Imatge d'un fetus traient la llengua per l'estimulació musical rebuda. Institut Marquès
ACN |
Barcelona
06-10-2015 17:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A les 16 setmanes, els fetus senten i responen a la música, si aquesta s'emet des de la vagina de la seva mare. Un equip de l'Institut Marquès ha arribat a aquesta conclusió en un estudi en què ha comprovat que el 87% dels fetus responen a l'estímul obrint la boca i traient la llengua, per tant, amb moviments de vocalització previs a l'adquisició del llenguatge. Amb l'estudi, que es publica aquesta setmana a la revista 'Ultrasound', s'assegura que el so que els arriba per la panxa gairebé no el senten ja que els teixits tous de l'abdomen i de l'interior del cos de la mare absorbeixen les ones sonores. El dispositiu desenvolupat per l'estiu permet descartar la sordesa fetal i facilita les ecografies.
L'estudi es va dur a terme en més de 100 pacients embarassades entre les setmanes 14 i 39 de gestació i es van dividir en tres grups, per utilitzar un tipus d'estimulació fetal diferent. En el primer se'ls va emetre música per via abdominal, en el segon per via vaginal i en el tercer se'ls van emetre vibracions sonores no musicals emeses també des de la vagina. En el segon grup, se'ls va col·locar un dispositiu dissenyat específicament per l'estudi que podia emetre a 54 decibels de mitjana, com la música ambiental, i es va triar una peça de Bach.
Els investigadors van comparar mitjançant ecografia, la reacció dels fetus. En un 87% dels fetus que van escoltar música per via vaginal, van moure la boca i la llengua, i gairebé un 50% va reaccionar amb un moviment molt cridaner, obrin moltíssim la mandíbula i traient la llengua al màxim; unes reaccions que no es van poder observar a través de la música emesa des de l'abdomen. Segons els experts, la reacció es deu a què la música activa circuits cerebrals d'estimulació del llenguatge i de la comunicació i indueix una resposta de moviments de vocalització.
Una de les investigadores que ha participat a l'estudi, la doctora Marisa López-Teijón assegura que d'aquesta manera s'han pogut ''comunicar amb el fetus'' a la setmana 16, quan la literatura mèdica ho situava a partir de la setmana 26. A més, es corrobora així, la teoria que a partir de les 16 setmanes el fetus pot respondre a estímuls musicals. Per tant, conclou López-Teijón, es pot dir que ''l'aprenentatge comença a l'úter''.
Des de l'Institut Marquès es destaca també que el dispositiu que s'ha dissenyat permet descartar la sordesa fetal, ja que si respon a la música significa que no és sord, un diagnòstic que fins ara no es podia fer abans de néixer. També aporta una major eficàcia i rapidesa a les ecografies ja que s'indueixen els moviments fetals i es veuen millor totes les estructures, per tant, també s'escurça el temps d'exploració. A més, també es valora que pot suposar reducció d'estrès de la mare que no nota moviments fetals, ja que en emetre música el fetus respon i la mare ho pot notar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!