Musa

Vilanova compta amb el primer centre de dia privat de teràpies per a joves del Penedès

El centre atén adolescents i joves amb problemes socials, dependències, depressions, angoixes i trastorns de conducta

Vilanova compta amb el primer centre de dia privat de teràpies per a joves del Penedès. Musa

Vilanova compta amb el primer centre de dia privat de teràpies per a joves del Penedès. Musa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fracàs escolar i la desmotivació és una de les dificultats més habituals que afecta els joves usuaris de Musa, un centre terapèutic de dia privat -el primer amb aquestes característiques al Penedès- que acaba d'obrir portes a Vilanova. Dedicat a la conducta d'adolescents i joves amb problemes socials, dependències, depressions, angoixes i trastorns de conducta, es tracta d'un servei que vol evitar internaments, atenent els joves en el seu dia a dia i sobretot fent una tasca de prevenció.

L'equip del centre està format per una educadora social, una treballadora social i una auxiliar d'infermeria. “Totes tenim experiència en centres terapèutics d'internament. Vam veure, però, que no hi havia cap que oferís un punt intermig, un centre de dia”, explica Meritxell Martínez, una de les impulsores de Musa. Martínez destaca que habitualment “no hi ha prevenció” en aquests problemes de conducta, fet que comporta que, un cop es detecta el problema, sigui complicat reconduir-lo.

El centre de dia atén joves d'entre 16 i 25 anys, tot i que cada cop hi arriben nois i noies més joves, a partir dels 13 anys. “Estan saturats d'informació, d'estímuls. L'educació s'ha quedat antiquada”, explica Martínez. En aquest sentit, l'educadora social destaca que majoritàriament es tracta de nois i noies “que són intel·ligents però no saben què és l'esforç, ni la constància, ni la motivació”. “No veuen la importància d'estudiar. Nosaltres intentem que facin les mateixes coses però que no siguin tan avorrides, fent-los veure que l'important és l'actitud”, afegeix.

Segons la responsable de Musa, el problema d'un centre d'internament és que el jove està aïllat del seu entorn, i, un cop hi torna, sol reincidir en la conducta que havia tingut anteriorment. En un centre de dia, en canvi, no hi ha “una desvinculació respecte la seva vida, sinó que els en fa observadors i partíceps”.

Repàs escolar, activitats esportives, classes de ioga, horticultura, teràpies individuals i de grup són algunes de les eines a través de les quals es millora la qualitat de vida i el creixement personal d'adolescents i joves. “Cada dia fem una activitat diferent, i també treballem els sentiments, ja que molts dels joves no se saben explicar gaire”, apunta Meritxell Martínez. Per a l'educadora social, molts joves “aconsegueixen fer un canvi de xip, sobretot perquè ho han passat molt malament, o perquè el tractament es fa a temps”. La voluntat del centre és “no tancar portes a ningú” i oferir un suport essencial tant als joves com a les seves famílies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local