Pla obert d'un dels accessos a la platja de la Mota de Sant Pere. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Cubelles
08-07-2019 22:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Cubelles ha assegurat que la platja on aquest diumenge va morir un home ofegat disposava d’un servei de salvament “temporal” mentre no es desplega el servei complert. El consistori ha corregit les informacions del cap de setmana, després que Protecció Civil assegurés que no hi havia socorristes, tal com indiquen uns cartells a la platja encara visibles aquest dilluns. De fet, el mateix Ajuntament havia dit dos dies abans que activava “un servei de vigilància marítima mentre no s’implanta el servei de socorrisme”. Amb tot, l’alcaldessa, Rosa Fonoll, ha assegurat que el servei temporal garanteix la supervisió de les platges malgrat disposar de menys efectius i ha lamentat que el dispositiu complert s’ha endarrerit degut a diversos canvis de llei estatals i autonòmics.
Fonoll ha detallat que l’Ajuntament va obrir a l’octubre el primer concurs per licitar el servei de salvament a les quatre platges del municipi, per un import de 95.000 euros. Segons l’alcaldessa, però, l’aprovació estatal del nou salari mínim interprofessional va afectar de retruc les empreses de contractació de socorristes –que havien d’apujar els sous dels treballadors-. Això, ha apuntat Fonoll, va condicionar el concurs fins el punt que cap companyia s’hi va presentar.
Davant la situació, l’Ajuntament va convocar una altra licitació que novament va quedar deserta. L’alcaldessa ho ha atribuït al fet que va coincidir amb un enduriment de la formació que la Generalitat requereix als socorristes. “Tots aquests requisits perjudiquen els Ajuntaments i les empreses que han de prestar el servei”, ha criticat Fonoll, que lamenta que altres municipis de la comarca no han topat amb aquestes dificultats perquè encara és vigent el contracte fet anys enrere. En canvi, a Cubelles havia caducat la concessió i calia fer-ne una de nova.
Després de dos concursos deserts, finalment el consistori en va obrir un tercer incrementant el preu, amb una concessió de 115.000 euros que sí que va atreure dues empreses. Fonoll ha celebrat que finalment ja hi hagi una companyia amb el servei adjudicat –Acciona-, però ha lamentat el retard que això ha suposat en el desplegament dels socorristes a les platges: el concurs no es va resoldre fins el passat 1 de juliol i l’empresa té un marge de 15 dies per assumir el servei.
Confusió sobre la “vigilància marítima” temporal
Davant l’augment de banyistes a les platges i la impossibilitat que Aunar assumís el servei de abans del 15 de juliol, el consistori ha fet ara una adjudicació temporal a la segona empresa classificada a través d’un contracte menor. Divendres el consistori emetia un comunicat on afirmava que “arrenca un servei de vigilància marítima mentre no s’implanta el servei de socorrisme’”, i mantenia a les platges uns rètols informatius on s’advertia de la manca de socorristes.
Amb tot, aquest dilluns Fonoll ha assegurat que el dispositiu temporal “també és de socorrisme, amb totes les garanties”. Segons l’alcaldessa, la única diferència respecte el dispositiu complert rau en el nombre d’efectius. Així, ara hi ha quatre vigilants a la sorra –sense la tradicional torre de guaita-, dues motos aquàtiques i un quad terrestre, mentre el servei complert preveu 12 socorristes.
Manca de banderes i nombrosos rescats
Pel que fa a la polèmica per la falta de senyalització de l’estat de la mar amb banderes, Fonoll ho ha atribuït a un “descuit”. Segons l’alcaldessa, quan aquest diumenge va morir un home ofegat a la platja de la Mota de Sant Pere hauria estat necessari hissar prèviament la bandera vermella, ja que l’estat del mar era inapropiat per al bany. Amb tot, ha relatat que els socorristes no l’havien col•locat perquè no se’ls havia requerit l’ús de banderes durant el cap de setmana.
Al mateix temps, ha assegurat que a primera hora del matí els socorristes van haver d’atendre nombrosos banyistes que no podien sortir de l’aigua. En aquest sentit, ha dit que el servei de salvament va atendre “27 persones” que no podien sortir de l’aigua a la mateixa platja on va morir l’home ofegat.
Respecte al succés mortal, l’alcaldessa ha puntualitzat que la víctima era un home de 47 anys veí de Sabadell el qual era de visita puntual al municipi i es trobava indisposat quan va entrar a l’aigua, segons va relatar a la policia un testimoni que havia anat amb ell a la platja.
Els veïns reclamen més previsió
Al seu torn, l’Associació de Veïns de la Mota de Sant Pere ha lamentat la mort d’aquest banyista i ha instat l’Ajuntament a “actuar amb més previsió” per evitar entrebancs en les licitacions. El president, Antoni Lozano, ha assegurat a l’ACN que el veïnat està “molt preocupat” pel retard en el dispositiu complert, ja que recorda que habitualment ja hi havia socorristes a finals de juny. Lozano ha remarcat que les platges de Cubelles acullen milers de banyistes cada dia i ha emplaçat l’Ajuntament a una reunió formal els propers dies per tractar la seguretat.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!