Càncer de mama

L’Associació Marinada dóna 3.500 euros a la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès

Aquests diners es destinaran a la compra d’equipaments mèdics per al diagnòstic i prevenció del càncer de mama

L’Associació Marinada dóna 3.500 euros a la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès. CSG

L’Associació Marinada dóna 3.500 euros a la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès. CSG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, l’Associació de dones amb càncer de mama Marinada, ha fet entrega d’una donació de 3.500 euros a la Unitat de Patologia Mamària del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès (CSAP).

Aquests diners s’han recaptat a través de diverses iniciatives de l’associació (Jornades de Familiars de Redbar i Cursa Esportiva de San Silvestre de Canyelles), i  s’invertiran en la compra d’equipaments mèdics destinats al diagnòstic i la prevenció del càncer de mama.

L’Associació Marinada, un suport per a les dones amb càncer de mama del Garraf

L’associació Marinada es va crear per iniciativa de diverses dones que havien patit un càncer de mama, amb la idea d’esdevenir un grup de suport al qual es pogués acudir per cercar informació i compartir experiències, i amb la intenció d’oferir recolzament en un entorn geogràfic proper.

La Marinada és una entitat molt implicada amb l’activitat Consorci Sanitari del Garraf. Des de 2012, l’associació dóna coixins per a les dones que se sotmeten a una intervenció de mama o de ganglis als centres del CSG. Aquests, estan dissenyats en forma de cor perquè s’adaptin perfectament a l’aixella i protegeixin el pit de la dona quan s’ha de posar el cinturó del cotxe o ha d’estirar-se per dormir durant les primeres setmanes de postoperatori, ja que la zona està molt sensible. A més des de l’any passat, la Marinada també dóna al CSG unes bosses, destinades a posar els redons que han de portar les pacients quan són intervingudes d’aquesta patologia. El material està fet a mà pel Grup Dona de l’Ajuntament de Canyelles.

Activitat de la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès

Durant l’any 2017 la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès va atendre 157 nous casos de càncer de mama i va realitzar 313 intervencions quirúrgiques d’aquesta patologia.

Segons dades de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’any passat es van detectar 4.516 casos de càncer de mama a Catalunya. Es tracta del tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. És important remarcar que la mortalitat per aquest tumor disminueix al voltant d’un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l'organització de l'atenció sanitària, i la  participació al programa de detecció precoç  de càncer de mama.

Segons el Dr. Ernest Just, cap de la Unitat de Patologia Mamària del Garraf-Alt Penedès, “Per tal de contribuir a la prevenció del càncer de mama cal portar una vida saludable, és a dir, tenir una alimentació equilibrada, mantenir un pes adequat, realitzar exercici físic setmanal i abstenir-se de consumir d'alcohol i tabac, ja que són elements inductors de càncer demostrats. També, és molt important que les dones participin en el Programa de Cribratge del Càncer de Mama de l’ICO, a través de qual es cita a totes les dones que es troben en l’edat compresa entre els 50 i els 69 anys, per fer-se una mamografia cada dos anys. Cal realitzar-se aquesta prova, ja que actualment és el principal mitjà de prevenció del que disposem”.

Com actuar en cas de sospita

A Catalunya, qualsevol dona que es detecti una anomalia al pit pot demanar visita als Equips d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) dels centres d’atenció primària, on se’ls realitzarà un estudi complet, i en cas que sigui necessari s’activarà el Circuit de Diagnòstic Ràpid.

Els Circuits de Diagnòstic Ràpid es van establir en el Pla Director d'Oncologia el mes d’octubre de 2005. Aquests estableixen un accés ràpid de les pacients amb una sospita fonamentada de càncer de mama (també per altres càncers)  a un circuit preferent de d'exploracions. L'objectiu és que el període entre el diagnòstic de càncer i l'inici del tractament sigui inferior a 30 dies, sempre i quan el procés específic de diagnòstic ho permeti. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local