta Vilafranca Comerç és un referent?

Sí, perquè molts associats aprofiten per enviar les seves newsletters als seus clients, i el client l’acostuma a llegir perquè ve de la teva botiga de referència. És una manera de comunicar-nos i fer arribar la informació sobre promocions, descomptes, festes, etc.

Quin és l’objectiu principal de l’associació de comerciants Centre Vila?

Donar suport al petit comerç, perquè està clar que hem de ser com les manades, hem d’anar junts i com més coses fem junts, més èxit tenim. Perquè una botiga pot fer un gran descompte, però si només la fa una, només vindran els seus clients, però  si en canvi es fa un shopping des de l’associació i es fa ressò per tot arreu... Si són 140 botigues amb els seus clients fidelitzats arriba molt millor tota la informació. Per tota la gent que es pot preguntar  “què m’aporta l’associació”, la resposta és molt, perquè les festes i els esdeveniments els organitzem nosaltres, amb l’ajuda moltes vegades d’entitats, administracions, però la gestió surt des de l’associació. Al final, si ajuntem sinergies i forces, es beneficia tothom.

La ciutadania també es veu beneficiada de la vostra feina?

Sí, perquè quan va sorgir l’associació, la idea era ser un centre comercial a cel obert. És a dir, quan es van posar tan de moda els centres comercials, nosaltres vam reivindicar que ja ho érem, perquè a Vilafranca hi ha de tot. Només falta que ho busquis i si no ho trobes, busca-ho  a un altre lloc, però d’entrada busca-ho a Vilafranca perquè hi ha de tot.

Ser un centre comercial obert és, llavors, també un avantatge?

Sí, a la gent li agrada, i sumat a la targeta Vilafranca Comerç, beneficien el moment en què es produeix el diàleg entre botiguer i client. És un feedback entre client i botiga.

En aquest sentit, el client fidel no falla?

No. A més, aquesta targeta ens dóna moltíssimes dades. Ens ha demostrat que ve a comprar molta gent de fora, inclòs la famosa Vilanova, que tothom hi parla, i de Sitges...  Són dades que ens facilita aquesta targeta i que ens ajuda a conèixer millor la nostra clientela. Som comerços de tot: hi ha franquícia, i botiga pròpia, i potser altres llocs destaquen perquè només hi ha franquícies. Hi ha un típic públic que potser busca alguna cosa diferent, i això ens dóna molta força, perquè a Vilafranca és un punt molt proper a Vilanova, a Barcelona i l’únic que ens pot diferenciar és ser autèntics i tenir una mica de tot, és a dir, el que hi ha a tot arreu i el que et pot diferenciar una miqueta.

Què ha de fer un establiment comercial si vol formar part de l’associació?

Normalment, acostumem sempre a fer rastrejament i sabem quan una nova botiga s’hi ha instal·lat al centre. Tenim una dinamitzadora gerent que s’encarrega de localitzar aquests establiments i donar-li’s tota la informació necessària sobre el nostre funcionament.

Inevitablement, hem de parlar de la Covid19. Com ha afectat els mesos de confinament i després l’actual situació a les botigues del Centre Vila?

Els primers mesos van ser molt durs i molt intensos perquè la junta de l’associació continuava treballant des de casa a marxes forçades i analitzant com podíem ajudar. Vam fer dues mensualitats gratuïtes pels nostres socis i, després, els vam assortir amb dos mascaretes per botiga i gel hidroalcohòlic, perquè quan poguessin obrir, poguessin comptar-hi amb això, ja que en aquell moment no hi havia de res. També vam obrir un canal de comunicació per a tothom, tant a socis com a no socis, per poder-nos passar informació oficial, i que ens va servir de molt. La majoria crec que estarà d’acord amb mi, perquè juny i juliol han estat dos mesos molt bons. La gent ha respost molt bé i ens han donat el seu suport. Suposo que en aquest temps han recapacitat amb el tema de comerç de proximitat, de comerç local, i ens han donat un vot de confiança. Entre els nostres associats han tancat tres establiments i un d’ells per jubilació.

L’estiu sembla que relativament està salvat, però com veieu els proper mesos?

Amb por i cautela, perquè hem estat dos mesos tancats però ara seguim i estem aquí com si no passés “res”, tot i els protocols, i les mesures de seguretat. Però no hem desaparegut, continuem i això és important. Però amb por perquè tothom diu si recaurem, si ens tornaran a confinar. Llavors, anem fent pel que pugui venir.

Durant l’estat d’alarma, els comerços del Centre Vila han aprofitat per reinventar-se i actualitzar-se potser amb les xarxes socials i la venda online?

Sí, s’han actualitzat i s’han activat amb les xarxes socials i les pàgines web. Molts fèiem allò de comanda per mòbil i portaven a domicili. Aleshores, la majoria s’ha posat al dia. A tot allò online s’hi ha de ser, però sense perdre el tracte directe amb la clientela perquè això és fonamental.

Heu notat que més gent s’ha apropat al comerç local després dels mesos de confinament?

Sí,  sobretot el jovent, que aposten més per les vendes online. Hem notat que ara han fet una mica de gest, i han comprat en les botigues de proximitat, a més del nostre client fidel.

Un missatge final positiu...

M’agradaria que el comerç pogués entendre que anem tots junts. Per tots aquells que no creuen en les associacions, darrera hi ha molt feina i que la fem per beneficiar-nos entre tots. És moment d’anar units, de fer molta comunitat. Convido a tots els que no són de l’associació a que s’hi facin, s’adhereixin a la junta i aportin idees, com més idees millor per tots.




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local