Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació de Les bicicletes i els dies de Jordi Romeu

Vilafranca del Penedès | 27-06-2024 19:30 h.

Presentació de Les bicicletes i els dies de Jordi Romeu

L’historiador i llibreter Jordi Romeu Rovira (Santa Margarida i els Monjos, 1960) presentarà dijous, dia 27 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’actes de l’Escorxador, el llibre Les bicicletes i els dies. Història, cultura i representació d’un artefacte revolucionari (Eumo Editorial 2024) amb el qual es va proclamar guanyador de la quarta edició del Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana. La presentació consistirà en una conversa entre l’autor i César Matín, notari jubilat i ciclista en actiu.

Entre crònica sentimental i història cultural, Jordi Romeu fa un recorregut per la història de les bicicletes i mostra com la irrupció d’aquest artefacte de dues rodes, a finals del segle XIX, va contribuir a canviar notablement la vida de les persones. Així, la bicicleta va contribuir a reduir el temps que els obrers havien d’invertir en anar i tornar de la feina, mentre que en plena mobilització per la reivindicació dels drets socials i polítics de les dones, la bicicleta va permetre a les primeres militants feministes obtenir una autonomia mai vista fins aleshores pel que fa a la seva mobilitat personal. Aquests són alguns dels casos en els quals la irrupció de la bicicleta va marcar un abans i un després, però ha molts d’altres casos que il·lustren perfectament l’impacte que va tenir la bicicleta a les societats contemporànies i que l’autor del llibre va desgranant a partir d’exemples extrets de la literatura i el cinema. En aquest sentit, l’autor està convençut que novel·les i pel·lícules són dues eines imprescindibles per aproximar-nos al passat amb rigor i amenitat.

Llicenciat en història contemporània, Jordi Romeu ha publicat diversos treballs historiogràfics d’àmbit local i comarcal com ara Cent anys d’història de La Cumprativa de Llorenç del Penedès (1918-2018), així com altres treballs de temàtica vitivinícola. Romeu va debutar en el camp de la literatura amb el dietari El calze (Editorial 3i4, 2015) i La mort del príncep. Ficció, literatura i realitat històrica a Il Gattopardo (Pagès Editors, 2020) amb el qual va guanyar el premi Josep Vallverdú d’assaig.
 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!