Atenció primària

L'ús de la intel·ligència artificial a les consultes, una de les novetats que posarà en marxa el CAPI Baix-a-Mar a l'abril

El centre està entre els 27 equips escollits al pla pilot per millorar l'atenció primària a Catalunya

L'ús de la intel·ligència artificial a les consultes, una de les novetats que posarà en marxa el CAPI Baix-a-Mar a l'abril. Míriam de Lamo

L'ús de la intel·ligència artificial a les consultes, una de les novetats que posarà en marxa el CAPI Baix-a-Mar a l'abril. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'ús de la intel·ligència artificial en les consultes als pacients, la realització d'ecografies d'infermeria o la pràctica de cirurgies menors de dermatologia són tres de les noves mesures que implementarà progressivament a partir d'aquest mes el CAPI Baix a mar, un dels 27 centres de salut d'arreu de Catalunya que participa en una prova pilot per tal d'adoptar el model de Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). La iniciativa pretén millorar l'atenció primària, permetent que els centres de salut disposin de més autonomia així com d'una organització més eficient dels professionals que beneficiï l'atenció als pacients. Les millores es desplegaran fins al mes de juny, per tal de valorar-les entre juliol d'enguany i juny de 2026 i incorporar-les, un cop validades, a la resta de centres d'atenció primària catalans.

40 anys del model d'atenció primària

Posar al dia l'atenció primària oferint una atenció integral que agilitzi els diferents serveis és un dels objectius del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), un grup de treball que va posar en marxa el departament de Salut al final del mes de setembre de l'any passat i que ha apostat per impulsar mesures pràctiques que puguin aplicar-se en poc temps. Fruit de les seves propostes, s'ha apostat pel model del CSIR, uns centres que, segons Salut “no només buscaran millorar l'eficiència organitzativa, sinó que també tenen com a objectius clau la millora de l'accessibilitat, la qualitat de l'atenció i la satisfacció dels usuaris”. “El març va fer quaranta anys de la posada en marxa del model d'atenció primària, que ha servit molt per millorar la salut de la població. Si tenim aquesta esperança de vida tan alta en part és també perquè tenim un sistema sanitari molt bo, uns equips d'atenció primària molt bons que han aportat molt en el control de patologies cròniques, en pediatria... és un abans i un després, però cal adaptar-los a les necessitats que canvien de la població”, ha assegurat l'experta en salut Carmen Cabezas en una roda de premsa al CAPI Baix-a-Mar aquest dijous. Cabezas és membre del CAIROS i va ser secretària Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya entre 2021 al 2024. Per a l'experta, ara “cal és aplicar coses que s'han dit fa molt de temps”. En aquest sentit, Cabezas ha destacat que dels 370 grans equips d'atenció primària catalans, 116 han presentat el seu projecte per formar part de la prova pilot, dels quals han estat triats finalment 27. Els escollits han de portar a la pràctica fins a quinze mesures per fer possible, entre altres coses, “una atenció que sigui més preventiva i comunitària”, a més d”integrada”.


“Expectants” per l'ús de la intel·ligència artificial

“Estem expectants”, ha assegurat la directora del CAPI Baix-a-Mar, Sarai Cuevas, sobre l'ús de la intel·ligència artificial després de Setmana Santa com a part del projecte pilot. El nou sistema gravarà la conversa entre metge i pacient sempre que aquest últim ho autoritzi, una tasca que, segons Carmen Cabezas, permetrà estalviar temps als professionals, que podran estar més dedicats a atendre els usuaris. “Moltes vegades el professional sanitari està més pendent de poder registrar les coses a la consulta que de mirar als ulls a la persona que atèn o d'escoltar, que és la principal eina per millorar la salut. El que fem és impulsar les eines d'intel·ligència artificial de manera que el professional pugui estar parlant amb la persona i el propi ordinador faci una transcripció del resum del que s'ha parlat i que també ajudi al diagnòstic”, ha explicat Cabezas. Per a Cuevas, el repte serà que “realment hi hagi una intel·ligència artificial que pugui copsar el més rellevant de la consulta sense deixar-se tota la implicació que té, l'emoció, i altres determinants socials i de la salut que tot sovint es detecten des de la consulta”. La intel·ligència artificial també servirà per assessorar els professionals amb “guies clíniques de suport”, que s'aplicaran “amb un caire molt formal i científic, amb rigor”, segons la directora. “Poden donar-te certes idees per continuar el procés de salut de la persona i anar intervenint allà on toca”, ha assegurat Cuevas sobre aquesta “eina d'atenció digital virtual” que “pot donar les idees per modificar un tractament i millorar el control”, sempre supervisades per “un professional de la salut” que “valorarà si realment allò és adient”. La directora ha apuntat que “hi ha centres que ho estan incorporant amb bons resultats”.


El CAPI, aliniat amb el projecte CAIROS

“Nosaltres ens vam presentar com a candidats en aquesta proposta tan engrescadora perquè creiem que els nostres valors i la nostra idiosincràcia van molt aliniats amb tot el projecte del CAIROS”, ha destacat Sarai Cuevas. La responsable del centre ha recordat que el CAPI Baix-a-Mar “és un centre d'atenció primària integral des de fa quinze anys”, asegurant que s'hi treballa “de manera compartida i col·laboradora entre l'àmbit social i la salut amb els companys de serveis socials dins del centre, que és una sort per a l'usuari perquè podem integrar la seva atenció, ja sigui des de l'àmbit de la salut o del social en tot el seu procés de vida”. “El nostre model d'atenció sanitària i de salut pot donar aquesta experiència i maduresa a altres centres, és un bon moment per avaluar-lo i poder projectar-lo si cal a altres llocs”, ha afegit

El centre també disposa des de fa temps de la figura de l'administratiu de referència, una de les millores que planteja el  nou model per tal de millorar l'atenció al pacient i també l'eficiència dels professionals “gestionant els fluxes de l'entrada i la transició de les persones pel sistema sanitari”. “Tota aquesta facilitat que dóna tenir aquest administratiu de referència millorarà l'accessibilitat del centre de salut perquè puguem treure visites d'allà on no toca que estiguin perquè les pot resoldre un altre rol professional. Podem redissenyar les nostres agendes amb aquesta enginyeria de processos que fem constantment i poder dotar de més minuts els professionals per poder atendre les persones, amb més minuts i una capacitat de resolució més alta”, ha dit Cuevas.

Ecografies, cirurgies menors i temps per a la recerca

La directora del CAPI també s'ha referit a la incorporació de “l'ecografia d'infermeria dins l'atenció primària”, que ha definit com a “un dels punts claus” del projecte del centre a l'hora de dur a terme la prova pilot, atès que fins ara aquest tipus de prova només estava realitzada per metges. Així mateix, la responsable del CAPI Baix-a-Mar ha destacat la importància de portar a terme cirurgies menors; es tractaria de “processos dermatològics que poden ser atesos i intervinguts amb una cirurgia mínima dins de l'atenció primària sense necessitat de picar les portes de l'hospital, que vol dir col·lapsar altres sistemes perquè aquest problema de salut pot ser atès i resolt des de l'atenció primària”. Cuevas també ha parlat de la importància que els professionals disposin de temps, dins del seu horari laboral, per “innovar o fer projectes de recerca”, com per exemple “la detecció de la soledat no volguda en les dones, que és una cosa rellevant en el moment que estem” o “un bon diagnòstic de salut del barri, que pot donar una foto d'en quin punt estem de la salut comunitària i a partir d'aquí implementar encara més projectes”, dos  exemples de les iniciatives que s'està duent des del CAPI actualment.

La teleconsulta a nivell d'infermeria és una altra de les novetats que s'implantarà al centre.  Segons la directora del CAPI Baix-a-Mar, fins al 30 de juny s'incorporaran les mesures més “operatives i executives” al centre  i a partir de juliol s'iniciarà el “tall d'avaluació”, per tal de valorar tot allò que funciona i caldrà ampliar a tots els equips d'atenció primària, i allò que es descarta aplicar. “Crec que és el moment de generar més confiança, i consolidar-la en el sistema de salut de la població que comença amb l'atenció primària. És una bona oportunitat i estem engrescats per afegir-nos a aquest carro”, ha destacat Sarai Cuevas. A banda d'al CAPI Baix-a-Mar, el nou model de Centres de Salut Integral de Referència es posarà en marxa a l'EAP Penedès Rural Est i a l'EAP Baix Penedès Interior.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local