Judicial

L'Audiència Nacional arxiva la causa per terrorisme contra cinc anarquistes empresonats el 2013

En l'operatiu policial es van fer diversos escorcolls, entre ells en un pis d'Avinyonet del Penedès i l'Ateneu Llibertari de Sabadell, i les detencions van acabar amb diversos mesos de presó provisional

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz (a l'esquerra). ACN

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz (a l'esquerra). ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la causa contra cinc anarquistes detinguts pels Mossos d'Esquadra el maig del 2013 per apologia del terrorisme i tràfic de drogues. En l'operatiu policial es van fer diversos escorcolls, entre ells en un pis d'Avinyonet del Penedès i l'Ateneu Llibertari de Sabadell, i les detencions van acabar amb diversos mesos de presó provisional.

La policia catalana els atribuïa el fet d'haver creat un grup de Facebook des d'on es feia suposada apologia de la violència. El 16 de setembre de 2013 van quedar en llibertat, a l'espera de judici, però durant mesos van haver d'anar setmanalment a signar al jutjat. Després de passar per nombroses presons de l'Estat espanyol, fins i tot, en règim d'aïllament, el magistrat considera ara que no hi ha prou indicis de delicte.

En el seu moment, però, el jutge els atribuïa els delictes de pertinença a grup terrorista, dipòsit de substàncies explosives, enaltiment del terrorisme i de captació i adoctrinament. Segons la interlocutòria de Pedraz, entre els objectius del grup, anomenat Bandera Negra, hi havia la monarquia, la policia, els polítics i les entitats financeres.

En el seu escrit, Pedraz deia que els detinguts utilitzaven artefactes incendiaris i explosius per executar les seves amenaces i que així ho van fer en diverses ocasions en l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons l'escrit, també justificaven les accions de la banda terrorista ETA i dels Grapo i subratllava que van participar en la revolta dels miners a Mieres, a Astúries.

Així mateix, assegurava que els empresonats van participar en la manifestació antisistema durant la jornada de vaga general del 14 de novembre del 2012 a Barcelona, durant la qual van actuar contra interessos d'entitats financeres i seus de partits polítics i van atacar també alguns vehicles de la policia.

El jutge afegia en el seu escrit que els detinguts citaven en reiterades ocasions els terroristes d'ETA i dels GRAPO com a "guerrers", que han publicat els emblemes d'aquestes organitzacions, han citat els condemnats per terrorisme com a presos polítics i han criticat el comunicat d'ETA en què anunciava "el cessament definitiu de la seva activitat armada".

El jutge també els atribuïa diversos desplaçament pel territori de l'estat espanyol amb l'objectiu de participar en revoltes com és el cas de la que es va produir a la localitat asturiana de Mieres, durant una protesta del sector de la mineria a mitjans del 2012.

La investigació inicial es va centrar en la creació i la implantació d'un col·lectiu amb finalitat delictiva, segons la interlocutòria, que s'anomenava Front Solidari Barcelona. Posteriorment, l'esmentat grup va canviar de nom per el de Col·lectiu Bandera Negra, que hauria mantingut el mateix objectiu delictiu i que estava liderat per les mateixes persones. Les investigacions policials es van centrar en tasques de vigilància i de seguiment dels perfils d'aquests grups en diverses xarxes socials.

Finalment, el jutge Santiago Pedraz també els atribuïa un delicte contra la salut pública a dos dels anarquistes empresonats als que van capturar cinc quilos de MDMA.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local