Grip

Els hospitals neguen col·lapse a urgències per l'epidèmia de grip malgrat l'augment de visites els darrers dies

Els diferents centres afronten l'increment de la demanda obrint nous llits i activant més professionals

Els hospitals neguen col·lapse a urgències per l'epidèmia de grip malgrat l'augment de visites els darrers dies. ACN

Els hospitals neguen col·lapse a urgències per l'epidèmia de grip malgrat l'augment de visites els darrers dies. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de constatar que la grip ja es troba en fase epidèmica a Catalunya, els diferents hospitals públics catalans han registrat un augment considerable de les visites a urgències. Tot i això, neguen el col·lapse perquè en tots els casos asseguren poder atendre els malalts que s'hi desplacen, tot i no poder garantir l'estona d'espera. A més, des dels hospitals s'han posat en marxa mesures per solucionar el pic de demanda, com ara obrir nous llits o activar més professionals mèdics. És el cas de l'Hospital Vall d'Hebron que, d'acord amb el Departament de Salut, ha posat a l'abast de la ciutadania 32 llits més a l'Hospital de l'Esperança, i espera poder-ne obrir 16 més els propers dies.

En aquest cas també s'ha habilitat una planta més, la setena, per si hi ha més pacients que requereixen ingrés. Alhora, aquest cap de setmana s'activarà més personal sanitari de guàrdia. De fet, Vall d'Hebron ja té tots els llits disponibles oberts i en té 44 d'habilitat a l'UCI d'adults. Aquest dijous tenia 84 pacients a l'espera d'un llit, i aquest divendres s'ha reduït la xifra a 70. El pacient més antic està esperant des de dilluns.

En una situació similar es troba l'Hospital del Mar. Fonts del centre han explicat a l'ACN que enguany estan registrant entre un 10 i un 15% més de visites a urgències i, per tant, admeten una pressió assistencial més gran, però no la saturació. En general, el perfil dels pacients que es desplacen a urgències són persones grans amb patologies pulmonars i crònics que es poden descompensar. A l'Hospital del Mar també han detectat que s'ha duplicat la necessitat d'ingressos a planta, i per això ja han obert 50 llits més a l'Hospital de l'Esperança, i la setmana vinent, n'hi haurà deu més i ja en seran 60. A més, hi ha una vintena de places d'atenció domiciliària.

A l'Hospital de Sant Pau també han notat una major demanda d'urgències, sobretot des de dimecres passat, però expliquen que no hi ha col·lapse perquè no tothom s'ha de quedar ingressat. De moment disposen de 16 llits extra compartits amb el Dos de Maig, que s'han obert específicament per la gestió compartida de l'epidèmia de grip. Mentre que el Dos de Maig aporta la infraestructura i les infermeres, l'Hospital de Sant Pau posa a disposició dels pacients els facultatius. A banda d'aquests llits, Sant Pau en té 14 més al dispositiu de fràgils, també destinats a la grip.

Fonts de l'Hospital Clínic han assegurat que la situació és semblant a la d'altres anys, una valoració que comparteixen amb l'Hospital de Bellvitge. Al Germans Trias i Pujol de Badalona aquest divendres al matí hi havia 85 pacients a urgències, 12 dels quals esperaven ser ingressats. Per esponjar l'espai d'urgències, s'han prioritzat algunes cirurgies majors ambulatòries que no requereixen ingrés. L'Hospital de Viladecans aquest dijous estava molt ple i tenia tots els llits oberts. No s'ha hagut d'ajornar cap intervenció.

Reforç a Tarragona

Al Camp de Tarragona, l'Hospital Joan XXIII ha obert la 5a planta de l'edifici B, el que suposa disposar de 24 llits més. Al Sant Joan de Reus també s'han pres una quinzena de llits de medicina interna i quinze més de la unitat de subaguts. Pel que fa als centres d'atenció primària, s'està prioritzant l'atenció a les visites espontànies, si bé de moment no s'han detectat col·lapses, segons fonts de la Regió Sanitària de Tarragona.

Les mateixes fonts recorden que just el CAP Tàrraco, al costat del centre hospitalari tarragoní, s'ha reforçat aquest hivern amb dos metges i dues infermeres per donar atenció continuada i atendre patologia de baixa complexitat -és a dir, nivells de triatge 4 i 5-, de casos derivats des d'Urgències del Joan XXIII. En el conjunt de la demarcació, la previsió de dosis de vacunes s'eleva a 118.000, la mateixa xifra que l'any passat.

A les Terres de l'Ebre, el centre hospitalari de referència, l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, està treballant amb normalitat. A l'àrea d'Urgències i preveient més afluència de pacients, ja s'ha habilitat una àrea de curta estada per atendre els malalts de grip, i s'han dotat de més personal per augmentar els recursos. El servei està registrant més afluència a causa de l'epidèmia de grip, però no s'ha viscut cap episodi de saturació.

Més activitat però sense col·lapse a Girona

A l'hospital Josep Trueta, el centre de referència de les comarques gironines, la incidència de la grip s'ha començat a notar, però no ha provocat col·lapses al servei d'urgències, segons la direcció del centre i els sindicats. Segons dades de Salut, l'activitat a urgències a tots els hospitals de la regió sanitària s'ha incrementat un 3,51% en comparació amb la setmana anterior, tot i que les xifres no se centren només en grip, sinó en totes les visites al servei.

Per fer front a l'epidèmia, el Trueta ha obert alguns llits a la planta setena, amb la previsió que es puguin anar incrementant si calen. Per ara, no ha calgut incrementar el personal a urgències tot i que la previsió és reforçar amb la presència d'un facultatiu i un infermer més per torn i contractar auxiliars o zeladors en funció de les necessitats. Segons fonts sindicals, aquest divendres al matí hi havia 44 pacients a urgències, 24 d' ells pendents de ser ubicats en un llit de planta.

Pel que fa a Lleida, fonts de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova han explicat que dilluns el centre va registrar un ''augment significatiu'' de pacients en comparació amb les setmanes anteriors degut a l'augment de l'activitat gripal. Així mateix, assenyalen que al llarg de la setmana, aquesta afluència s'ha mantingut constant, amb un ''discret augment progressiu''. Des de l'hospital, ressalten ''l'atenció primordial'', com ja és habitual, als malalts crònics.

Al Consorci Hospitalari de Vic la situació és de normalitat després de l'anunci de l'epidèmia. Fonts del centre han explicat a l'ACN que la majoria dels casos que els arriben són lleus, i destaquen que enguany no s'ha atès cap persona per un cas molt greu ni hi ha hagut cap mort. Aquesta setmana s'ha registrat un augment d'adults atesos a l'hospital si es compara amb les setmanes anteriors, en què en general es van atendre més menors. Des del Consorci Hospitalari de Vic recorden que la vacunació en els grups de risc és clau per combatre la grip, juntament amb altres mesures per evitar el contagi, com el rentat de mans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local