Alerta sanitària

La vacuna en embarassades: falta evidència per recomanar-la de forma general però "no hi ha indicis de cap problema"

Expertes es mostren convençudes que quan el vaccí arribi a tota la població hi haurà dades de la seguretat en gestants

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Salut destaca que "no hi ha indicis" de problemes de la vacuna de la covid-19 en l'embaràs, però ara com ara no recomana a les gestants rebre-la per falta d'evidència en aquest grup, exclòs dels assaigs clínics. Ara bé, el protocol de Salut recull que en situacions "molt particulars" es pot plantejar la vacunació d'acord amb la valoració benefici-risc. Ara, només les professionals de residències i sanitàries poden rebre la vacuna. La cap de de Secció d'Obstetrícia de Vall d'Hebron, Anna Suy, i la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, coincideixen que, en aquests supòsits, s'ha de valorar cada cas i confien que quan la vacuna arribi a la població general ja hi haurà dades sobre la seva seguretat en gestants.

El document de Salut de recomanacions de vacunació contra la covid-19, actualitzat el 27 de gener, recull que si bé "no hi ha indicis de cap problema de seguretat" en embarassades, "no hi ha evidència suficient" per recomanar-la. Les indicacions són tant per a la vacuna de Pfizer-BioNTech com per a la de Moderna, les dues que actualment s'estan administrant a Catalunya.

Salut assenyala que, en termes generals, s'ha de posposar la vacunació d'embarassades fins al final de la gestació. Ara bé, el protocol recull que en situacions "molt particulars" es pot plantejar la vacunació d'acord amb una valoració de benefici-risc que l'embarassada faci amb els professionals sanitaris que l'atenen. Seria el cas d'embarassades que formin part d'un grup molt exposat a la covid-19 o que tinguin un alt risc de complicacions en cas de contraure la malaltia.

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, destaca que estan sent "prudents" i aplicant la fitxa tècnica de les vacunes, on es constata que no s'han inclòs dones embarassades en els estudis que les avalen. Preguntada per aquesta qüestió aquest dimecres, la doctora Cabezas ha explicat que el criteri general és esperar després de l'embaràs, però que si en alguns cas la dona es troba en una situació d'especial risc, o té una condició d'especial risc, es pot valorar amb el professional de referència.

"Tot i que en teoria són vacunes molt segures en l'embaràs, no tenim aquestes dades encara", afirma la cap d'Obstetrícia de Vall d'Hebron, la doctora Anna Suy, consultada per l'ACN. De moment només s'han fet estudis amb animals però ja hi ha en marxa assaigs amb gestants i també s'estan recollint dades de dones que es van vacunar sense saber que estaven embarassades.

La doctora Suy destaca que, a la fitxa tècnica de les dues vacunes, no n'està contraindicada l'administració en embarassades i aquesta és una informació important. "El seu mecanisme d'acció, amb ARN missatger, fa pensar que les vacunes són molt segures i que no han de tenir cap perjudici ni per a la mare ni la criatura, però en els assaigs clínics de les vacunes s'han exclòs les dones embarassades", exposa.

La cap d'Obstetrícia recorda que actualment a una dona embarassada només li toca vacunar-se si treballa en una residència o en un centre sanitari i, en aquests supòsits, recomana valorar cada cas en particular. La doctora Suy afirma que hi ha molts pocs casos en què una sanitària embarassada estigui a primera línia de la covid-19 i apunta que aquí s'hauria de balancejar el risc de posar-se la vacuna sense assaigs clínics amb embarassades o de contraure la covid-19. "Vacunem totes les sanitàries embarassades? Crec que no, que s'ha de valorar cada cas", afirma.

La llevadora i doctora Gemma Falguera, presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, coincideix a destacar que en els casos de professionals de residències i sanitàries, així com embarassades amb una condició de risc, com diabetis, hipertensió o obesitat, s'ha de parlar amb la persona gestant, valorar el benefici-risc i prendre "una decisió informada en cada cas". Els principis que han de guiar la decisió, recalca, són el de "prudència" i el de "benefici-risc".

Lactància

La situació de la lactància és diferent a la de l'embaràs, coincideixen les dues expertes. "Hi ha moltes organitzacions i associacions científiques que estan a favor de vacunar en la lactància materna les persones de risc. No es desaconsella la vacuna", exposa la llevadora. En la mateixa línia, la cap d'Obstetrícia diu que recomanaria a una dona que està alletant que si es troba en un lloc de risc, es vacuni, ja que el pas dels anticossos a la llet té un risc "molt baix" per al nadó, segons evidència d'altres vacunes.

El protocol de Salut indica que una mare que alleta que formi part d'un grup amb alta exposició o que tingui un alt risc de complicacions per covid-19 "pot rebre" la vacuna. El document recull que no hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància, però que no es considera que les vacunes d'ARNm "suposin un risc per al lactant". Ara bé, la web CanalSalut exclou de moment de la crida a la vacunació les dones que estiguin alletant els nadons per falta d'evidència.

D'altra banda, en cas que una dona s'hagi vacunat sense saber que estava embarassada, no es recomana interrompre l'embaràs, però cal posar-ho en coneixement del professional sanitari que en fa el seguiment, recull el protocol de Salut.

L'Associació Catalana de Llevadores també ha rebut algunes consultes de dones que es volen quedar embarassades i que han rebut la vacuna. La presidenta explica que, primer, les indicacions establien que s'havien d'esperar un mes després de la segona dosi; ara s'ha escurçat el període a 15 dies i i apunta que hi podrien haver més canvis en les properes recomanacions.

Quan les vacunes arribin a totes les embarassades

Una de les principals incògnites és què passarà quan l'estratègia de vacunació arribi a la població general i, per tant, a totes les dones embarassades. La doctora Suy confia que aleshores hi haurà dades i evidència científica sobre la seguretat de la vacuna en l'embaràs. "Penso que tindrem els resultats d'assaigs clínics i que estaran a favor que les dones embarassades es puguin vacunar. Estarà tot més avançat", coincideix la doctora Falguera.

"Els diria que estiguin molt tranquil·les, perquè quan els arribi el torn, que per desgràcia tardarà mesos, ja tindrem informació", afirma la cap d'Obstetrícia, que recalca que en la covid-19, la informació es genera molt ràpid perquè s'han unit molts investigadors. "El més probable és que aleshores els estiguem dient que es vacunin de seguida", afegeix.

L'opinió de l'OMS i l'EMA

L'Organització Mundial de la Salut desaconsella l'ús de la vacuna de Pfizer-BioNTech i la de Moderna en dones embarassades perquè encara no hi ha estudis clínics suficients que ho avalin. Com que no s'han detectat efectes nocius en els assajos amb animals, l'OMS deixa oberta la porta per vacunar embarassades amb patologies de risc o que estan molt exposades al virus als seus llocs de treball, com doctores i infermeres. En canvi, l'OMS no veu inconvenient en vacunar les dones en període de lactància.

L'Agència Europea del Medicament, el regulador de referència per a Catalunya, també veu "limitats" els estudis sobre els efectes de la vacuna de Pfizer-BioNTech i Moderna en dones embarassades. De totes maneres, deixa en mans dels professionals sanitaris valorar "els beneficis i riscos" d'administrar el vaccí a les embarassades.

Si bé l'OMS encara no ha publicat la seva recomanació per a la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, l'Agència Europea del Medicament tampoc creu que hi hagi prou dades per avalar el seu ús en dones embarassades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local