Hospital Universitari de Bellvitge

La recerca en càncer de faringe i laringe avança cap a tractaments menys mutilants que milloren la qualitat de vida dels pacients

Estan relacionats clarament amb el tabaquisme i el consum excessiu d'alcohol i cada any se'n diagnostiquen 3.500 nous casos a l'Estat, majoritàriament en homes

Imatge d'una cirurgia oncològica de cap i coll a l'Hospital Universitari de Bellvitge. EIX

Imatge d'una cirurgia oncològica de cap i coll a l'Hospital Universitari de Bellvitge. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acull aquest divendres una jornada sobre els nous tractaments dels càncers de faringe i laringe que, gràcies als darrers avenços en investigació, són cada cop menys agressius. Aquests tipus de càncers, dels que se'n diagnostiquen 3.500 nous casos cada any a l'estat espanyol, no són tant freqüents com els de colon, mama o pròstata, però, per contra, es troben entre els de major impacte sobre la qualitat de vida dels pacients perquè afecten les estructures que serveixen per menjar i respirar. En aquest sentit, el coordinador de la Unitat Funcional de Cap i Coll (UFCC) de l'HUB, Julio Nogués, explica que tractaments com l'extirpació de la laringe (laringectomia) o l'obertura de la tràquea (traqueostomia), habituals fins fa uns anys, han deixat pas a tractament s menys mutilants com l'ús de la quimioteràpia i la radioteràpia, la cirurgia làser i, més recentment, la cirurgia robòtica que "eliminen la malaltia sense estigmatitzar excessivament el pacient". Al curs també s'exposaran els darrers avenços en immunoteràpia i en tractaments amb molècules de disseny, especialment els anticossos monoclonals.

Sobre la cirurgia robòtica, el doctor Nogués explica que s'ha començat a demostrar la seva eficiència en cirurgies d’estadis no avançats de càncer d’orofaringe, base de llengua i supraglotis. Aquesta tecnologia, afegeix, ofereix l’avantatge de poder fer una cirurgia mínimament invasiva de major precisió a través d’orificis naturals. Això ajuda a evitar complicacions, disminuir l’estada mitjana i reduir la neces¬sitat de teràpies postquirúrgiques complementàries amb quimioteràpia i radioteràpia.

Un altre aspecte innovador que també s’exposarà a la jornada són els nous tractaments amb molècules de nou disseny, especialment els anticossos monoclonals, així com la immunoteràpia. Els anticossos monoclonals són proteïnes creades en laboratori que es caracteritzen per unir-se exclusivament a una sola substància. Això permet que puguin incidir directament sobre les cèl·lules canceroses, ja sigui per si mateixes o transportant altres fàrmacs.

Aquests tractaments estan generant actualment una gran quantitat d’assajos clínics, principalment amb pacients amb càncers en fase recurrent, localment avançats, o metastàsics. La Unitat Funcional de Cap i Coll participa als assajos dels fàrmacs més rellevants. Els seus pacients també tenen accés, a través d'assajos clínics, als tractaments d'immunoteràpia més avançats. Segons destaca el doctor Nogués, algunes d’aquestes teràpies "ja s’estan utilitzant com a tractament estàndard, i en el futur poden tenir un paper molt important com a quarta línia de tractament juntament amb la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local