Hospital de Mar

Un estudi conclou que el dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa

La principal causa d'incapacitat a l'Estat és la depressió, seguida de l'artritis i l'ansietat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa, segons un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) en què han participat 13.666 persones d'entre 18 i 64 anys de deu països europeus. El treball, publicat a la 'Gaceta Sanitaria', sosté que aquesta és "la principal causa i l'única que mantenen en comú les tres regions" estudiades. Concretament, els investigadors han constatat que aproximadament el 15% dels europeus que van presentar algun episodi de discapacitat parcial o total durant l'últim mes va manifestar patir dolor crònic. Per regions, en els països del Centre-Oest i Sud d'Europa, els trastorns mentals són la principal causa de discapacitat i en els del Centre-Est ho són les malalties cardiovasculars i les cefalees i migranyes. A l'Estat espanyol la principal malaltia associada a la discapacitat total és la depressió, seguida de l'artritis i l'ansietat.

El treball es va realitzar en 10 països europeus que es van agrupar en tres regions diferents: Centre-Oest (Bèlgica, França, Alemanya, Holanda i Irlanda del Nord), Sud (Portugal, Espanya i Itàlia) i Centre-Est d'Europa (Bulgària i Romania).

Gairebé un de cada deu europeus (el 9,5%) va declarar haver patit almenys un dia de discapacitat total l'últim mes, és a dir, sentir-se incapacitat totalment per realitzar les seves tasques diàries, mentre que el 18% va manifestar haver patit alguna limitació parcial. Els resultats mostren que els trastorns mentals i físics van contribuir en el 62,6% dels casos de discapacitat total i en el 46,6% de la discapacitat parcial dels europeus. Segons Jordi Alonso, investigador de l'IMIM, i Gabriela Barbaglia, investigadora de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), "és important millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals en la població en edat de treballar, ja que van associades a un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques i a una proporció molt important de discapacitat total i parcial".

Els resultats d'aquesta macroenquesta revelen diferències significatives entre les diferents regions europees. Així, mentre el dolor crònic, l'ansietat i la depressió expliquen al voltant de la meitat dels casos de limitació total en el Centre-Oest (46,3%) i al Sud d'Europa (53,8%); al Centre-Est del continent les principals causes, en un 48% dels casos, són el dolor crònic, les malalties cardiovasculars i la migranya o mal de cap. La diferència més gran entre les tres regions s'observa en la petita proporció de discapacitat total per desordres mentals al Centre-Est (del 9,8%) en comparació amb les altres dues regions (del 27,5% al Centre-Oest i del 36,3% al Sud d'Europa).

Per regions, al Centre-Oest d'Europa la principal causa de discapacitat total és l'ansietat, present en el 21,8% dels casos reportats pels participants en aquest estudi. El segueixen el dolor crònic (15,6%) i altres dolències físiques (17,9%). En el cas del Sud del continent, on es troba Espanya, la principal malaltia associada a la incapacitat total és la depressió, present en un de cada quatre casos (24,4%), seguida de l'artritis (16,9%) i l'ansietat (16,8%).

Bulgària i Romania, els dos països que representen al Centre-Est d'Europa, són els que més es desmarquen de la resta d'integrants de la Unió Europea pel que fa a les malalties causants de la incapacitat total. En tots dos, la causa principal és el dolor crònic, present en un 18% dels casos, seguit de les malalties cardiovasculars (17,5%), la migranya o el mal de cap (12,5%) i altres dolors físics (12,9%). Els desordres mentals presenten molt poca influència en la incapacitat total de búlgars i romanesos: l'ansietat només representa el 6,7% i la depressió el 3,5% del total de casos.

Els investigadors expliquen que hi ha pocs estudis sobre discapacitat autoreportada a Europa. Amb aquest treball volen reiterar la necessitat de realitzar més estudis prospectius que permetin conèixer com s'avança en polítiques de salut pública mental a Europa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local