Prop de 10.000 persones “es posen la gorra” en solidaritat amb els infants amb càncer. ACN
ACN/ Sílvia Jardí |
Vila-Seca
05-06-2016 16:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Unes 9.700 persones han participat a la campanya ‘Posa’t la gorra’, organitzada per l’Associació de Familiars i Amics de Nens amb Càncer (AFANOC), aquest diumenge a Port Aventura, que té l’objectiu de normalitzar l’existència de la malaltia en nens i adolescents. A la festa s’han programat diverses activitats –des de música en directe, balls i diversos tallers- per recaptar fons per sufragar les despeses de l’associació i mantenir els seus projectes, com la Casa dels Xuklis, una llar d’acollida per a les famílies de nens amb càncer. Un dels altres objectius de la campanya, que té un to molt festiu, és no perdre de vista que, tot i el càncer, “els nens tenen ganes de continuar jugant i vivint com nens”, segons el delegat d’AFANOC a Tarragona, Miguel Javaloy.
Un dels efectes secundaris del càncer infantil és la pèrdua del cabell, que solen cobrir amb una gorra, que és, cada any, el símbol de la campanya. Enguany, la peça, de color verd i amb un estampat d'ovelles, ha estat dissenyada per la il·lustradora Roser Capdevila. La gorra té un preu de 19 euros, amb el qual s'obté directament l'entrada oficial per entrar a Port Aventura, amb accés a les instal·lacions del parc durant tot el dia.
Per Javaloy, la festa vol fer veure que "mai hem de perdre de vista que el càncer és un procés llarg, però els nens tenen força i ganes de continuar sent nens, vivint i jugant". La festa en un parc temàtic ple d'activitats i música, "és la manera més gràfica de mostrar-ho a la societat".
A més, serveix per recaptar uns fons per l'associació que funcionen "de coixí" per mantenir les activitats i projectes, com per exemple la Casa dels Xuklis, una llar on poden fer estada les famílies amb nens amb càncer. En Xavier Perpinyà ha explicat que "malauradament" han estat inquilins de la Casa amb la Laura, la seva filla. Ells participen en la festa perquè "cal que es mantingui" la llar. "Quan estem a dins la Casa, totes les famílies d'allà parlem el mateix idioma i serveix perquè no ens caigui la casa a sobre", ha afirmat.
A la festa hi participen també nens que han patit o pateixen càncer amb les seves famílies. La Montse és la mare d'un nen al qual se li va diagnosticar leucèmia quan tenia només tres anys. "Ara està gairebé del tot recuperat, però en aquell moment la vida va canviar en un minut, sense temps de pair-ho", reconeix la Montse, que diu que per ella, la campanya 'Posa't la gorra' significa "un moment de compartir, de trobar un dia de festa". "Per sort, els nens tenen com un sisè sentit de donar-te energia", explica la mare de l'Àlex, que ara ja té nou anys.
Les activitats han començat a les 11 del matí i hi ha hagut des de classes dirigides de Zumba, per l'Associació de Dones Dàlia, l'actuació del grup Amarcord, un show d'H6 Teatre, una masterclass de hip hop de Get Bak i la Xaranga Band Tocats. Les activitats, que han presentat els actors Anna Bertran i Manel Piñero, han acabat amb la lectura d'un manifest per part d'un nen amb càncer. A banda, hi havia tallers al marge on els nens podien dibuixar i escriure els seus desitjos per penjar-los en un mur; un taller per personalitzar la gorra o un altre per fer-se tatuatges temporals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!