Institut de Medicina Legal de Catalunya

El 45% dels conductors morts en accident el 2015 van donar positiu per alcohol o drogues

La primera causa d'accidentalitat són les distraccions al volant, el 31% del total

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat aquest dimarts que, segons dades de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, el 45% dels conductors morts en accident de trànsit l'any passat van donar positiu per alcohol o drogues en les autòpsies que se'ls van practicar. Per això, ha alertat que no es pot abaixar la vigilància en aquest àmbit, ja que encara hi ha molts conductors que no són conscients del risc que suposa per a ells i els altres aquestes conductes. De fet, ha dit que els accidents han augmentat els caps de setmana i les nits.

En una compareixença a la comissió de seguretat viària del Parlament, Jané ha dit que Catalunya està seguint un bon ritme en la reducció de l'accidentalitat en relació a la planificació fins el 2020, que preveu un descens del 50% dels morts respecte el 2010. No obstant, ha admès que el 2015 hi va haver un repunt que, segons ha dit, també es va donar a Euskadi, França, Alemanya o Finlàndia, i que es podria atribuir a un augment de la circulació de vehicles a causa de l'inici de recuperació econòmica.

Aquest 2016 ha començat millor que el 2015 pel que fa a nombre d'accidents mortals, ja que n'hi ha hagut 33 davant dels 42 de l'any passat, un descens del 21,4%. Però en nombre de morts, dos accidents van provocar 20 víctimes mortals, el 20 de març a Freginals (Montsià) i el 2 d'abril a Pont de Molins (Alt Empordà), cosa que ha fet passar de 49 a 53 els morts d'un any a l'altre fins al 25 d'abril. Aquests dos accidents són el primer i el tercer en nombre de morts des que Catalunya té competències en matèria de trànsit, a finals dels anys 90.

Sobre els dos accidents citats, ha explicat que ni la carretera ni els vehicles tenien cap problema i, per tant, es deuen a causes humanes.

Pel que fa a l'accidentalitat general, ha dit que el 36% dels accidents en vies urbanes són atropellaments, i que també estan augmentant els xocs frontals i els accidents amb bicicletes. Però la principal causa d'accidents, amb el 31% del total, segueixen sent les distraccions, sobretot per l'ús del telèfon mòbil. Per això es faran campanyes de conscienciació i l'helicòpter del Servei Català de Trànsit usa una càmera especial per detectar aquestes accions.

Sobre la velocitat, ha dit que és un factor que agreuja el risc d'accident i la gravetat dels xocs. La setmana passada Catalunya ha participat en una campanya europea de control de velocitat. Es van fer 290 controls de velocitat a un total de 207.000 vehicles, el 2,18% dels quals va superar els límits establerts. Per evitar l'excés de velocitat, es promouran els radars per tram. Deu s'instal·laran abans que acabi l'estiu a l'A-7 a Altafulla, a la C-16 a Cercs i Sant Cugat del Vallès, a la N-II a Agullana i a la C-66 a Flaçà, un en cada sentit de la marxa. Nou s'instal·laran a l'A-2 a Tàrrega, Jorba i Pallejà, a la C-31 a Vilanova i la Geltrú, a la C-17 a Parets del Vallès, i a l'AP-7 a Barberà del Vallès. Aquests radars se sumaran als 187 ja existents, que suposen una ràtio de 28 radars per cada milió d'habitants, lluny del centenar que tenen el Regne Unit o Holanda.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local