Conflicte Laboral

Metges i altres professionals sanitaris, cridats a una setmana de vaga a l'atenció primària

Les mobilitzacions als CAPs coincidiran amb una altra aturada de cinc dies de facultatius a hospitals i centres de la sanitat concertada

Metges i altres professionals sanitaris, cridats a una setmana de vaga a l'atenció primària. ACN

Metges i altres professionals sanitaris, cridats a una setmana de vaga a l'atenció primària. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els professionals de l'àmbit de la salut estan cridats aquest dilluns a Catalunya a una setmana de mobilitzacions, amb fins a tres convocatòries de vaga per als cinc dies. El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu, convoca els facultatius de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a una vaga de dilluns a divendres per exigir millores urgents davant la sobrecàrrega assistencial i la pèrdua de poder adquisitiu. També durant tota la setmana, el mateix sindicat crida a la vaga els facultatius dels hospitals, CAPs, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats, mentre que el moviment Rebel·lió Primària, sota el paraigua de la CGT, convoca tots els treballadors de l'atenció primària.

"El sistema sanitari català està a urgències, però l'atenció primària està a l'UCI". Aquest va ser el diagnòstic del secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, quan el sindicat va anunciar a principis de mes la vaga del 26 al 30 de novembre, a la qual estan cridats un total de 5.700 facultatius -metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs- de 288 equips d'atenció primària. El sindicat reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta; la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades" i la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010" i que xifren en prop d'un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

Tot i que després de conèixer-se la convocatòria de vaga el director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, va assegurar que anunciaren "compromisos concrets" en els dies següents i que arribarien a "punts d'acord" amb els metges, les negociacions que han mantingut sembla que al final no evitaran la vaga. L'ICS va anunciar aquesta setmana la contractació de 201 metges, increments salarials per recuperar el poder adquisitiu perdut durant la crisi i mesures per disminuir la pressió laboral, entre d'altres, en un text que va distribuir quan estava negociant amb els representants dels treballadors. Lluny de satisfer Metges de Catalunya, el sindicat va acusar l'ICS de practicar "joc brut" per distribuir el document "mentre s'estava duent a terme la cinquena reunió negociadora amb el comitè de vaga del sindicat".

Per la seva banda, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va afirmar en declaracions a l'ACN que entenia els motius de la vaga perquè el sistema es troba al "límit" i fa molt de temps que els professionals adverteixen d'aquesta situació. "Quan els metges plantegen vaga, sempre és l'últim recurs. Per molt menys, altres col·lectius ja haguessin fet vaga fa molt de temps", va dir Padrós.

Vaga de facultatius a la sanitat concertada

La mobilització convocada per Metges de Catalunya a la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) s'adreça als més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d'aguts, 86 equips d'atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES). Segons el sindicat, la gran majoria de les seves demandes han estat "ignorades" i el col·lectiu mèdic ha estat "arraconat" en la mesa de negociació del segon conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

De fet, aquesta setmana els altres tres sindicats representats a la mesa -CCOO, UGT i SATSE- van signar el segon conveni col·lectiu SISCAT. Per a aquests sindicats, el conveni millora les condicions dels professionals sanitaris i dels centres i aconsegueix l'equiparació salarial entre els que treballen en l'atenció primària amb els que ho fan a l'atenció hospitalària, una de les principals reivindicacions. Per contra, Metges de Catalunya veu les millores "insuficients".

Rebel·lió Primària s'apunta a la mobilització

El moviment Rebel·lió Atenció Primària, que aglutina professionals de la sanitat pública i té representació en prop d'un centenar de centres, va decidir en assemblea impulsar una vaga dirigida a tots els treballadors de l'atenció primària, tant de l'ICS com de centres concertats. El moviment dona suport a les reivindicacions del col·lectiu de metges, però considera que la situació de l'atenció primària afecta tots els treballadors de la sanitat i per això va decidir convocar aquesta vaga, amb la cobertura legal del sindicat CGT.

Entre les reivindicacions, dimensionar la dotació de personal als Equips d'Atencó Primària (EAPs); incrementar el 5% addicional del sou i recuperar el 5% sostret del 2010; recuperar els nou dies de lliure disposició; la jornada setmanal de 35 hores; que tots els CAPs tanquin a les 8 del vespre i respectar el terç de jornada laboral no assistencial.

Amb motiu de la primera de les cinc jornades de vaga, Metges de Catalunya ha convocat per dilluns una concentració unitària de facultatius d'atenció primària davant la seu de l'ICS a Barcelona, a la qual se sumaran Rebel·lió Primària i CGT. Més tard, Metges de Catalunya ha convocat una concentració davant de la patronal Unió Catalana d'Hospitals (UHC).

Aturada de funcionaris el dijous

Aquesta setmana de mobilitzacions coincideix amb les aturades convocades per sindicats d'ensenyament, salut i administració pública pel dijous 29 de novembre per exigir la reversió de les retallades i uns pressupostos socials. En el sector de la salut, els sindicats convocants són la Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i l'aturada serà durant 24 hores. Hi haurà una manifestació unitària a les 12 hores.

Les urgències funcionaran al 100%

Els serveis mínims per a les urgències seran del 100% durant els cinc dies de vaga. El Departament de Treball ha decretat el "normal funcionament" dels serveis d'urgències, així com de les unitats especials -com són les de cures intensives (UCI), unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia- i de les que es puguin considerar d'urgència vital. Els serveis mínims per a la resta de serveis es fixen en un quart de la plantilla els dos primers dies i un terç a partir del tercer dia.

Entre el personal en formació hi ha hagut dubtes en els darrers dies sobre el dret a fer vaga i si els afecten els serveis mínims. Fonts de Metges de Catalunya assenyalen que els residents tenen dret a fer vaga i que la seva activitat no s'hauria de regir pels serveis mínims. "No poden ser considerats com a imprescindibles en les plantilles de mínims", recull Metges de Catalunya en un comunicat. Ara bé, segons el sindicat, l'ICS ha establert que els MIR que tinguin assignada una guàrdia, l'hauran de fer, una decisió que, per a l'organització, "està mancada d'empara legal". Pel que fa als centres de la sanitat concertada, fonts sindicals apunten que l'adhesió dels residents a la vaga podria mostrar el pes que tenen en els serveis d'urgències.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local